przystawki zimne - 1432 przepisów (strona:25/96)

MARYNOWANY ŚLEDŹ NA CARPACCIO Z JABŁEK, SALSĄ I SOSEM FRANCUSKIM 160

Dzisiaj pyszna przystawka z marynowanego śledzia na carpaccio z jabłek z salsą ogórkową i pysznym sosem francuskim. Bardzo smaczna i efektowna.  SKŁADNIKI :  3 filety śledzia ( matias ) olej Wielkopolski do sałatek 1 łyżka soku z cytryny 2 winne jabłka 2 łyżki gęstej śmietany 1 łyżka musztardy francuskiej mały zielony ogórek natka pietruszki  nasiona granatu do ozdoby(...)PRZYGOTOWANIE :  Śledzie należy wymoczyć 2 godziny w zimnej wodzie, następnie skrapiany sokiem z cytryny i zalewamy olejem Wielkopolskim. Odkładamy na 2 godziny do lodówki. Jedno jabłko kroimy w cieniutkie plasterki, drugie obieramy, łącznie z ogórkiem i kroimy w małą kostkę, dodajemy 1 łyżkę oleju, pokrojoną natkę pietruszki i mieszamy.  Śmietanę mieszamy z musztardą i odrobiną oleju

Kulinarne Fantazje Marioli
Pieczone szparagi z jajkami przepiórczymi, serkiem i prażonymi pinii 156

udziałem przyrządzajcie 🍴 i nimi się zajadajcie. Ja 👩 szparagi w piekarniku zapiekałam, do których jajek 🍳 przepiórczych dodałam i z serkiem oraz prażonymi pinii podałam. Całość ekspresowo przygotowałam i jako przystawkę rodzinie 👪 podałam.  Składniki na ok 4 porcje: pęczek szparagów zielonych, najlepiej cienkich, ok. 8 jajek przepiórczych, serek kanapkowy półtłusty lub chudy, 2 łyżki orzeszków pinii, sól do smaku, pieprz czarny(...)olej rzepakowy, świeży tymianek. Przygotowanie: Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki , wystarczy tylko  wygiąć  je w łuk, a same w odpowiednim miejscu się przełamią. Pozostawiamy w bardzo zimnej wodzie na 5-10 min. Wyciągamy z wody i suszymy papierowym ręcznikiem. Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim szparagi, które polewamy niewielka ilością oleju

Moniki Smakołyki
matiasy w majonezie... 451

Składniki: matiasy 10 sztuk, jabłka 2 sztuki, cebula 2 sztuki, cukier 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżka, majonez 200 ml, szczypiorek

W Mojej Kuchni Lubię
Galaretka z warzywami 128

· groszek konserwowy 1 puszka · kukurydza w puszce 1 puszka · pieczarki marynowane 200 g · papryka marynowana 200 g · szynka z kurczaka 200 g · żelatyna 5 łyżek · sól

Camilla w kuchni
jabłka,śliwki,kiszone ogórki z cebulką w matiasach... 213

Składniki: matiasy 10 sztuk, śliwki 5 sztuk, jabłka 1 sztuka, ogórki kiszone 2 sztuki, cebula 1 sztuka, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ocet

W Mojej Kuchni Lubię
Krewetki królewskie tandori 198

przyprawy tandori masala - ½ łyżeczki chilli - 1 posiekany ząbek czosnku - 1 łyżeczka mielonej kolendry - sok z ¼ cytryny - olej kokosowy lub masło klarowane Krewetki rozmrażamy (zamkniętą torebkę z krewetkami wkładam do zimnej wody często ją zmieniając). Szykujemy marynatę (przygotowałam w woreczku strunowym na mrożonki). Do woreczka dodajemy jogurt, tandori masala, kolendrę, chilli, czosnek, sok z cytryny – mieszamy. Wkładamy krewetki – ponownie mieszamy(...)szaszłyków po 3 – 4 sztuki. Smażymy na rozgrzanym na oleju kokosowym (lub na maśle klarowanym) ok. 4 minut, obracając co jakiś czas. Podajemy natychmiast. Krewetki królewskie tandori podajemy jako przystawkę lub jako danie główne - z ryżem lub makaronem. Przyznam, że w tej formie przygotowałam krewetki tylko na próbę, a potem żałowałam, że zrobiłam tak mało. Małe porcje pobudziły kubki smakowe

mojewypiekiinietylko
Sałatka z tortellini 556

twardo i również kroimy w kosteczkę *** *** Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i dodajemy odsączoną kukurydzę oraz posiekany szczypiorek *** *** Makaron tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą *** *** Gdy makaron całkowicie wystygnie dodajemy go do sałatki i wszystko mieszamy *** *** Majonez mieszamy z jogurtem oraz przeciśniętym czosnkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Powstały sos czosnkowy dodajemy(...)mieszamy *** *** W razie potrzeby sałatkę jeszcze doprawiamy solą i pieprzem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Najlepsze przepisy na sałatki! 15 propozycji – KLIKNIJ TUTAJ Imprezowe hity! Przepisy na przekąski, dania i przystawki – KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Sałatka z tortellini pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Kwiaty cukinii z truskawkami 137

10 kwiatów cukinii, 5 łyżek kaszy kuskus, 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 200 g truskawek, 100 g młodego słodkiego groszku w strączkach, sól, pieprz

królestwo garów
matiasy w pieprzu cytrynowym... 174

Składniki: 6 sztuk matiasy, 2 łyżeczki pieprz cytrynowy, 1 łyżeczka cukier,1 łyżeczka papryka słodka, 1 łyżeczka ocet winny, - ile potrzeba olej rzepakowy, 2 sztuki cebula

W Mojej Kuchni Lubię
Szpinak z oliwą i czosnkiem 192

moim zdaniem najzwyklejszy szpinak, taki kupiony na rynku, prosto z pola. Zwykle wymaga on niestety sporo płukania, ale warto czasem się pomęczyć - tak przygotowany szpinak jest naprawdę pyszny. Świetna przystawka, ale może być też dobrym dodatkiem do mięs. składniki 500 g świeżego szpinaku - takiego prosto z rynku 2 ząbki czosnku ( lub do smaku) gruba sól morska oliwa z oliwek(...)cytryny kawałki cytryny - do podania przygotowanie Szpinak dobrze wypłukać - może mieć dużo piasku. Wrzucić liście do dużego garnka (jeżeli są ze sobą połączone, nie rozdzielać, nie obcinać ogonków), zalać zimną wodą, poczekać aż piasek opadnie, szpinak wyłowić, wodę wylać. Powtórzyć kilka razy. Na koniec dla pewności wypłukać jeszcze pod bieżącą wodą. Tak wyczyszczony wrzucić do garnka z gotującą się wodą

Stare Gary
Fasola w sosie serowym 173

Fasola w sosie serowym na obiad. Bardzo lubię przystawki, na które składają się ogólnie dostępne warzywa. Zielona fasola szparagowa to właśnie takie nieskomplikowane warzywo, dostępne przez cały rok. Można je przyrządzić na wiele sposobów. Jest smaczna i pożywna. Latem robię zapasy i mrożę fasolę. Ten sposób moim zdaniem jest najlepszy. Ugotowana fasola w słoikach traci swój świeży zielony kolor. Mrożona(...)fasola smakuje jak latem. Wystarczy ją lekko obgotować i opłukać pod zimną wodą. W ten sposób fasola podobnie jak inne zielone warzywa zachowuje swój piękny, naturalny kolor. Lubię fasolę w sałatkach . Uwielbiam fasolę od dzieciństwa z tartą bułką na słodko. Obecnie wolę jednak zastąpić bułkę czy panko zmielonymi orzechami lub migdałami. Fasola w sosie serowym idealnie pasuje do mięsa

codojedzenia
Kibiny litewskie z ziemniakami 183

Składniki 500 g mąki pszennej 2 jajka 120 g masła szczypta soli 2-3 łyżki śmietany 500 g ziemniaków kostka bryndzy ok 250 g białego sera

Gaździnka warzy
Zielona fasolka z gremolatą 169

naraz. Fasolka ładnie prezentuje się podana w całości, posypana gremolatą. Można również użyć fasolki, nadmiarowo ugotowanej na obiad, pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z gremolatą, oliwą i podać jako przystawkę, zabrać na piknik lub do pracy. GREMOLATA ZIELONA FASOLKA Z GREMOLATĄ Składniki: 0,5 kg zielonej fasolki szparagowej 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 2 litry wody Gremolata: 3/4 posiekanej(...)cytryny (tylko żółta część skórki) 2 duże ząbki czosnku dodatkowo: oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz czarny Przygotowanie: Fasolkę obrać, oczyścić, przełożyć do garnka z zimną wodą. Dodać sól i cukier, zagotować. Od momentu zagotowania wody, gotować fasolkę 15-20 minut. Młodą fasolkę gotuje się krócej, starszą nieco dłużej. W trakcie gotowania trzeba kontrolować miękkość fasolki

Codziennik Kuchenny
Śledzie w śmietanie 130

Klasyczne śledzie w śmietanie  Składniki 400 g filetów ze śledzia (matjas) 1 jabłko 1 cebula 3 małe ogórki kiszone sól pieprz 3 łyżki octu 500

R'n'G Kitchen
Pappardelle po sycylijsku – z filecikami anchois i czosnkiem 259

popęka podczas krojenia.   Jeśli płaty makaronu już się nie kleją, zawińcie wywałkowane fragmenty ciasta w rulon lub rozłóżcie na płasko i pokrójcie, według uznania. Kroić można zwykłym nożem, przystawką krojącą do maszynki do makaronu, ozdobnym radełkiem z falbanką albo specjalnym nożem z kilkoma ostrzami. Wstawcie w dużym garnku wodę z solą i zagotujcie. Makaron najlepiej gotuje się zaraz(...)makaron do stanu „al dente” (jędrny, twardy, lekko stawia opór przy gryzieniu) gotujemy tylko około dwóch-trzech minut i od razu wyławiamy. Nie kropimy oliwą i nie przelewamy go zimną wodą. W szerokim rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy, rumienimy grubo zmieloną (np. w malakserze) czerstwą bułkę, posypujemy ją granulowanym czosnkiem, Mieszamy i zsypujemy do miseczki.   W rondlu rozpuszczamy klarowane masło

Karo in the Kitchen