przystawki zimne - 1432 przepisów (strona:20/96)

Szparagi z jajkiem, sosem holenderskim i bekonem 170

Podobno wszystko ma swoje granice. Cierpliwość do teściowej, męża, konkubenta i debilizmu tego świata. Podobno również, ludzie doprowadzeni do granic cierpliwości albo popełniają morderstwa z zimną

ladykitchen
Tatar z Matiasa 168

Składniki: 5 filetów Matiasa 2 czerwone cebule kilka kaparów kilka gałązek koperku 2 łyżeczki octu jabłkowego Przygotowanie: Jeśli ryba jest za słona, należy ją namoczyć w

Gaździnka warzy
89.Szybko, prosto i pod chmurką: czyli clafoutis z pomidorkami koktajlowymi, peperoni czereśniową, czarnymi oliwkami i nie ty 269

Witamy Was pięknie i ciepło! Pogoda za oknem sprzyja.. Jesień pomimo dość zimnego i surowego początku stała się całkiem łagodna i przyjemna. Promyczki słoneczne umilają

Symfonia Smaków
Roladki z szynki w galarecie 291

Pani domuSkładniki:5 duże plastry szynki gotowanejpęczek koperku20 dag serka homogenizowanego (naturalny smak)4 jajka na twardo5  łyżeczek żelatyny2 szklanki bulionułyżeczka chrzanupomidorki koktajloweŻelatynę zalać 3 - 4 łyżkami zimnego bulionu i odstawić na 15 minut, aby spęczniała. Jajka kroimy w drobną kosteczkę. Koper drobno siekamy. Spęczniałą żelatynę podgrzać i mieszać aż się rozpuści. 4 łyżeczki wlać do serka, dodać chrzan(...)plastry szynki smarujemy masą twarożkową, i zwijamy w roladki. Roladki układamy na półmisku z galaretką, dekorujemy pomidorkami i zalewamy resztą bulionu z żelatyną. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Doskonała przystawka! Roladki z szynki w galarecie

Bon Appetit Małgorzaty
Szynka z chrzanem w galarecie 358

Szynka w galarecie sprawdza się jako przystawka na każdym przyjęciu. Robi się ją  bardzo szybko (jeszcze szybciej bez galaretki bo i tak można ją podawać) i smakuje wyśmienicie.  Kremowe serkowe wnętrze zaostrzone chrzanem doskonale pasuje do wędliny. Koszt potrawy nie jest duży, a jest świetnym dodatkiem do zimnego bufetu. Składniki: 10  dużych plasterków szynki

W kuchennej krainie
Idzie wiosna więc zrzuć zbędne kilogramy jedząc perską mizerię 41345

znajduje się w mojej lodówce ponieważ możliwości jego użycia są praktycznie nieograniczone i nigdy nie wiadomo do czego się może przydać. Może być użyty na 1001 sposobów, w potrawach zimnych i gotowanych, słodkich i słonych, śniadaniu, deserach i obiadach, jako substytut śmietany lub mleka. Kupujący mają do wyboru dziesiątki rodzajów jogurtu naturalnego: grecki, bałkański, szwajcarski, tłusty, odchudzony, półtłusty. Niektórzy(...)Odchudzone jogurty to najczęściej nieco wodnista lub galaretowata tekstura, nijaki kolor i zdecydowanie kwaśny posmak. Jeden z moich ulubionych sposobów przyrządzania jogurtu naturalnego został rozpropagowany przez kuchnie perską. Ich przystawka z naturalnego jogurtu z zielonymi perskimi ogórkami i miętą stała się kolejną, niezastąpioną na moich domowych imprezach. Podany z ciepłym chlebem pita, który macza się w jogurcie, zadowoli podniebienie najwybredniejszego

Jem więc Jestem
Śledzie z cebulką 350

Składniki : 4 płaty śledziowe 2 cebule świeżo zmielony pieprz czarny sok z cytryny natka pietruszki olej Wykonanie: Śledzie myjemy przedkładamy do miski zalewamy zimną wodą zostawiamy

kgwjanczewo
Biała kiełbasa 199

pieprzu (według uznania) 1/2 litra wody zimnej  jelita cienkie ( ok. 2 m) Wykonanie Krok 1 . umyte mięso pokroić w kostkę i zmielić .  Krok 2 . do mięsa dodać przyprawy , mieszać ( mówi się na to maserować ) . Dodawać po trochu wody i  wyrabiać  aż masa będzie kleista . Krok3 . jelito umyć . Nałożyć na przystawkę do kiełbas i napychać . Jelito musi

Eli Gotowanie
Cebula nadziewana 203

danie jest świetne jako przystawka lub jako danie główne z dodatkiem sosu i ziemniaków. Wypróbujcie, warto:) Składniki: 6 dużych cebul 25 dag mięsa mielonego 10 dag ryżu 1/2 szklanki śmietany 1 łyżka masła lub margaryny natka pietruszki koperek sól pieprz szczypta kurkumy Wykonanie: Cebule obieram, myję w zimnej wodzie, wrzucam do lekko osolonego wrzątku i gotuję 10 minut.  Wyjmuję

Bea(u)ty kitchen
matiasy w curry z papryczką chilli... 207

Składniki: matiasy 8 sztuk, majonez 5 łyżek, papryczka chilli 1 mniejsza, sok z cytryny 1 łyżka, curry 2 łyżeczki śledzie matiasy wymoczyć dwa razy w zimnej

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczone ziemniaki z pieczarkowym farszem 201

Podstawowym składnikiem wielu polskich dań jest ziemniak. Tym razem wiedzie on prym. Nadziany 'naszymi' smakami, boczkiem, pieczarkami...niebo dla podniebienia. A do tego bardzo zimny kefir

R'n'G Kitchen
62.Szparagi pod puszystą chmurką: czyli zapiekane szparagi pod łososiową "pierzynką"! 216

Witmy we wtorkowe południe! W kalendarzu Beaty Pawlikowskiej "Dzień dobrych myśli" 14 maja jest oznaczony dniem zimnych ogrodników czyli inaczej dniem zimnej Zośki i faktycznie

Symfonia Smaków
Buraczki z suszonymi śliwkami 240

kaczka lub królik. Ta słodka i aromatyczna przystawka smakuje też wspaniale jako samodzielna surówka. Buraczki z suszonymi śliwkami. Składniki 900 g buraczków średniej wielkości (ok. 70 - 90 g / sztuka) 200 g suszonych śliwek bez pestek 2 - 3 łyżeczki octu winnego jabłkowego ok. 1 łyżeczki soli 4 łyżki cukru około 600 ml zimnej wody Przygotowanie śliwki umieść w szklanej misce

Szybko Szybkowar
Cebula marynowana w occie do słoików na zimę 208

idealnie pasuje do sałatek, kanapek, rozmaitych przystawek. Składniki ½ kg cebuli ( pół na pół z czerwoną), 2 łyżki soli, ¼ szklanki octu na 3/4 szklanki wody ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy. Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w talarki i włożyć do garnka z  osoloną wodą i pozostawić na noc. Następnie odlać, przelać zimną przegotowaną wodą. Po chwili włożyć do wyparzonych

Tradycyjna Kuchnia
Kwiaty robinii akacjowej w cieście 166

Jeśli podamy z jakimś sosem, będzie aromatyczną przystawką. Ale możemy też podać jako element dania głównego. Składniki (na 2 porcje): 6 kiści kwiatów robinii akacjowej jajko ok. 50 ml lodowatej wody 2 łyżki mąki olej do smażenia Kwiaty opłukać i osuszyć. Na patelni rozgrzać olej. W misce widelcem roztrzepać jajko z zimną wodą. Dosypać mąkę. Trzy razy roztrzepać widelcem. Zostawić

Weekendy w domu i ogrodzie