przystawki zimne - 1432 przepisów (strona:12/96)

Galaretka z czerwonego barszczu 215

barszcz zapraszam  tutaj . Myślę, że  przygotowana na tradycyjnym, czystym barszczu na wędzonce będzie równie smaczna (przepis znajdziesz  tutaj ). Czerwone galaretki to świetna przystawka i pięknie będą się prezentować w każdym zimnym bufecie! Składniki: 500 ml barszczu 1 łyżeczka agaru lub zamiennie 6 płatków żelatyny lub 6 łyżeczek żelatyny Wykonanie: przygotować barszcz wg ulubionego przepisu (przepisy patrz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tatar wołowy, befsztyk tatarski 415

Tatar to jedna z moich ulubionych przystawek.  Mogłabym go jeść chyba każdego dnia.  W przygotowaniu nie jest zbyt skomplikowany, więc polecam go każdemu krwiożercy

Jemy Pijemy
Rostbef długo pieczony 207

gotowe.Przed podaniem, odkroić od mięsa kość ( będzie idealna na wywar) rostbef pokroić na plastry, polać sosem, podawać z obsmażonymi ziemniakami , frytkami lub puree ziemniaczanym.  Zimny rostbef , pokrojony w cienkie plastry jest znakomitą przystawką Można go wtedy podać z sosem zrobionym na bazie majonezu (najlepiej domowego), ziół i kaparów lub korniszonów np z takim. Smacznego

Stare Gary
Rolada szpinakowa z łososiem 498

Smaczna, zdrowa, efektownie prezentuje się na stole i uważam że jest znakomitą przystawką na imprezy urodzinowe szczególnie jako dodatek do zimnej płyty.Składniki : opakowanie mrożonego szpinaku ( bez żadnych dodatków ) czosnek ok. 6 dużych ząbków opakowanie łososia wędzonego 150 g serek typu Philadelphia  ( np. kanapkowy ) 4 jajka 1 stołowa łyżka masła 1 stołowa łyżka mąki pszennej sól, pieprz do smaku

Mechanik w kuchni
C - Mozzarella, suszony pomidor i szynka parmeńska w roli ekspresowej przystawki 190

Pozostając w tematyce zimnych przekąsek dziś bardzo prosta, bardzo szybka i dla miłośników takich smaków - bardzo apetyczna przystawka: Mozzarella z suszonym pomidorem otulona szynką parmeńską Składniki: 6 plastrów szynki parmeńskiej mozzarella - kula 6 suszonych pomidorów w zalewie świeża bazylia Mozzarellę (dużą kulę) kroimy w plastry (wyszło mi 6 z jednej, dużej kuli). Na połowie plastra szynki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Wiosenna terrina 207

Smaczna terrina wiosenna ze szczypiorkiem. Pewnie zauważyliście, że jestem ogromnym fanem kremowych serków i twarożków. Dlaczego? To proste. Jeśli mamy w lodówce serek można przyrządzić wszystko

dolcevitainmykitchen
Ziemniaczane koszyczki z pieczarkami podane z piwem witbier. 160

Ziemniaki można podawać na wiele sposobów z głównymi daniami, a także robić wspaniałe przystawki . Jedną z nich są ziemniaczane koszyczki podane z zimnym piwem . Na lato idealne i nasi panowie z pewnością się ucieszą na ich widok. A podane z kieliszkiem piwa witbier uczta dla podniebienia. Składniki Grillowane pieczarki 500g pieczarek olej Sól, pieprz do smaku Ziemniaczane

Kulinarne pyszności Molki
Biała kiełbasa – pyszna domowa 158

tłuste elementy od chudych. Tłuste mielimy w maszynce do mięsa o oczkach 4 mm, a chude 8 mm. Dodajemy sól i przyprawy. Na koniec dodajemy zimna wodę i wyrabiamy masę mięsną około 20 minut. Przystawką do maszynki napychamy osłonki jelitowe masą mięsną ( jelita muszą być wypłukane z soli i namoczone w letniej wodzie ). OtrzymanĄ kiełbasę parzymy w wodzie około

Smaki Ewy
Jaja w sosie gribiche 153

Gribiche jest to francuski, zimny sos majonezowy, przyrządzany na bazie świeżego majonezu z dodatkiem korniszonów, kaparów, cebuli i szczypiorku. Podaje się go do zimnych zakąsek

Tradycyjna Kuchnia
Zimne nóżki 180

Hej! Już od pewnego czasu nosiłam się z zamiarem by napisać przepis na galaretę. Pyszne zimne nóżki są niezawodną zagryzką pod coś mocniejszego. No nie

Tylko pysznie
Zimne nóżki (Galat) 190

Przeglądając blog zauważyłam, że nie ma przepisu na zimne nóżki. A co to jest, ktoś się zapyta? To tradycyjne mięsne galaretki przygotowane na bazie nóżek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z pieczonego bakłażana i papryki 189

Sałatka z pieczonego bakłażana i papryki  Składniki: 1 bakłażan 1 papryka czerwona 1 dojrzały słodki pomidor 1 mała czerwona cebula  2 ząbki czosnku 1

Wino Francja Kuchnia
Sałatka z pieczonego bakłażana i papryki 176

Sałatka z pieczonego bakłażana i papryki  Składniki: 1 bakłażan 1 papryka czerwona 1 dojrzały słodki pomidor 1 mała czerwona cebula  2 ząbki czosnku 1

Wino Francja Kuchnia
Wielkanocne torciki z ryżu na mleku, czyli sadzone jajka 185

Desery z ryżem na mleku są przepyszne i łatwe do zrobienia. Najlepiej jest wcześniej ugotować ryż, zrobić większą porcję np. na śniadanie, a reszta świetnie nada

dolcevitainmykitchen
Tarta z serem i szynką 131

Kremowa i krucha tarta wytrawna, dużo sera i szynki. Smakuje wyśmienicie na ciepło jak i również w wersji zimnej. Cudowne danie, które może być śniadaniem, obiadem, kolacją czy przystawką na przyjęciu.  Składniki: ciasto kruche wytrawne ze 100g masła (przepis w linku) 1 jajko 200g śmietany 30% 100ml mleka 100g szynki (użyłam polędwicy sopockiej) 200g żółtego sera 1 łyżeczka natki

Gotowanie i blogowanie
Placki z cukinii 2 198

Bardzo letnie danie. Smaczne, delikatne placki z cukinii. Robi się je szybko, smaczne i gorące i zimne. Można podać z dowolnym jogurtowym sosem. Sprawdzą się jako przystawka czy zakąska, ale też mogą być całkiem dobrym głównym daniem w letnie dni. Warto wtedy podać je z sałatą. Polecam.Inspiracją były placuszki, które zobaczyłam na blogu Damn Delicious  składniki800

Stare Gary
Ptysie na słono, z pastą z wędzonego łososia 327

Składniki: Ciasto parzone: 125ml zimnej wody, szczypta soli, 50g masła niesolonego, 100g mąki pszennej tortowej, 2 jajka. Ponadto: 200g serka naturalnego, kanapkowego, ok. 160g łososia wędzonego

W kuchni u Moniki
RECENZJA KSIĄŻKI Z PRZEPISAMI "POLSKA KSIĄŻKA KUCHARSKA" 156

twardą oprawę. Dodatkowo książka została podzielona na działy a te dodatkowi są podzielone na poddziały, co znacznie ułatwia wyszukiwanie przepisu.  * Przystawki * Zupy    * Zupy czyste i buliony   * Zupy podprawiane   * Zupy kremy   * Zupy zimne * Mąka   * Makarony   * Kluski   * Knedle   * Pierogi * Kasza * Ryż * Jajka * Grzyby * Mięso   * Wołowina   * Wieprzowina   * Cielęcina

Zrób to smacznie
Schab w galarecie 187

Schab w galarecie to smaczna i łatwa w przygotowaniu przystawka, jednocześnie doskonała alternatywa dla sklepowych wędlin i tradycyjnych, bardzo kalorycznych "zimnych nóżek". Dodatkowo bardzo dietetyczna "domowa wędlina", bo schab jest gotowany, następnie pokrojony w plastry i zalany tężejącą galaretą. Zajadliśmy się tym daniem, myślę, że warte jest przypomnienia bo będzie ozdobą każdego świąteczego stołu jak również znakomitym uzupełnieniem karnawałowego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!