przystawki zimne - 1432 przepisów (strona:28/96)

Biała domowa kiełbasa 145

łopatki wieprzowej 1 kg świeżego tłustego boczku pół kg karkówki 52 g peklosoli pół główki czosnku łyżeczka płaska mielonego pieprzu 1 czubata łyżka majeranku 350 ml bardzo zimnej wody osłonki (jelita) do napełnienia   Przygotowanie   Mięso po opłukaniu i osuszeniu pokroiłem w dużą kostkę. Dodałem peklosól i wstawiłem do lodówki na 8 godzin. Po tym czasie zmieliłem mięso(...)posiekany czosnek, wyrabiałem rękoma ok. pół godziny dodając pomału zimą wodę (można dodać lód). Jelita wymoczyłem około pół godziny w letniej wodzie, zmieniając wodę dwukrotnie. Pojedyncze jelito naciągnąłem na przystawkę do maszynki do mielenia mięsa. Delikatnie napełniłem osłonki zawiązując końce i przekręcając co jakiś czas, aby powstały odpowiedniej długości kiełbaski

R'n'G Kitchen
Domowe antipasti z papryki i sera 299

super pasują. Wspaniałego aromatu nabrała oliwa - paprykowo-ziołowy - idealny do sałatek i makaronów. Polecam bo gdy przyjdą niespodziewani goście to antipasti zamknięte w słoiku idealnie się sprawdzi zarówno na przystawkę jak i lekkie danie! Antipasti z papryczek i sera Składniki: ok 8 słodkich papryk pomidorowych ok 5 ostrych papryczek - wybieramy większe odmiany kostka sera feta kostka twarogu 2 ząbki czosnku(...)mnie tymianek) ok 250 ml oliwy ok 200 ml oleju Do dzieła!!! Papryczki delikatnie wydrążamy i wrzucamy do gotującej się wody na ok 5 minut następnie wyjmujemy i polewamy zimną wodą. Odstawiamy do przestygnięcia. W misce dokładnie mieszamy oba rodzaje sera, czosnek (przeciśnięty przez praskę) i zioła. Tak powstałym farszem napełniamy papryczki i układamy je na przemian słodkie i ostre

sierotka maRysia w kuchni
Sushi owocowe 158

soli- sushi nori 6 szt.- 1 dojrzały banan- 1 dojrzałe mango- truskawki- orzeszki pistacjowe niesolone (zmielone)- mata bambusowa Ryż wsypujemy do dużej miski i 4 krotnie płuczemy w zimnej wodzie (aż woda przestanie być mętna). Przepłukany, odsączony ryż przekładamy do garnka z dobrze dopasowaną pokrywką, zalewamy 200ml mleka kokosowego i 600 ml wody. Zagotowujemy na dużym ogniu (maksymalna temperatura(...)grubo), zostawiając wolne 2cm od krawędzi. Układamy dodatki, zawijamy lekko ściskając przy użyciu maty. Bardzo ostrym nożem kroimy na 2 cm porcje.No i jak? Sushi na słodko, jako przystawka, czy deser? Dla osób, które nie lubią smaku, czy zapachu nori też jest wyjście. Z dodatkiem sosu truskawkowego słodzonego muscovado sushi owocowe nabiera wyrazistości, dodatkowo eksponując smak truskawek, a jednocześnie tłumiąc

mojewypiekiinietylko
Tartaletki z czerwoną cebulą 208

Małe, niezobowiązujące tartaletki to świetna propozycja na imprezowa przekąską. Smakują świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Słodkawy smak cebuli i wyrazistego boczku otulony delikatną

Pyry na Gaz
jajka z galarety 200

składniki: 6 jajek 250 ml wywaru z warzyw lub rosołu ok. 100 g szynki, dowolnej drobiowej, wieprzowej… pokrojonej w kostkę 1/2 puszki kukurydzy z groszkiem

Domowy Smak Jedzenia
Kiełbaski w cieście 195

sposób można skusić dziecko do spróbowania mięsa poprzez zabawę w przyozdobienie kiełbasek w oczka wykorzystując szprycę napełnioną majonezem. Takie kiełbaski mogą być również świetną propozycją na szybką przystawkę albo przekąskę na spotkanie ze znajomymi. Sprawdźcie, a się przekonanie że będą smakować. Poniżej przedstawiam przepis i listę potrzebnych produktów. Składniki: 1/3 szklanki mąki ryżowej 1/3 szklanki maki kukurydzianej 1/3 szklanki mąki(...)plasterków żółtego sera Ketchup Majonez Sól Przepis na kiełbaski w cieście Wymieszaj wszystkie mąki, posiekaj razem z masłem. Następnie dodaj jajko, szczyptę soli a także dodaj 2 łyżki zimnej wody. Zagnieć ciasto i owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj ciasto i pokrój w paski na szerokość około 5 cm. Plasterki sera posmaruj ketchupem, owiń kiełbaski

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wielkanocna mięsna babka w kruchym cieście. 233

najbardziej. W naszej rodzinie od zawsze kiedy pamiętam  zasiadaliśmy do stołu w bardzo licznym gronie.  Zawsze było wesoło, smacznie i zjawiskowo...  Mięsiwa pod każdą postacią, sałatki, przystawki, nowalijki... Wyśmienity obiad, gdzie króluje barszcz biały i pieczone przez moją ciocię Dorotę mięso, lepszego w życiu nigdy nikt nie jadł. Ogórki małosolne Agatki robione z pierwszych dostępnych ogórków gruntowych(...)dzień. Ten przepis jest właśnie taką propozycją.   Idealne połączenie musu z piersi kurczaka z dodatkiem świeżego szpinaku, aromatycznych przypraw.   Składniki: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 2 żółtka  sól 4 jajka  ok 300 g piersi z kurczaka 150 g śmietany 30% 3 garście świeżego szpinaku otarta skórka z połowy cytryny pieprz czarny GALEO

Malinowe Pocałunki
GALARETKA DROBIOWA 237

Delikatna galaretka drobiowa na bogato - z dużą ilością mięsa, marchewką i groszkiem. Idealna na kolację lub przystawkę. Najlepiej smakuje pokropiona sokiem z cytryny lub octem np. jabłkowym. Składniki: 1 udko z kurczaka 1 pojedyncza pierś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera por 2 ząbki czosnku mała puszka groszku zielonego natka pietruszki sok z 1/2 cytryny 50g żelatyny(...)łyżeczka słodkiej mielonej papryki liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania bulionu. Udko oraz pierś myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy ok. 3 litrami zimnej wody. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, zbieramy szumowiny (pianę, która powstała na powierzchni) i wrzucamy obrane i opłukane warzywa: marchewki, pietruszkę, selera, pora oraz ząbki czosnku. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka

Kuchnia MagdaLeny
Krótka seria - Wrocław - Masala Grill & Bar 206

cale nie była lepsza grillowana jagnięcina - chłodnawa i bez żadnej rewelacji.  Sałatka z mango obroniła się bez problemu z delikatnym sosem miętowym. Jednak danie raczej wielkości przystawki niż dania głównego. Cena także w okolicach 40 zł!  Kupując piwo także zostałem wprowadzony w błąd, ponieważ gdy powiedziałem, że chcę piwo polskie, wówczas zaserwowano mi piwo zagraniczne ale informując mnie(...)też jedna chwała jak tak intensywne aromaty konsumuje się). Mniejsza z tym piwem - było gorąco więc cena tego piwa i tak by nie grała roli... O tak, było zimne. Podsumowując? Wyszedłem zły i po części oszukany. Bo jak można oczekiwać zadowolenia od klientów za obiad rzędu 40 zł (a nie brałem dodatków typu ryż) za porcję wielkości kaszki

Right Behind The Kitchen
Śledzie świąteczne - w oleju 295

wigilijnym stole gościł u nas śledź w oleju. Szykuję go ok 1 tygodnia wcześniej by sie " przegryzł" Ok kilogram matiasów( filety śledziowe )- namaczamy . Ja moczyłam ok godziny w zimnej wodzie. Czas zależy od tego - jakie śledzie lubimy- mocniej solone czy tez mniej.   Po wymoczeniu, kroimy je w duże kwadraty- prostokąty. Układam je w słoiku . Pierwsza warstwa drobno pokrojona cebulka(...)oliwa. I od początku- cebulka, śledzie,  ocet, olej itd...Wkładamy do lodówki . Śledzie te nie tylko sa dobre na wigilijny stół, rewelacyjnie sprawdzają się też jako przystawka na różne okazje. Serdecznie polecam

Smaki Edyty
KETO PASZTECIKI A’LA FRANCUSKIE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (keto, LCHF, bez mąki i glutenu) 778

chrupiące, przepyszne a do tego niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. Świetnie smakują z filiżanką czerwonego barszczu, ale i solo nawet na zimno np. z rożnego rodzaju sosami jako przystawki. Polecam także z innymi farszami np. z mięsnym, mięsno-warzywnym lub rybnym. Składniki na farsz z kapusty i grzybów: 20 g suszonych grzybów 250 g kapusty kiszonej 40 g cebuli(...)się moczyły, aż zmiękną. Następnie odcedzić i zachować wywar. Wywar, w którym moczyły się grzyby, uzupełnić wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Kapustę dokładnie wypłukać w zimnej wodzie i gotować w wywarze z grzybów z przyprawami do miękkości około 45 minut. Cebulę zeszklić na tłuszczu. Odsączone grzyby zmielić lub zblendować. Dodać odciśniętą z wody, ugotowaną kapustę oraz

Ola la LCHF
Serowe kulki z jalapeno 331

  Składniki: 115 g serka śmietankowego (u mnie Almette śmietankowy ); 340 g czerwonego sera cheddar; 340 g białego sera cheddar; 1 łyżeczka soli ziołowej; 4 świeże

Gospodyni Miejska
Majonez z serka wiejskiego - lekki 176

Składniki : 1 opakowanie serka wiejskiego (200 g), u mnie 3 %- lekki 1 duże jajko 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki octu

Proste Potrawy
Rolada serowa (z kurczakiem i pieczarkami) 217

https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis pochodzi z moich starych zapisków i już nie pamiętam ile razy ją robiłam. Nadzienie można modyfikować, ale dla mnie rolada

Di gotuje
Rolada serowa (z kurczakiem i pieczarkami) 176

https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis pochodzi z moich starych zapisków i już nie pamiętam ile razy ją robiłam. Nadzienie można modyfikować, ale dla mnie

Di gotuje
Kalarepy z figą, awokado i miodem 123

tego sos z miodu z odrobiną soku z limonki. To musi być dobre. Po powrocie do domu pozostało mi tylko zrealizować mój plan.. W rezultacie wyszła świetna przystawka, kolacja, podwieczorek a nawet i drugie śniadanie, taki posiłek zawsze będzie małym świętem. To jest po prostu nieziemskie! Do przygotowania sałatki potrzeba nam: 1 kalarepa biała 1 kalarepa czerwona 1 figa(...)melisa (garść) świeża kolendra(kilka listków) Kalarepy musimy obrać i pokroić w cieniutkie plasterki, tak przygotowana kalarepa ląduje na gorącej patelni, tam zostanie podsmażona, następnie przygotujcie sobie miskę z zimną wodą (dobrze jak będzie w niej jeszcze lód). Kalarepę podsmażamy około 5-10 min, musi być lekko chrupiąca ale miękka. Gdy uznacie, że stopień twardości wam odpowiada wrzućcie

Kuba Gotuje
Kalarepy z figą, awokado i miodem 148

tego sos z miodu z odrobiną soku z limonki. To musi być dobre. Po powrocie do domu pozostało mi tylko zrealizować mój plan.. W rezultacie wyszła świetna przystawka, kolacja, podwieczorek a nawet i drugie śniadanie, taki posiłek zawsze będzie małym świętem. To jest po prostu nieziemskie! Do przygotowania sałatki potrzeba nam: 1 kalarepa biała 1 kalarepa czerwona 1 figa(...)melisa (garść) świeża kolendra(kilka listków) Kalarepy musimy obrać i pokroić w cieniutkie plasterki, tak przygotowana kalarepa ląduje na gorącej patelni, tam zostanie podsmażona, następnie przygotujcie sobie miskę z zimną wodą (dobrze jak będzie w niej jeszcze lód). Kalarepę podsmażamy około 5-10 min, musi być lekko chrupiąca ale miękka. Gdy uznacie, że stopień twardości wam odpowiada wrzućcie

Kuba Gotuje
Sałatka z wędzonego łososia ze szparagami 137

400 g łosia wędzonego w plasterkach, 2 pęczki białych szparagów, 6 kumkwatów, sok z 1/2 pomarańczy, bratki jadalne dla koloru, koperek dla koloru i smaku Szparagi

królestwo garów