Botwinka ze szparagami / Young beet soup with asparagus 235Uwielbiam botwinkę! Jest to moja ulubiona zupa od zawsze. Jak tylko botwinka pojawia się w sklepach lub na straganach nie mogę się jej oprzeć. Kupiłam dwa
karmelowy
85. Wytrawna tarta, czyli por, boczek, cebula na półkruchym cieście. 299ciepłych dni jakimi zaskoczył nas wrzesień. My jak najbardziej! Spacer zamiast podróży zatłoczonymi autobusami, posiłek na świeżym powietrzu... Co dziś na obiad? Może na początek macie ochotę na przystawkę? Zapewniamy Was, że tarta, którą Wam dziś zaserwujemy będzie bardzo syta i pyszna. Wiadomo, jako kobiety, które mają w jakiś tam sposób zakodowany w głowach modny dziś fit tryb(...)kostkę. Na rozgrzanej patelni smażymy boczek, gdy wytopi się już trochę tłuszczu wrzucamy por i cebulę. Smażymy chwilę aż zmiękną i odkładamy na bok. Do miski wlewamy śmietanę, wbijamy jajka i mieszamy rózgą. Dodajemy przyprawy, zioła i odstawiamy. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na (mniej więcej) kształt koła tak, aby w każdym miejscu było równej grubości i wykładamy
Symfonia Smaków
Marathopites czyli greckie paszteciki z botwinką i ziołami 252razem zdecydowałam się na samodzielne zagniecenie ciasta. Nie jest to wcale trudne, jego zagniecenie zajmuje góra 10 minut. Z uwagi na małe wymiary, polecam marathopites na przekąskę lub przystawkę. Myślę, że dobrze skomponowałyby się nawet z naszym czerwonym barszczem. Zachęcam do wypróbowania przepisu :) Więcej o tradycji zbierania i przygotowywania potraw z dzikiej zieleniny kultywowanej w Grecji przeczytacie tutaj . Marathopites(...)Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Polecam także inne wytrawne ciasta: Tureckie bułeczki ze szpinakiem Hortopita ze szpinakiem i fetą Tarta z botwinką i jajkiem
Chilli Czosnek i Oliwa
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z WĘDZONYM REKINEM 261Co by tu zrobić z zakupionym wędzonym rekinem? Można po prostu go zjeść i już. Albo... przyrządzić pyszną ziemniaczaną sałatkę ;-) Składniki: 40 dkg wędzonego rekina
potrawyregionalne
Ciasto filo z nadzieniem serowym 435Kiedy pierwszy raz zrobiłam taką wersję nadzienia do ciasta filo, była pogoda piękna jak dziś. Byliśmy na spacerze w Turawie i spotkaliśmy żłobkową "ciocię" Franka. Została
bistro mama
Chłopski obiad 262To nic innego jak pieczone ziemniaki i zsiadłe mleko. Ja trochę zmieniłam to danie i dostosowałam do podniebienia moich domowników. Mając na względzie moje wnuczki. Niestety
Eli Gotowanie
Placek do barszczu 215Komu znudziły się krokiety i paszteciki? Dziś na blogu świetna odmiana tradycyjnych dodatków do czerwonego barszczu: mięsno-pieczarkowe nadzienie w kruchym cieście :) Gdy tylko go zobaczyłam
Kolorowy Przepisownik
Jajka w cieście francuskim 219Szybka przystawka, która idealnie komponuje się z sosem tatarskim. Można użyć gotowego ciasta francuskiego, bądź postawić poprzeczkę nieco wyżej i samemu je przygotować :) Przepis poniżej ;> Składniki na ciasto: 100ml zimnej wody 75g mąki krupczatki 125g mąki pszennej 250g masła w temp. pokojowej 7g soli (łyżeczka) Przygotowanie: 1. Wode wymieszać z solą, aż do całkowitego rozpuszczenia, a w garnuszku(...)około 3 - 5 mm, w zależności od upodobania. Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 13 - 15 minut. Jednak przed stawieniem do piekarnika wykrawamy kółka od szklanki, smarujemy jajkiem, nakładamy plasterek jajki i posypujemy czarnuszką :) Smacznego
FITBUuK
Chłodnik ogórkowy z suszonymi pomidorami i migdałami 229Gorąc. Gorąc zakrada się do mieszkania przez otwarte okna i promienie szaleńczo palącego słońca. Straszne jest lato w mieście. Pył, kurz, szum, jazgot karetki pędzącej do
Życie zamknięte w smaku
Tatar wołowy 183Tyle słyszy się i mówi o tym, że prawdziwy tatar nie może być mielony w maszynce, a koniecznie powinien być siekany. Tę prawdziwą metodę prawdopodobnie wykonuje
Kuchenna Kontrrewolucya
Śledzie pod pierzyną 964Tym razem proponuję wam sałatkę, która sprawdzi się na stole wigilijnym. To też świetna propozycja na stół imprezowy w Sylwestra. Zatem zabieramy się za śledzie pod
Kuchennyviral.pl
Fasolka szparagowa z czosnkowo cytrynową nutą 240Fasolka szparagowa , to krynica witamin i składników mineralnych oraz źródło szerokiego zastosowania kulinarnego. Nie każdy wie, że nie wolno jej spożywać na surowo, ponieważ zawiera fazynę
mojewypiekiinietylko
Tarta z łososiem, fasolką i groszkiem 211Po wyjątkowo ciężkim dniu potrzebowałam czegoś, co sprawi mi choć odrobinę radości. Padło na quiche w zielono-różowych, optymistycznych kolorach. Uwielbiam łososia, więc często wymyślam coś
Poezja smaku
Wiosenna babka jaglana z zielonych warzyw 239Wiosna to pora słoneczna ☀, radosna 😄, bo robi się kwieciście 🌸🌹🌺, kolorowo, bardzo zielono 💚, przez to wyjątkowo. W mojej kuchni, wiosna też się pojawiła, do
Moniki Smakołyki
Pieczone pierożki z wytrawnym farszem 385Uwielbiam pieczone pierożki, zresztą podobnie jak takie tradycyjne. Może dlatego, że można zrobić mnóstwo kombinacji smakowych. Dziś konkursowa - farsz z dodatkiem serka Almette. Na mój przepis
Pasja Smaku