Lekka wytrawna tarta z serkiem kozim i rukolą, idealna na letnie obiady, pikniki i przyjęcia w ogrodzie. Na pewno zasmakuje wszystkim biesiadnikom. Podana z sałatą
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaTatar wołowy. Nie każdy za nim przepada, nie każdy lubi surowe mięso. Tajemnica dobrego smaku tkwi w jego dobrym przygotowaniu. Mięso musi być dobrze doprawione, aksamitne
Z Majeczką w kuchniDziś na szybko musiałam zrobić obiad. Byłam bardzo głodna, a w domu prawie pusta lodówka, Wiadomo, że jak człowiek głodny to zły, a ja nie chciałam
moj przepis naŚwiąteczne rogaliki z kapustą i grzybami doskonale będą pasowały do wigilijnego czerwonego barszczu i zastąpią uszka z grzybami, tradycyjne paszteciki, czy krokiety z kapustą i grzybami.Podstaw
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOstatnio wrzuciłam przepis na pasztet z suszonymi grzybami , a ponieważ został on zjedzony bardzo szybko i wszystkim smakował, postanowiłam przygotować jeszcze jeden. Tym razem jednak chciałam
PatiGotujeDzień zapowiadał się dość intensywnie, więc ciocia musiała stanąć na wysokości zadania i przygotować pożywne śniadanko. W oko wpadły ziemniaki ("Młody lubi placki ziemniaczane" - pomyślałam), a
Weekendy w domu i ogrodziePrzepis na to drożdżowe ciasto znalazła w jednym z czasopism kulinarnych. Zaciekawiło mnie, ponieważ po raz pierwszy widziałam przepis na ciasto drożdżowe, w którym praktycznie wszystko
PatiGotujeSobotnia wizyta w restauracji gruzińskiej, stała się dla mojej drugiej połowy inspiracją do przygotowania dania z manu tej restauracji, czyli dużych smażonych na głębokim oleju pierogów
W kuchennym oknie EwyTuńczyk z puszki ostatnio wszędzie mnie "prześladował" więc musiało powstać jakieś danie z jego udziałem;) Ciekawa propozycja na zaserwowanie ziemniaków i na dodatek tania, gdyż podane
Symfonia smakowaDzień dobry, Czyżby upał dał nam wreszcie spokój?:) Mam nadzieję, że na weekend pogoda się unormuje, szczególnie na północy kraju, ponieważ jedziemy z Mężem do Lidzbarka
Chilli Czosnek i OliwaSchab w galarecie to smaczna i łatwa w przygotowaniu przystawka, jednocześnie doskonała alternatywa dla sklepowych wędlin i tradycyjnych, bardzo kalorycznych "zimnych nóżek". Dodatkowo bardzo dietetyczna "domowa wędlina", bo schab jest gotowany, następnie pokrojony w plastry i zalany tężejącą galaretą. Zajadliśmy się tym daniem, myślę, że warte jest przypomnienia bo będzie ozdobą każdego świąteczego stołu jak również znakomitym uzupełnieniem karnawałowego bufetu(...)gorącego wywaru, mieszając do rozpuszczenia. Nie gotować wywaru z żelatyną! Odstawić do przestudzenia zimny schab pokroić w cienkie plastry, ułożyć na półmiskach i ozdobić wg uznania - marchewka, groszek, jajko na twardo, brokuły. Zalać tężejącą galaretą i wstawić do lodówki do zastygnięcia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciasta, to ten przepis jest tym czego szukacie. Gruszki w cieście pełnią funkcje smakowe jak i nawilżające. Zamiast gruszek oczywiście możecie użyć jabłek. Składniki na średnią blachę: 4 jajka 1 kg gruszek 2 szklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki miałkiego cukru 3 łyżki oleju 1 szklanka rodzynek 3 łyżki kakao 3 małe opakowania cukru waniliowego(...)Gril (4) Grzyby (4) Kreatywnie (6) Lecza (6) Makarony (5) Mufinki (6) Napoje (8) Owoce morza (2) Pasty do pieczywa (9) Pasztety (8) Piekarnia (6) Pizza (3) Przetwory (9) Przystawki (43) Ryby (14) Sałatki (33) Sosy (3) Surówki (5) Torty (5) warzywa (15) Wegetariańskie (38) Zapiekanki (3) Zupy (17) Świąteczne kilmaty (8) Szukaj Technologia #uds-searchControl .gs-result .gs-title
Jadło i czytadłoPrzepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na
Kulinarne przygody GatityNa blogu Natalii „Poezja smaku” znalazłam przepis na fantastyczne kule ryżowe i od razu pomyślałam, że nie mogę ich nie zrobić…:)! Prezentowały się
UgotujmyTo.plSkoro piątek to u mnie danie bez mięsa. Dzisiaj na obiad ugotowałam pierogi wiejskie z kaszą gryczaną i twarogiem. U mnie w domu wszystkim bardzo smakują
Pieguskowa Kuchnia