przystawka - 12862 przepisów (strona:136/858)

Chińskie pierożki Dim Sum z wołowiną 245

Uwielbiam chińskie pierożki. Są delikatne, mają aromatyczny farsz i doskonale łączą się z sosem sojowym. Polecam je jako przystawkę lub jako dodatek do bulionu czy rosołu.Źródło: "Magazyn kulinarny Poradnika Domowego", nr 2/2014, s. 14.  Składniki: Ciasto: 30 dag mąki szklanka gorącej wody 2 łyżki oleju sól Farsz: 25 dag mielonej wołowiny 1 marchewka 4 cm kawałek imbiru

Pasja Smaku
Jajka faszerowane wędzoną makrelą 973

dawna wiadomo, że jajka fajnie łączą się z wędzonymi rybami to nie mogło się nie udać. Takie jajka dobrze sprawdzą się na wielkanocnym stole, albo jako postna przystawka. Składniki: 8 jajek 1 wędzona makrela 3 łyżki majonezu sól, pieprz szczypiorek Wykonanie: Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie. Ostudzić, obrać i przekroić na połówki. Żółtka przełożyć do miski, a białka

Pasja Smaku
Drobiowe ragout w cieście francuskim - kategoria kurczak 284

Ostatnio tak mnie jakoś naszło i szaleję z ciastem francuskim:))) Dzisiaj kolejna propozycja, która sprawdzi się zarówno jako przystawka, ale także jako danie główne. Są to kokilki z ciasta francuskiego napełnione masą mięsno - grzybową. Całość posypane odrobiną startego oscypka. Mówię Wam, pychota...  Składniki: 250g filetu z kurczaka,  ciasto francuskie,  100g pieczarek,  łyżeczka koncentratu pomidorowego Pudliszki

Z miłości do słodkości
Pieczarki faszerowane 355

Pieczarki faszerowane mogą być przystawką lub samodzielnym daniem. Ja bardzo lubię robić je na kolację. Świetnie sprawdzą się także jako przekąska na przyjęciu. Są bardzo proste do zrobienia. W smaku soczyste i sycące. Taka mini pizza na pieczarkowym spodzie. Składniki: 10 dużych pieczarek 50 g boczku w plasterkach 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 duży pomidor 1 kula mozzarelli

Poezja smaku
Jajka Wielkanocne – Szynka w galarecie 2255

Kulinarny karnet Christophera”, bardzo mi się ten sposób podania galarety spodobał. Tak przygotowana szynka w galarecie jest bardzo smaczna, a dodatkowo będzie ozdobą Wielkanocnego stołu. Do tego taka przystawka jest bardzo prosta do przygotowania. Na bloga przygotowałam tylko 4 porcje, ale chodziło mi aby Wam pokazać jak to ma wyglądać, gdy chcemy przygotować więcej porcji odpowiednio zwiększamy ilość składników

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Terrina wielkanocna 2680

naszym wielkanocnym stole sprawdzają się wszystkie zimne przekąski i przystawki, m.in: Szynka w galarecie Jajka Wielkanocne – Szynka w galarecie Szynka faszerowana kremem chrzanowym Pasztet faszerowany z jajkiem Dzisiaj zaś proponuję Wam przygotować wyśmienite w smaku, ale przede wszystkim bardzo efektowne, ale i mało pracochłonne danie:  galaretka wielkanocna, czy też inaczej Terrina wielkanocna,  będzie prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu. Jajko, które jest

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jajka faszerowane pastą z awokado i szynką 339

pokrojony w plastry jest świetnym składnikiem sałatek. Jeśli równo go przekroimy na pół to jego skórka nadaje się jako „miseczka” do serwowania wszelakich sałatek, past i innych przystawek.  Awokado to podstawowy składnik pikantnej meksykańskiej pasty  guacamole. Ja postanowiłam awokado wykorzystać do faszerowania Wielkanocnych jajek. Na blogu istnieje sporo przepisów na faszerowane jajka, między innymi polecam: Jajka faszerowane szynką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarteletki na śniadanie 135

farsz na wytrawne tarteletki a rano pozostało je tylko upiec;) Do tego szklanka pysznego soku i śniadanie gotowe! Danie to świetnie sprawdzi się jako śniadanie, ale także jako przystawka. Ciasto:175g mąki pszennej pełnoziarnistej,100g masła,4 łyżki wody,1/2 łyżeczki soli. Mąkę przesiać, dodać sól i masło. Całość dokładnie posiekać. Zagniatając, powoli dolewać wodę.  Ciasto rozwałkować

Z miłości do słodkości
Francuskie paszteciki 157

razem są to bardzo smaczne i sycące paszteciki z ciasta francuskiego. Farsz powstał z białego sera, szynki i szczypioru. Całość dodatkowo posypana odrobiną ostrego parmezanu i pyszne śniadanie, bądź przystawka gotowa:) Tak jak poprzednio, wszystko przygotowałam wieczorem a rano tylko zapiekłam;)  Składniki:250g ciasta francuskiego,125g białego sera,1/2 pęczka szczypioru,50g szynki,jajko,sól, pieprz,2 łyżki startego

Z miłości do słodkości
Pakieciki z farszem jajecznym 153

łatwe w przygotowaniu. Takie są właśnie moje pakieciki z ciasta francuskiego. Farsz jest niezwykle prosty, składa się zaledwie z trzech składników. Pakieciki świetnie sprawdzą się jako śniadanie lub przystawka.  Inspiracja Składniki: 250g ciasta francuskiego,  4 jajka, 4 plastry szynki,  3 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz,  słodka papryka. Przygotowanie Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, oskubać ze skorupki

Z miłości do słodkości
Paszteciki z kapustą i grzybami 366

naszym wigilijnym stole to paszteciki z farszem kapuściano-grzybowym. Są idealne jako dodatek do barszczu czy ryby. Ja przygotowuję je także na wiele innych okazji, paszteciki są bowiem świetną przystawką. Zawsze gdy je piekę czuję atmosferę Świąt:) Przepis dostałam od mamy. Ciasto: 1 kg mąki pszennej,250g margaryny,100g świeżych drożdży,szklanka mleka,pół łyżeczki soli. Mleko podgrzać, troszkę

Z miłości do słodkości
Sałatka pieczarkowa z curry owinięta szynką 5644

mięso, pozostałe od gotowania rosołu:) Teraz wróciłam do tego przepisu, jednak zmieniłam sposób podania sałatki i owinęłam ją w szynkę. Dzięki temu sałatka jeszcze bardziej nadaje się na wystawną przystawkę. Składniki: 100g ryżu,  2 ćwiartki z kurczaka,  200 g pieczarek,  łyżeczka curry,  3-4 łyżki majonezu,  sól, pieprz,  olej,  szynka w plastrach. Przygotowanie

Z miłości do słodkości
Krokiety ziemniaczane z jajkiem 259

razem jednak zrobiłam z nich krokiety z farszem jajecznym. Danie ma mnóstwo zalet: jest tanie, łatwe w przygotowaniu i sycące. Świetnie sprawdzi się jako danie główne a także jako przystawka.  Ciasto:  3/4 kg ziemniaków,  3/4 szklanki mąki pszennej,  jajko,  łyżeczka słodkiej papryki,  sól, pieprz.  Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości. Przestudzić i zmielić

Z miłości do słodkości
Krokiety z fasoli 204

Krokiety to bardzo praktyczne danie. Może służyć zarówno jako przystawka, obiad czy kolacja. Były już krokiety z farszem jajecznym, dzisiaj zaprezentuję Wam krokiety z fasolą, ziemniakami i białym serem. Bardzo sycące, tanie i smaczne;) Składniki: 4 ugotowane ziemniaki,  puszka białej fasoli,  150 g półtłustego twarogu,  3 jajka,  czubata łyżka mąki ziemniaczanej, szklanka bułki tartej

Z miłości do słodkości
OKRASA Z PSTRĄGA NA ŻYTNIM CHLEBIE. 148

ukwaszoną, na wierzch układamy odcedzoną sałatkę z ogórka. Okrasę kroimy na równe kawałki i układamy na ogórkowej sałatce,a wierzch ozdabiamy  kawiorem z łososia, który podkreśla smak powstałej przystawki / przekąski. SMACZNEGO!   Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki