złoto. Usmażone kęski odsączamy na papierze, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu. Mięso schłodzić.3. Mieszamy wszystkie składniki sosu żurawinowego, ewentualnie doprawiamy do smaku. Schładzamy.4. Danie podajemy jako zimną przystawkę, na wykałaczkę nabijamy kawałek mięsa, maczamy w sosie i zajadamy. Pychotka!Smacznego
Kuchnia domowa Aniwygrałby z gołym Bradem Pittem? Chyba by wygrał. Sorry Brad. Dobry śledź jest dobry i żadna siła ani goły facet tego nie zmieni. Śledź jest dobry na kaca, na przystawkę, na obiad, na deser też. Znaczy z tym deserem to się zgodzą tylko panie w ciąży i głębokim PMSie. Panowie mogą mieć obiekcję. Najcierpliwszy bez mrugnięcia okiem zniósł moje spożywanie
ladykitchenDrożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami to przystawka lub przekąska bez której wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia.Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto z aromatycznym, przepysznym farszem to połączenie niemal idealne, a dodatek ciepłej filiżanki czerwonego barszczu zwieńcza kulinarne dzieło.Mmmm... Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami - Składniki:Farsz:nieduża główka kapusty
Słodka Stronamące, po czym smażęna złoto z obu stron. Odsączam z tłuszczu na papierowym ręczniku.Układam w naczyniu na warstwie warzyw, zakrywam pozostałością.Można spożywać na ciepło lub jako zimną przystawkę.SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiFrittaty są najsmaczniejsze ciepłe, krótko po wyjęciu z pieca. Ale zimne, z dodatkiem np sałaty też się dobrze sprawdzą jako przystawka lub przekąska. Polecam!Przepis pochodzi ze strony The Kitchnskładniki (na 8 mini frittat)2 szklanki posiekanej kapusty (jarmużu)1 ząbek czosnku, pokrojone w cienkie plasterki3 łyżki oliwy z oliwek1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki8 dużych jaj1/4 łyżeczki
Stare GaryPyszne zielone grzanki, świetna przystawka. Przepis z tej stronyskładniki (4 porcje)kilka liści jarmużu4 kromki pszennego chleba lub ciabaty3 ząbki czosnku, w plasterkach 2 łyżki oliwy z oliwek, plus dodatkowe do polaniasok z połowy cytryny sól morska i świeżo zmielony pieprzkilka cienkich płatów twardego sera (typu pecorino) przygotowaniejarmuż gotować we wrzącej osolonej
Stare Garyjajka z ziołami i zielonym majonezem z awokado. Estragon ma bardzo charakterystyczny smak, świetnie komponujący się z jajkami. Do tego majonez z awokado i pyszna przystawka gotowaskładniki4 jajka2 - 3 łyżki posiekanych listków świeżego estragonu1 nieduża szalotka - drobno pokrojona2 łyżki pokrojonego szczypioru dymki3 spore łyżki majonezu z awokado ( np z tego przepisu ) lub pół
Stare GarySałatka. Smaczna, prosta i efektowna - a na dodatek, szybka do zrobienia . Można podać w dużym naczyniu, można zrobić małe przystawki. składniki ( 2 - 3 porcje)100 g wędzonego łososia7 zielonych szparagów ze słoika lub świeżych1 jajko ugotowane na twardokoperekkapary do posypaniasos2 łyżki majonezu3 łyżki jogurtu naturalnegosólpieprzpapryka przygotowanieWymieszać składniki sosu. Szparagi, jeżeli są świeże, zgrillować na patelni grillowej.( odłamujemy koniec
Stare Garybardzo prosty, ale i niezwykle smaczny sposób przygotowania zielonych szparagów. Doskanała przystawka. Parmezan , oliwa, cytryna to świetne dodatki do szparagów. Bardzo polecam!Przepis z książki "Jamie at home" Jamie'go Oliver'askładniki ( 2 porcje)1 pęczek zielonych szparagówsok z 1/2 cytrynyoliwa z oliweksól morskaświeżo zmielony czarny pieprzparmezan w kawałku, do starciaprzygotowanieUmyć szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce obciąć
Stare Garyniedopieczony. Warto ten przepis wypróbować , zwłaszcza używając młodego kalafiora. Piekłam jeden nieduży kalafior, i była to, moim zdaniem, wystarczająca porcja dla 4 osób. Tak przygotowany kalafior może być dobrą przystawką lub po prostu dodatkiem do mięsa. Przepis z tej stronyskładniki (na 6 porcji)2 małe kalafiory (każdy około 500 g), liści zewnętrznych usunięteoliwa z oliwek ½ łyżeczki
Stare GaryPrzepis wypatrzyłam na stronie Cooklet u Christopher'a. Bakłażany wyszły świetnie. Obawiałam się zabawy z panierowaniem - zupełnie niepotrzebnie, nie było najmniejszego kłopotu. To znakomita ciepła przystawka. Polecam!składniki4 małe lub 1 duży bakłażan4 plastry sera wędzonego (2x mniej plastrów niż plastrów bakłażana) - lub takiego jaki lubimy4 plastry gotowanej szynki (2x mniej plastrów niż plastrów bakłażana) - lub takiej
Stare Garyprzepisu, który podała mi kiedyś znajoma Portugalka. Przepis bardzo prosty a sałatka naprawdę smaczna. Nie wyjdzie jej dużo - ośmiorniczki bardzo się w gotowaniu skurczą. Ale na dobrą przystawkę będzie w sam raz. składniki1 kg ośmiorniczek baby - u mnie mrożonecebula do gotowanialistek laurowydo podania1 cebula pokrojona w kostkępęczek pietruszki6 łyżek oliwy z oliwek2 łyzki octu winnegosól, pieprzjajko na twardo
Stare Garyłososia wędzonego to przystawka, która idealnie nadaje się na świąteczny stół. Nie ma z nią dużo pracy a efekt jest zachwycający. Myślę, że tak samo dobrze, jak w foremce, będzie się prezentował zrobiony w formie małych porcji w miseczkach czy kieliszkach. Obowiązkowo podany z cząstką cytryny do skropienia. Jeśli jednak kupiliście wędzonego łososia a nie macie ochoty
UgotujmyTo.plCiekawy przepis na przystawkę na ciepło? Może zapiekana cebula? Każdy może skomponować dla siebie dowolny farsz w zależności od upodobań i zawartości lodówki… Moja propozycja jest taka…Zapiekane cebule – składniki:4 cebuleok. 100 g szynki (ja dodałam parmeńskiej ale jakakolwiek inna też się sprawdzi)garść ciemnych oliwekmała bułka namoczona w mlekuzioła prowansalskie, sól, pieprz, paprykaok
UgotujmyTo.plnowego piwa. Pierwsza myśl: chleb! Ale później z braku czasu zrezygnowałam i postawiłam na bliny na bazie piwa, do których dobrałam smaczne dodatki. Jest to prosta przystawka, ale uważam, że spełnia wymogi konkursu i idealnie pasuje do piwa Książęce Chlebowo Miodowe. Tym samym ogłaszam, że przepis został skomponowany w oparciu o to piwo.Składniki:Bliny
Pasja Smaku