przystawka - 12862 przepisów (strona:128/858)

Melon w szynce 111

szynki pieczonej. Gotowe porcje układamy na kratce, lekko skrapiamy olejem sezamowym (lub arachidowym)  i zapiekamy w piekarniku lub na grillu, ok.  15 minut w temp. 190°C. Podajemy gorące.Przystawka lub kolacja, jak kto woli. Słodycz melona przełamana słonym smakiem szynki, to nowe i ciekawe doznanie  kulinarne. Melon  w szynce podany z sosem tzatziki, to danie proste,  szybkie i smaczne

mojewypiekiinietylko
Pasta z jajek i jogurtu 191

stanowią pyszną odmianę i alternatywę dla znudzonych wędlinami. Pasta z jajek i jogurtu jest puszysta, delikatna i mało kaloryczna. Może być podana do pieczywa, ale również na krakersach, jako przystawka. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Pasta z jajek i jogurtu appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Vol-au-vent z pieczarkami brunatnymi 168

pieczarek. Warto zauważyć jeszcze jedną rzecz. Dodatek do pieczarek wina Marsala, to nie jest żadna moja ekstrawagancja. Pieczarki wprost je „uwielbiają”, odwdzięczając się za to niezwykłym bogactwem smaku. Przystawka, kolacja, czy dodatek do obiadu, to już pozostawiam Wam do wyboru. Smacznego.  Wydrukuj przepisThe post Vol-au-vent z pieczarkami brunatnymi appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Przystawka - muchomorki z pomidorów i jajek. 131

Taka dość szybka przystawka nie wymagająca specjalnych dodatków. Na pewno będzie cieszyć oko na stole.Smakuje również, bo przecież w tym duecie jajko i pomidor uzupełniają się wzajemnie.SKŁADNIKI 10 jaj5 pomidorówświeża pietruszkamajonezWYKONANIEJajka ugotować, ostudzić. Pomidory przeciąć na połowę, dokładnie wydrążyć środki, wysuszyć papierowym ręcznikiem. Jajka obrać odciąć od spodu kawałek tak, by można był je postawić. Wydrążone pomidory lekko

W kuchennym oknie Ewy
Imprezowa przekąska-pomidory z mozzarellą 152

krokami. wielu z nas pozostanie w domach, by w dobrym towarzystwie powitać Nowy 2015 Rok. Tradycja mówi ,że witamy na bogato, a więc na stole nie powinno zabraknąć różnorodnych przystawek i przekąsek. Te wychodzą nam najlepiej i nie wymagają szczególnego zaangażowania. Polecam jedną z wielu.SKŁADNIKI2 lub 3 pomidory1 opakowanie sera mozzarella1 łyżka dobrej oliwy 1 łyżeczka octu winnego

W kuchennym oknie Ewy
Sylwestrowe mini bułeczki z kminkiem i fondue serowym 236

Powoli szykujemy się do zabawy sylwestrowej i musimy przygotować przystawki naszym gościom. Najlepiej aby były szybkie w wykonaniu, smaczne i na ciepło. Takim fajnym rozwiązaniem są mini bułeczki, goście urwą po jednej i każdy spróbuje, do tego fondue serowe - palce lizać.ok 36 bułeczek Składniki:bułeczki50 g świeżych drożdży2 łyżeczki cukru1 szklanka ciepłego mleka100 g roztopionego masła20

Niezły Młynek
Roladki z szynki w galarecie 267

plastry szynki smarujemy masą twarożkową, i zwijamy w roladki. Roladki układamy na półmisku z galaretką, dekorujemy pomidorkami i zalewamy resztą bulionu z żelatyną. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Doskonała przystawka! Roladki z szynki w galarecie

Bon Appetit Małgorzaty
Kruche babeczki z łososiem 170

Doskonała i szybka propozycja na przystawkę.Składniki:opakowanie kruchych babeczek100 g wędzonego łososiakilka kaparówserek śmietankowyziarna słonecznikasól, pieprznatka pietruszki Do każdej babeczki dajemy łyżeczkę serka, doprawiamy solą, pieprzem, następnie dajemy paseczek łososia zwiniętego w rulonik, po 2 kapary, natkę pietruszki i kilka ziaren słonecznika. Gotowe. Zajadamy do winka :)Babeczki z łososiem

Bon Appetit Małgorzaty
Kulki drobiowe w migdałach-karnawałowa przekąska 231

Karnawał czas zacząć! W pierwszej kolejności zaserwuję Wam przystawki :)Składniki:ok. 40 dag mięsa z kurczaka (najlepiej z udek)1 jajkoszklanka płatków migdałowychsól, pieprz1 łyżka tartej bułkigotowy słodki sos chilikilka pomidorków koktajlowychwykałaczkiGotujemy udka. Następnie obieramy mięso od kości i mielimy w maszynce. Jeśli nie mamy maszynki to drobniutko siekamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajko oraz bułkę tartą i mieszamy

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z daktylami, orzechami i lazurem 179

bogata w różne smaki sałatka. Od słodkości daktyli po cierpkość orzechów i słoność sera i szynki. Te danie można serwować również jako przystawkę.  Składniki:ulubiona sałata - u mnie moja kochana roszponka (może być też np. rukola)kilka suszonych tureckich daktyli (pozbywamy się pestek)kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej albo prosciutto garść orzechów

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczarki faszerowane z szynką szwarcwaldzką 215

Fajna przystawka idealna na każde domowe przyjęcie. Farsz można robić z przeróżnych dodatków. Składniki:kilka dużych pieczarek (u mnie 5)pół pora (obojętnie która część)3 jajka na twardo100 g szynki szwarcwaldzkiej albo parmeńskiej / serrano1 łyżka majonezuszczypioreksól, pieprzmąka do panierkiolej do smażeniabułka tarta do panierki2 jajka do panierkiPieczarki czyścimy szczoteczką pod bieżącą wodą, następnie urywamy ogonki (ogonki dodamy

Bon Appetit Małgorzaty
Cykoria z sosem serowo - szałwiowym 136

Zmysłowa przystawka. Przynajmniej ja tak sądzę :)Składniki:2-4 cykorieszczypiorek do dekoracjiSkładniki na sos:150-200 g sera gorgonzola100 ml śmietanki kremówkikilka listków szałwiipół łyżeczki szafranupieprzSos: śmietankę podgrzewamy w rondlu, dodajemy ser gorgonzola oraz posiekaną drobno szałwię oraz nitki szafranu. Całość dokładnie mieszamy aż do rozpłynięcia się sera. Nie zagotowujemy. Każdy liść cykorii polewamy

Bon Appetit Małgorzaty
Grillowany camembert z truskawkami i octem balsamicznym 140

przystawka to strzał w dziesiątkę! Uwielbiam pleśniowe sery oraz truskawki. Ocet balsamiczny i pieprz nadają rasowego charakteru :)Składniki na 1 porcję:1 ser camembert10 truskawek1 łyżka masła2 łyżki cukru1 łyżka octu balsamicznegolistki świeżej miętyświeżo mielony pieprz.Camemberta grillujemy z obu stron an patelni grillowej. ok. 1 min z każdej strony. Truskawki kroimy w kostkę. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier

Bon Appetit Małgorzaty
"Carpaccio" buraczane z twarożkiem na ostro 172

zrobić z niepotrzebnymi buraczkami po ugotowaniu barszczu? Carpaccio ! Przystawka elegancka i zdrowa.  Z dodatkiem niebagatelnych dodatków staję się istną ucztą dla wymagających smakoszy :) Takie potrawy mogłabym jeść na okrogło. A anemicy wręcz powinni! ;) nie bójmy się jeść buraków. Buraki są cool! :) Składniki na 1 porcję:1 duży ugotowany burak1 ogórek konserwowy1/4 papryczki chili1 łyżka pestek słonecznikakilka gałązek natki

Bon Appetit Małgorzaty