Mini Calzone ze Szpinakiem to ciekawa propozycja na przygotowanie smakowitej przystawki na przyjęcia czy też spotkania ze znajomymi. Sprawdzi się jako przekąska podczas dnia lub po prostu jako alternatywna dla zwykłej pizzy. Mini Calzone to tradycyjne ciasto na pizze podane w formie niedużych pierożków z idealnie doprawionym szpinakiem i ciągnącą się mozzarellą. Jest to bardzo interesujące połączenie smaków, które być
Słodka StronaDrożdżowe paluchy w formie ładnie wyglądających warkoczy to idealny dodatek do sałatek czy też przystawek. Sprawdzą się również jako odrębna przekąska podana z ulubionymi sosami. Paluchy drożdżowe to nic innego jak tradycyjne ciasto na pizze z dodatkiem ziół prowansalskich splecionych w formie warkoczy. W smaku delikatne, puszyste, a przy tym chrupiące i bardzo smaczne. Bardzo prosta przekąska, która zaspokoi niejedno
Słodka StronaTortellini to tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem. Do sałatki można użyć dowolne małe pierożki, czyli mięsne, grzybowe bądź z serem. Jest to idealna przystawka na przyjęcia, która smakuje także dzieciom czy jako przekąska do pracy.Składniki:opakowanie tortellini, np. z szynką2 duże pomidory 1 duży zielony ogórek1 puszka kukurydzykoperek2 ząbki czosnkumajonezsól, pieprzSposób przyrządzenia:Tortellini wrzucamy na wrzątek i gotujemy
upichcicPyszne krewetki po tajsku, lekko ostre i aromatyczne, smażone na klarowanym maśle i podawane z pysznym słodko-ostro-kwaśnym sosem chili. Czego chcieć więcej? Idealne na przystawkę oraz jako samodzielne danie z ryżem lub bagietką. Polecam, smakują wybornie! Będziemy potrzebować (na 4 porcje): 800 g dużych, surowych (nieobgotowanych) krewetek w całości, tj. ok. 24-28 sztuk Najsmaczniejsze będą
Food Squarerazu mam w głowie trzy dania: pierożki chinkali, placek chaczapuri oraz te cudowne roladki z bakłażana, wypełnione aromatyczną orzechową pastą i posypane pestkami granatu. Stanowią one niebanalną i pyszną przystawkę.Składniki (na około 20 roladek):2 duże bakłażany250 g orzechów włoskich3 ząbki czosnku1 łyżeczka mielonej kozieradki1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry1/2 łyżeczki suszonej papryczki chili2 łyżeczki octu winnego, np. jabłkowegogarść
Food SquareJest tak gorąco, że nie chce się jeść a gotowanie w kuchni przypomina saunę. Więc dziś przygotowałam szybką chrupiącą przystawkę. Dobrodziejstwo ogródka z krewetkami. Uwielbiam świeże rzodkiewki mają w sobie ostrość co nie każdy lubi. Jest na to bardzo prosty sposób, robię je na parze tracą swoją ostrość ale nadal są pyszne i chrupiące. pojawiła już się też fasolka
Basia w kuchniMarynowany łosoś to obok śledzia przystawka, której nie może zabraknąć na naszym Wigilijnym stole. Zagościł w naszym menu już parę lat temu i nieustająco jest jednym z jego hitów. Ten łosoś jest niezwykle delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Można go przygotować parę dni wcześniej, bez problemu przetrwa w lodówce około tygodnia.Danie jest łatwe w przygotowaniu, a jego
Kulinarne przygody GatityChoć naturą tataru jest podanie go z żółtkiem, cebulą oraz ogórkiem to tatar z łososia w moim pomyśle idealnie sprawdzi się jako przystawka na przyjęciu urodzinowym czy zbliżającym się sylwestrowym.Składniki :40 dag filetu z łososia1 łyżka majonezu1 łyżeczka musztardy Dijonłyżka siekanego koperkusól, pieprz2-3 łyżki wody 1 duży ogórek zielonyPrzygotowanie :Filet z łososia rozdrobniłem trochę nożem a następnie zmieliłem
Mechanik w kuchnizmiksowaćOrzechy zmielić, dodać je do masy paprykowej z pozostałymi składnikami, wymieszać. Taką pastę podałam jako przystawkę na krakersach. Powtórzę ją, ale z pieczonym czosnkiem. Zastąpię nim kmin
Proste Potrawydzisiejszej propozycji będzie trzeba odmówić modlitwę żeby poszło w cycki :-) Trochę kalorii Wam zafunduję ale będą to tak pyszne kalorie, że warto. Ser camembert faszerowany śliwkami. Fantastyczna i przepyszna przystawka. Pierwszy raz smażony camembert jadłam w Pradze gdzie na każdym rogu można go kupić w bułce z ogromną ilością majonezu, czyli w sam raz coś dla mnie. Oczywiście
pieprzny smaczekRewelacyjny pomysł na podanie czegoś słodkiego z grilla. Dodatek klasycznych śmietankowych cukierków Werthers’s Original nadaje tej przystawce dodatkowego smaku. Te jabłka z grilla będą smakowały nadzwyczajnie tak jak nadzwyczajne są stworzone w Niemczech według tradycyjnej receptury cukierki Werthers’s Original.Składniki:2 średnie jabłka (polecamy jakieś kwaśne)kilka cukierków Werthers’s Originalkilka dłuższych pasków chudego boczkuPrzygotowanie
naRuszciedeszczowy poniedziałkowy zimowy dzień zapraszam na pyszne roladki z wędliny i masy jajeczno chrzanowej. Pyszne na sniadanko, u mnie sprawdzają się też jako przystawka. Zamiast podania tradycyjnej wedliny, polecam taki szybki i pyszny sposóbSkładniki:10 plastrów szynki8 jajek2 łyzki chrzanułyzeczka musztardy dijon Kamispęczek szczypiorku sól morska Kamispieprz młotkowany z kolendrą KamisWykonanie:Jajka gotujemy na twardo, ścieramy na tarce
Z Majeczką w kuchnisezonie na truskawki nie mozna odmówić sobie zupy z tych pysznych owoców. Zapraszam na moją wersję. Idealnie sprawdzi się jak przystawka na letnim przyjęciu.Składniki:1 l wody1 kg truskawek kaszubskichlaska cynamonulaska waniliigałązka mięty świeżej1/3 szklanki wina ( w wersji dla dzieci bez wina)cukier do smakuWykonanie:Do wody dodajemy wino, oraz poprzekrawane na połowki 1/2 kg truskawek. Dokładamy też cynamon
Z Majeczką w kuchnirelację z kursu. Bardzo chciałabym napisać Wam coś więcej na temat samej Nohut Salatasi , jednak udało mi się dotrzeć tylko do informacji, że jest spożywana jako jedna z przystawek meze . Dla nas stanowiła wyśmienitą kolację z towarzystwie świeżego pieczywa. Bardzo zasmakował mi cytrusowy sos przełamany ostrością kuminu i papryki, choć dla mojego Męża był trochę za kwaśny. Polecam Wam także
Chilli Czosnek i OliwaDzisiaj danie bezmięsne, czyli bakłażan faszerowany dorszem, polany sosem z pomidorów, czerwonej papryki, śmietanki i odrobiną białego wina… Danie można podać jako przystawkę lub z ugotowanym na sypko ryżem, jako danie główne. Polecam Składniki:1 cebula1 duży filet z dorsza2 bakłażany3 łyżki oleju rzepakowego1 łyżka masłasólpieprzSos:1 puszka pomidorów (400g)1 mała cebula1/2 średniej czerwonej papryki100g śmietanki
Oryginalny smak