Witam po majowym grillowaniu. Dziś chciałbym Was zachęcić do przygotowania lekkiej i bezglutenowej przystawki z pieczywa lnianego, mozzarelli i pomidorków koktajlowych. Samo zdrowie ma talerzu. Chyba się ze mną zgodzicie?Czas przygotowania: 5 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 11,00 złSKŁADNIKI:3 kromki pieczywa lnianego (bezglutenowe) Habżyki1 plaster szynki parmeńskiej1/2 kulki mozzarelli4 pomidorki koktajlowerukolaoliwa truflowapieprzPRZYGOTOWANIE:Na pieczywie układamy pokrojoną
kulinarnyJaktóra jest czystą pochwałą wspaniałości warzyw. Jędrne, kolorowe, soczyste, śmiejące się do nas z koszyków w sklepach i na targach. Można je jeść na ciepło lub na zimno, jako przystawkę lub dodatek do mięsa. Kolejne z dań genialnych w swej prostocie.Składniki:1 bakłażan1 cukinia1 papryka czerwona1 papryka żółta6 pomidorów1 cebula2 ząbki czosnku1 łyżka suszonego tymianku1 łyżeczka cukrusólSposób przygotowania:Bakłażan
W kuchni wieczoremświąteczną zupę z łososia. Polecali dolewać do niej maderę, ale ja mam porto, więc spróbowałam z tym trunkiem. Zupa jest ciekawa, choć raczej postna. Sprawdzi się jako danie na przystawkę bardziej niż zupa sama w sobie.Składniki:filet z łososia ze skórą 300gwłoszczyzna (2 marchewki, 2 pietruszki, por, ćwiartka selera)cebula z wbitym goździkiem1 listek laurowy4 ziarna ziela angielskiego4 ziarna
W kuchni wieczoremgruzińskiej, górskiej wiosce Gobroneti, gdzie gościłam w ramach projektu #blogerzywbatumi (jeśli interesują Was gruzińskie smaki polecam mój wpis na blogu o kuchni gruzińskiej oraz relację.) Świetne danie na przystawkę, kolację lub nawet lekki obiad.Ajapsandali:1 duży bakłażan2 duże cebule (lub 3 średnie)2 czerwone papryki1 zielona papryka2-3 jędrne pomidory4-5 ząbków czosnku1 mały pęczek natki pietruszkiduża szczypta chili w proszkuduża
Poezja smakuOstatnio eksperymentuję z sharonem. Ten pomidor o delikatnym, słodkim posmaku śliwki, bo właśnie do konsystencji pomidora mógłbym go porównać, jest ciekawą bazą do różnego rodzaju przystawek. Owoc ten możecie znaleźć również pod nazwą kaki, lub persymona. Dziś coś co stanowczo mógłbym nazwać eksperymentem w mej kuchni; szybko skonsumowanym eksperymentem.Czego użyłem:-obrany, pokrojony w cieniutkie plastry sharon-twaróg półtłusty moczony
BaRepassylwestra minęło już kilka dni, ale dopiero dziś mam więcej czasu by opisać przystawkę, którą wtedy zrobiłem.Oprócz roladek warzywno-szwarcwaldzkich zrobiłem takie z farszem, z piersi kurczaka, groszku i ogórka konserwowego. Można zjeść go zarówno jako sałatkę, a także użyć jako nadzienie do przekąsek :)Składniki :1 filet z piersi kurczaka 6 ogórków konserwowych 1 puszka groszku zielonego
Parowar Facetafaszerowanego paprykąŚledzie idealnie nadają się na Sylwestra, proponuję je przygotować w formie mini przekąski – w nieco odmienionej formie kanapeczek z tatarem. Tatar ze śledzi na pumperniklu będzie świetną przystawką Sylwestrowym przyjęciu. Do podania tatara zawsze używam ciemnego pumpernikla, ze względu na jego głęboki aromat i strukturę, dzięki której nie rozmięknie tak szybko.Składniki2 podwójne marynowane filety śledziowe wraz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzystawka, kolacja, przekąska...smacznie i kolorowo.Gotujemy jajka na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy na pół.Wyjmujemy żółtka.Farsz z groszkiem:Jedna mała cebula i mały ząbek czosnku posiekaj i podsmaż na łyżce oleju, posól delikatnie i dodaj 200 g zielonego, odcedzonego groszku z puszki. Podduś i ostudź.Z 5 jajek wyjmij żółtka, wrzuć do miski, dodaj podduszony groszek, dużą łyżkę
Pasje JolkiKarnawałowe kuleczki z kurczaka to świetna przystawka podawana na zimno która tylko zaostrzy apetyt na danie główne.Składniki na ok 32-35szt :150 g gotowanej lub smażonego filetu z kurczaka1 nieduża cebula50-70 g serka kanapkowego4 kawałki pomidora suszonego (w oliwie)4 łuskane orzechy włoskieróżne dodatki do obtoczenia (orzechy, sezam, papryka słodka, curry, szczypiorek, koperek, ... )Przygotowanie :Ugotowanego lub usmażonego
Mechanik w kuchnizapiekamy do zarumienienia boczku, w trakcie należy posypać żółtym serem. Przepis pochodzi ze starych zapisków :) Danie potraktowałam jako przystawkę, ale uważam, że może być też daniem głównym
Proste PotrawySylwester, Nowy Rok, Karnawał, to okres kiedy na stołach królują przystawki. Dzisiejsze danie będzie dla miłośników owoców morza, ale mam nadzieję, że nie tylko. Langusta – prawdziwy rarytas i jednocześnie kulinarne wyzwanie. Zbyt długie gotowanie lub stosowanie zbyt intensywnych przypraw może ją pozbawić wspaniałego smaku. Dlatego, szukając inspiracji wybrałam najprostszy sposób przygotowania. Składniki:- 2 zamrożone ogony langusty (280g) - ok. 120g
mojewypiekiinietylkogrubo), zostawiając wolne 2cm od krawędzi. Układamy dodatki, zawijamy lekko ściskając przy użyciu maty. Bardzo ostrym nożem kroimy na 2 cm porcje.No i jak? Sushi na słodko, jako przystawka, czy deser? Dla osób, które nie lubią smaku, czy zapachu nori też jest wyjście. Z dodatkiem sosu truskawkowego słodzonego muscovado sushi owocowe nabiera wyrazistości, dodatkowo eksponując smak truskawek, a jednocześnie tłumiąc
mojewypiekiinietylkoboczek się zrumienił. Jednocześnie z mięsem pieczemy warzywa, (potrzebują trochę mniej czasu) mają być al dente.Paluszki drobiowe zrolowane w boczku podajemy z warzywami i ulubionym sosem. Mogą być na przystawkę, kolację lub stanowić danie obiadowe. Mięso zawinięte w boczku jest soczyste i bardzo ostre. I właśnie taki smak – ostry – idealnie się komponuje z chrupiącymi, delikatnymi warzywami z przebijającą nutką cytryny
mojewypiekiinietylkowierzch pieczarek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190° C i pieczemy ok. 10 minut.Pieczarki pod migdałowo pistacjową pierzynką, to bardzo ciekawa kompozycja smakowa, wizualna chyba też. Danie idealne jako przystawka, ale można też śmiało podać je na kolację. Mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Pieczarki pod migdałowo pistacjową pierzynką appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkokuchni japońskiej, ale jej korzenie sięgają Portugalii. Do przygotowania używamy owoców morza, warzyw, grzybów… i nie tylko. Paski drobiowe w kokosowej tempurze, to danie na obiad, kolację lub jako przystawka. Składniki: - 2 piersi drobiowe (ok. 600g)Marynata do mięsa:- olej sezamowy- sos sojowy- sok z cytryny- sól wędzona- pieprz syczuańskiSkładniki na ciasto:- 2/3 szklanki mąki tortowej- ½ szklanki mąki kukurydzianej
mojewypiekiinietylko