przystawka na zimno - 751 przepisów (strona:32/51)

Paszet-smarowidło z bażanta z czarnuszką i grilowanym pomidorkiem 174

ViolaPassion Moja przystawka Walentynki ciąg dalszy  ;-) Następny pasztet który ogarnęłam Następne "niebo w gębie" Dziczyzna Uwielbiam. Robiłam  już pasztet z Sarny , dzika ( znajdziesz na blogu ) były wspaniałe. A ten jest jeszcze lepszy ,może dlatego że łatwo się rozprowadza i jest z czarnuszką którą uwielbiam. Składniki: 1 bażant waga ok.1,5 kg 300g-400g mięsa z gęsi, może(...)błonek również wątróbkę  kroimy na mniejsze kawałki  i umieszczamy w większym garnku. Dodajemy marchew ,seler Pietruszkę ,liście laurowe,1 Gałązkę  rozmarynu ,owoce jałowca. Zalewamy zimna wodą i na średnim ogniu gotujemy  około  1.5 -2 h wszystko razem. Wątrobie wystarczy godzina Od czasu do czasu mieszając I oczywiście zbieramy szumówką, szum Cebulę kroimy w piórka

Viola cooks with passion
Ryż z tuńczykiem i kukurydzą. 145

Tweetnij Można potraktować go jako kolorową sałatkę na przystawkę, albo jako samodzielne i całkiem sycące danie. I tu znowu nie ma sposobu, by taka wariacja z ryżem w roli głównej się nie udała. Porcja dla 6 ciu osób. Potrzebne nam będą: 450 g ryżu długoziarnistego, 350 g tuńczyka w konserwie, 150 g wypestkowanych czarnych oliwek, 150 g kukurydzy, 2 czerwone(...)Dorzucamy ją do sałatki. Dalej dodajemy czarne oliwki i drobno poszatkowaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku dodatkiem soli i pieprzu. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i mieszamy. Podajemy na zimno. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata 17 total views, 17 views today Tweetnij The post Ryż z tuńczykiem i kukurydzą. appeared first on MODA

MODA NA BIO
ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM 144

Do Świąt jeszcze daleko, ale ja mogę jeść śledzie codziennie. Najłatwiejsze do przygotowania są śledzie w oleju z cebulk ą (klik) Dzisiejsze z majerankiem i czosnkiem

potrawyregionalne
Roladki schabowe panierowane 180

Schab wieprzowy można wykorzystać na różne sposoby, po obróbce może mieć różne oblicza. Jedni uwielbiają schab w postaci panierowanego kotleta . W ostatni weekend grupa blogerów przygotowywała

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lunch u Dyletantów 164

wielu restauracjach jest oferta lunchu, na ogół składającego się z 3 dań: przystawka/zupa, danie główne deser. Zestaw lunchowy u Dyletantów kosztuje 30 zł. Można wybierać zestaw z trzech przystawek, trzech dań głównych, oraz dwóch deserów. Do każdego dania, można zamówić sugerowane wino (oczywiście za odpowiednia dopłatą). Ja spróbowałam wszystkich dań, no poza jednym (kozim serem – po prostu mało kocham kozinę(...)Danie dla tych co lubią bez mięsa, ale i tym mięsnym nic się nie stanie, jeżeli od czasu do czasu zjedzą coś bezmięsnego. Na pewno będą zadowoleni. Sernik na zimno, galaretka owocowa. Po prostu sernik na zimno. Granita agrestowa, jagody. Nic do dać nic ująć, deser nie zepsuty nadmiarem słodyczy. Agrest jest agrestem, a jagody jagodami a nie ulepem

królestwo garów
Jajka w zalewie kminkowej 148

Nie przepadam za kminkiem, więc nie byłam do tego przepisu zbyt optymistycznie nastawiona. Jednak zgodnie z zasadą, że wszystkiego trzeba spróbować przygotowałam je i nie żałuję

Pyry na Gaz
Tarta bananowo wiśniowa 166

dodałem do niej 1 torebkę (16 gram) cukru wanilinowego i 150 gram wysokiej jakości zimnego (wyjętego prosto z lodówki) masła śmietankowego. Całość miksowałem za pomocą blendera z przystawką do wyrabiania ciasta aż do momentu uzyskania konsystencji przypominającej kruszonkę. Do takiej masy dodałem jedno duże jajko i całość dalej miksowałem, do uzyskania jednolitego ciasta, które uformowałem w kulkę i umieściłem(...)równomiernie na powierzchni ciasta. Tak przygotowaną tartę ponownie umieściłem w piekarniku, którego temperaturę obniżyłem do 160 stopni i piekłem przez 30 minut. Podałem po wystudzeniu, najlepiej smakuje na zimno

Wyprawy kulinarne
Faszerowane kwiaty cukinii 130

Kwiaty cukinii, raczej niedostępne w sklepach ponieważ są bardzo nietrwałe. Aby mieć stały dostęp do nich najlepiej mieć cukinie w ogródku :) Wówczas wystarczy wybrać odpowiednie kwiatki

królestwo garów
Chłodnik arbuzowo-truskawkowy z bezowymi piankami 157

Kiedy robi się gorąco nie musimy stać przy garnkach, wtedy najlepiej spisują się zimne chłodniki. To pyszna i zdrowa propozycja z soczystym arbuzem skąpanymi w słońcu

Wanilia i Kardamon
Filo ze szpinakiem i fetą 138

500 g szpinaku mrożonego  cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz pół papryczki chili 100 g sera feta 3-4 płaty ciasta filo 1 łyżka masła

Gotowanie jest łatwe
Seler naciowy w morelowym wywarze 114

Idealny dodatek do ryb i drobiu. Sprawdza się także jako przekąska. Składniki 600 g selera naciowego 60 g suszonych moreli cytryna 250 ml wytrawnego białego wina

R'n'G Kitchen
SAŁATKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ, TUŃCZYKA I POMIDORÓW 110

Składniki ok 500 g fasolki szparagowej (u nas żółta, szeroka) 1 cebula 2 małe lub jedna duża puszka tuńczyka w sosie własnym 2-3 pomidory posiekana

OliveandThyme
Sałatka z pieczonych buraków (do obiadu) 118

Uwielbiam buraki i jako dodatek do obiadu - najczęściej przyrządzam je na ciepło ( klik ) lub z majonezem ( klik ). Moja rodzinka tak lubi. Jednakże wersja z olejem także

Di gotuje
Rozgrzewające placki dyniowe 187

Z okazji Nowego Roku życzę Wam  dużo zdrowia, szczęścia i powodów do uśmiechu  oraz  realizacji noworocznych postanowień i spełnienia marzeń. Wyspani po nocnych

Weekendy w domu i ogrodzie