przystawka na zimno - 751 przepisów (strona:35/51)

Rustykalne mini tarty na oleju z warzywami 143

zasługa użytego oleju. Dopełnieniem są sezonowe warzywa i kremowa masa z jajek, śmietany i sera. Mini tarty doskonale nadają się na przekąskę w ciągu dnia, lunch czy na elegancką przystawkę na przyjecie. Polecam!   Rustykalne mini tarty na oleju z warzywami Składniki na kruchy spód: 100 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 6 łyżek oleju rzepakowego 5 łyżek lodowatej(...)Masą zalewamy tarty. Staramy się aby śmietana wypełniła przestrzeń pomiędzy paskami warzyw. Tarty pieczemy przez ok. 35  minut w 190°C. Smakują pysznie na ciepło i na zimno

Mia Cucina Sofieta
Pieczarki w cieście czosnkowo-paprykowym 232

Kolejna pyszna przekąska, która bardzo szybko znika.  Cukinię ( klik ), fasolkę ( klik ) oraz parówki ( klik , klik ) - już Wam prezentowałam. Pieczarki również są niezwykle smaczne i proste

Di gotuje
Pieczone krążki koziego sera, pieczona gruszka, soczyste owoce granatu, marakui i lychee 229

Sylwestrowa petarda! Co tu dużo mówić,... to jest pooo-prooo-stuuuu przeeeepyszne. Pieczone krążki sera z listkami tymianku zamieniają się w mini delikatne serniczki, a kozi

Sztuka gotowania w/g Samiry
Szaszłyki drobiowe z sosem gorgonzola 181

Ciepła kolacja, czy imprezowa przekąska - w obu przypadkach szaszłyki drobiowe sprawdza się doskonale. A żeby nie było nudno...szaszłyki proponuje podać z sosem z sera gorgonzola

kolorowotorcikowo
quesadilla z mięsiwem i warzywami 134

składniki: 4 duże tortille 300 – 400 g mięsiwa w sosie własnym Spichlerza Rusieckiego 4 ogórki kiszone, średniej wielkości 2 pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka z tortelloni 306

Małe włoskie pierożki, kształtem przypominające nasze wigilijne uszka idealnie nadają się na sałatkę. Sałatki mają taką zaletę, że cokolwiek do nich damy, oczywiście w granicach zdrowego

mojewypiekiinietylko
Świąteczna rolada jajeczna. 302

Kolejna fajna propozycja na zbliżające się  Święta Wielkiej Nocy. Danie robi wrażenie wizualne i smakowe. Połączenie tego na co mamy ochotę  i tego co

Malinowe Pocałunki
Krokiet z farszem grzybowym 178

Krokiet z farszem grzybowym Po krokietach szpinakowych , kapuścianych i pieczarkowych nadszedł czas na krokiety z leśnych grzybów . Czas akuratni , bo w lasach pojawiły się piękne pachnące

Ogrodnik w podróży
Zakąska do wódeczki, czyli pyszny chlebek wg Aleex 197

Zerknęłam na wyniki głosowania w konkursie na Bloga Roku. Mój blog znalazł się w drugiej dziesiątce. Całkiem niezły wynik, pomyślałam. Tym bardziej, że u mnie nie

W mojej kuchni
Konfitura z czerwonej cebuli 102

Składniki: 1400g czerw onej cebuli 1 ząbek czosnku 100g cukru trzcinowego 6 - 8 łyżek oliwy 1 łyżka masła 250ml wytrawnego czerwonego w ina 200ml wody sól

Gaździnka warzy
Sushi w tempurze 142

Tempura to charakterystyczny sposób przyrządzania potraw w kuchni japońskiej. Polega na smażeniu na głębokim oleju różnych produktów obtoczonych w cieście, np. ryb, owoców morza, czy warzyw

Food Square
Grillowanie i wędzenie z jajem! Wędzone lub grillowane jaja na Wielkanoc 171

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne. Warto w tym okresie pamiętać, że jaja mają religijną symbolikę i znaczenie. Mogą również w te święta spektakularnie smakować wędzone

naRuszcie
Pałki z kurczaka, dramstiki z patelni. Błyskawiczne danie obiadowe i imprezowe. 227

Pałki z kurczaka, u nas zwane dramstikami, pieczone na patelni przygotowuje się naprawdę bardzo szybko. Całe udka wolę z kombiwaru, przepis jest na moim blogu tu

Kuchnia z widokiem na ogród
Spring Rollsy z pieczoną kaczką 151

Okres poświąteczny to mój ulubiony czas, ponieważ bezkarnie mogę przetwarzać resztki jedzenia ze świąt i tworzyć nowe dania :) Podobne danie robię z naleśnikami i

Bon Appetit Małgorzaty
Chrupiąca kaczka z żurawiną! Świąteczny obiad! 257

Chrupiąca i soczysta pierś z kaczki podana z żurawiną. Idealny przepis na świąteczny obiad czy też przystawkę. Kaczka wydawać się może trudnym mięsem do obróki, ale uwierzcie mi jeśli bedziecie trzymać się kilku podstawowych zasad, zawsze zrobicie ją tak jak należy, skóka pozostanie chrupiąca, mięso będzie miękkie i soczyste i lekko różowe w środku. Taka właśnie jest idelana. Ja swoją(...)Pozostanie sama esencja i smak, to co potrzebujemy. Kaczkę wykładamy na talerz i ukośnie kroimy, polewamy sosem. Podajemy z konfiturą z żurawiny. Kaczkę możemy jeść na gorąco i na zimno! Smacznego! Dajcie znać co sądzicie o takiej propozycji? Buziaki! Pięknego dnia

SMYKWKUCHNI
Fasolka szparagowa polsko-włoska – fagiolini alla polacca 127

się aż czterech dodruków. Ja mam trzecie, poprawione i rozszerzone wydanie z 2011. Książkę podzielono na jedenaście rozdziałów oznaczonych kolorami. I tak znajdziemy tu sosy, marynaty i smakowe masła, przystawki, przekąski i pizze, główne dania, potrawy z jaj, potrawy z warzyw, dania z ryb i skorupiaków, dania mięsne, przepisy na drób, dziczyznę, sery i desery. Nowe wydanie dodatkowo przed każdym(...)odcedzamy na sicie, płuczemy w bieżącej wodzie i dodajemy do miski. Całość mieszamy i polewamy sosem z jajek, oliwy i przypraw. Można jeść ją lekko ciepłą. Albo zupełnie na zimno, jak sałatkę. Jest pyszna. Smaki są niesamowicie zrównoważone, tekstury przeróżne. Z kromką świeżego chleba, z czosnkowym pieczywem, z grzanką i kieliszkiem białego wytrawnego wina. Szybko i pysznie. Nie spodziewacie się

Karo in the Kitchen