przystawka na zimno - 751 przepisów (strona:34/51)

Alko galaretki cytrynowe z limoncello (jelly shots) 221

Alko galaretki cytrynowe z limoncello (jelly shots) Są słodkie, smaczne, bardzo łatwo "wchodzą", ale w zbyt dużych ilościach mogą pozbawić umiejętności utrzymania postawy pionowej. O czym

Pełny talerz
35. Tartaletki ze szpinakiem i fetą 116

ciasto : 250g mąki 120 g masła około pół szklanki wody sól, pieprz farsz: 1 opakowanie szpinaku (może być mrożony) 2 ząbki czosnku gałka muszkatołowa sól, pieprz

Jadło i czytadło
Zupa Śledziowa Tatusia Na Zimno - z ziemniakami w mundurkach 137

Zupka trafiła wraz z przepisem do galerii zdjęć Dzień Dobry TVN- Wasze dania na naszej stronie :) Składniki: 1/2 kg filetów śledziowych z matiasa 3 cebule 1.5

ClauditteMissCooking
Ryba po grecku 173

Witajcie :) zapraszam dzisiaj na rybkę po grecku :) Połączenie wyśmienitej soli i warzyw daje niepowtarzalny smak :) Składniki : Około 0,5 do 1 kg soli ( ryby ) Około 8

Sama słodycz i szczypta chili
Wytrawne roladki z ciasta francuskiego 234

truskawkami i serkiem zostało mi jeszcze jedno opakowanie, postanowiłam, że tym razem upiekę coś wytrawnego. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania - jest naprawdę pysznie! Roladki świetnie sprawdzą się jako przystawka, a także jako szybka przekąska w pracy. Pycha! :) Roladki z pieczarkami: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) 350 g pieczarek 1 duża cebula 3-4 plastry wędzonego parzonego boczku 4 plastry(...)posypuję lekko serem na górze. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - 25-30 minut Roladki powinny ładnie wyrosnąć i się zarumienić. Świetnie smakują jeszcze ciepłe, ale sprawdzą się także jako zimna przekąska. Ja swoje polałam ketchupem, ale można także przyrządzić do nich sos czosnkowy i sałatkę. Jest pysznie

Cooking Monster
Kimchi - kwaszona kapusta pekińska na sposób azjatycki 146

samej kapusty, cebuli i czosnku gotowy do konsumpcji w ciągu tygodnia. Pycha. Kapusta pekińska jest delikatniejsza od białej a azjatyckie dodatki i przyprawy zamieniają ją w smaczną przekąskę czy przystawkę SKŁADNIKI: 1 duża kapusta pekińska 2 cebule 2 cebulki dymki ze szczypiorem na pastę przyprawową: 3 całe małe główki czosnku (obrać ząbki ze skórki) 5 cm kawałek imbiru(...)dwie tak by po zmieleniu powstała gęsta pasta. Dodać do pasty cebule i szczypior, wymieszać i marynować tak przez kilka godzin. Kapustę dokładnie opłukać na sicie pod bieżącą zimna wodą wypłukując z niej całkowicie sól. Kapusta na tym etapie powinna być delikatnie tylko słona. Teraz lepiej zabezpieczyć dłonie rękawiczkami i pastę chili z cebulą wymieszać z kapustą. Umieścić kapustę

Sztuka gotowania w/g Samiry
Śledzie po lwowsku 99

Śledzie w każdej postaci są bardzo smaczne. Polecamy i te ;) Składniki 500 g solonych filetów śledziowych 4 większe cebule 150 g suszonych prawdziwków 1 szklanka oleju

R'n'G Kitchen
Kiełbasa w cieście z lubczykiem 142

Kiełbaska na gorąco?  Czemu nie! Szybko ciasto zagniatamy, kiełbaski w nie zawijamy, w piekarniku pieczemy i potem sobie jemy :)  Składniki: 4 szt. kiełbasy parzonej

Moniki Smakołyki
Krążki cebulowe 272

    Ostatnie dni karnawału to idealny moment na przygotowanie cebulowych krążków. Zastąpić mogą one sklepowe, niezdrowe chipsy. Dla urozmaicenia, krążki cebulowe podawać możecie z

kolorowotorcikowo
Larb (laab, lap, laap, larp). Sałatka z mieloną wieprzowiną. 200

Larb, to sałatka choć patrząc na zdjęcia możecie mieć wątpliwość, czy to nie żart. Jej wygląd zdecydowanie różni się od tego co jadamy na co dzień

Codziennik Kuchenny
Pieczarki faszerowane. 165

Kolejne małe coś z pieczarek . Inaczej mówiąc pieczarki faszerowane pieczarkami i odrobiną cebuli. Myślałam że wyjdzie nie ciekawie ale całkiem nie złe wyszły . Myślę że sporo

Eli Gotowanie
Patatas bravas, czyli "odważne" ziemniaki 197

Patatas bravas to jedna z popularniejszych przystawek w hiszpańskich barach. Są dwie szkoły ich podawania; jedna według której podajemy przysmażone ziemniaki polane sosem, i druga, która mówi, że ziemniaki  są najlepsze, gdy się je  wymiesza  z sosem od razu na patelni. Ja jestem zwolenniczką tej drugiej metody, ale wybór należy do Was :-). Jedno natomiast jest pewne: koniecznie(...)minut. Muszą być twardawe. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy odcedzone ziemniaki do momentu, aż będą miękkie i przyrumienione. Ziemniaki mieszamy z sosem, podajemy ciepłe, chociaż na zimno też doskonale smakują

Kulinarne przygody Gatity
Grillowana paratha z serkiem kremowym 138

dzięki temu smak lekko  wyostrzyłam. Ciasto na 12 części podzieliłam, na połowę nadzienie nałożyłam, pustymi krążkami poprzykrywałam, brzegi pozwijałam i poodciskałam. Placki na grillu opiekałam i gotową przystawkę o oryginalnym nadzieniu szybko miałam.  Nie trzeba nic już do nich dodawać, tylko same ze smakiem zajadać.   Z zewnątrz chrupiące, a w środku zaskakujące. Składniki(...)dolnym ruszcie. Następnie smarujemy  je delikatnie olejem i grillujemy do momentu aż będą  nabiorą złotawego koloru. Smakują idealnie  na gorąco prosto z grilla, jak również na zimno

Moniki Smakołyki
Makaron z porem, czosnkiem i boczkiem 181

To naprawdę jest dobre i szybkie ... szybkie  i smaczne. Połączenie pora z czosnkiem, samo zdrowie i smaczny, podwędzony, wysmażony boczek do smaku. I dla równowagi

Pasje Jolki