przepyszne, domowe i nie drogie. Śniadania za 15 zł/os i jest ogromne. Standardowo jajecznica, parówki, ser, dżem, miód, dwa rodzaje chleba oraz kawa lub herbata czy kakao. Na przystawkę polecić mogę bez wątpienia smażony oscypek z żurawiną, na obiad kwaśnicę i pierogi!!!! Fantastyczne!!! W życiu takich nie jadłam, ba próbowałam pomałpować i za cholerę nie wyszło takie ciasto(...)który się skusiłam - "Bar na szlaku" mieszczący się na samym początku Krupówek od strony dworca - totalna porażka jeżeli chodzi o miejsce estetyczne, bo było tam brudno, śmierdząco i zimno. Jedzenie dało się zjeść ale szału nie robiło. Duże porcje, to tak na pocieszenie dla głomodorów :-) Poszłam tam, ponieważ kupiłam kupon na gruoponie za 69,99 o wartości 100 zł. Odradzam
pieprzny smaczekKomu znudziły się krokiety i paszteciki? Dziś na blogu świetna odmiana tradycyjnych dodatków do czerwonego barszczu: mięsno-pieczarkowe nadzienie w kruchym cieście :) Gdy tylko go zobaczyłam
Kolorowy Przepisownikkaczka, sól, butelka czerwonego wytrawnego wina, nadzienie: 300 g mięsa z kaczki – pierś, nogi – ze skórą, 50 g orzechów włoskich, 2 ząbki czosnku, 40 g
królestwo garówPodobna do pasztetu, ale bardziej niezwykła. Najlepsza z grubomielonym mięsem i siekaną wątróbką. Arcyciekawa po przekrojeniu. Łączy wytrawny smak ziół ze słodkością pomarańczy i śliwki kalifornijskiej
Pociąg Do KuchniPomysł początkowo wydawał mi się... nieosiągalny? Obawiałam się, czy klopsiki z surowego mięsa wołowego upieką mi się w warstwie masy na bazie kaszy jęczmiennej, czy nie
Kolorowy PrzepisownikPasztet drobiowy jest znacznie mniej tłusty od tradycyjnego pasztetu, co za tym idzie jest lżejszy i mniej kaloryczny. Prezentuję wykwintną wersję dwuwarstwową – na białym winie
Poezja smakuG dy szukam nowych inspiracji, często patrzę na przepisy moich przodków. Takie pradawne receptury mają w sobie więcej uroku niż kuchnia nam współczesna. Czuć w nich
Food SquareSmak sushi w tej sałatce niezaprzeczalny a jak szybko w ten sposób i łatwo sprawić sobie tę wyrafinowana przyjemność. Uwielbiam sushi i to nie podlega dyskusji
Sztuka gotowania w/g SamiryPiękny poranek. Ptaszki ćwierkają, wietrzyk powiewa. Na oścież pootwierane wszystkie możliwe okna, a mnie i tak parno, duszno, gorąco! i to już od samego świtu, była
W kuchni Karmel-itkiBo również jesienią można jeść sałatki. Gruszka i pleśniowy ser to połączenie, na punkcie którego zwariowałam w tym sezonie. Przyszła jesień i nie wiem, czy się
Chilli Czosnek i Oliwachyba w Hiszpanii, stamtąd znam je ja), jak i w Ameryce Południowej. Są bardzo popularne w Argentynie i Chile, gdzie istnieje wiele ich odmian. Mogą być podawane jako przekąska, przystawka lub danie główne. Wyglądem często przypominają nasze pierogi, ale występują także w innych kształtach. Natomiast farsz i ciasto raczej odbiegają od tego, co znamy. Wypełnienie pierożków mogą stanowić same warzywa(...)pierożki lubią się rozklejać. Gotowe smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku (w 220 stopniach Celsjusza przez ok. 20-25 min.) na złoty kolor. Podajemy na ciepło lub na zimno z przygotowanym wcześniej dipem i białym winem. Życzę Wam równie smacznych kulinarnych eksperymentów
Ratunku obiadileż bym mogła wymieniać. Dolina Susy bogata jest w okresie jesiennym ,kiedy to ziemia rodzi prawdziwe smakowitości, które można zapasteryzować, zakonserwować, ususzyć, na dłużej. Dziś zrobimy sobie antipasto – przystawkę, bazę dosłownie pod wszystko! Można ją jeść samodzielnie, można jako dodatek do mięs , można ubogacać tym makarony, tortellini ..wszystko co nam przyjdzie do głowy, dlatego jest to taka sprytna baza(...)mieszaj aby nic się nie rozleciało. I baza gotowa. Możesz z nią robić co zechcesz. Już niebawem pomysły z bazą. U mnie trochę bazy zostalo zjedzone...z chlebem na zimno i na ciepło. Mając taką bazę w słoikach i dowolnie ją modyfikując z mięsem, kiełbasą, ryżem, makaronem itd...nie straszne nam będą kulinarne podróże po różnych regionach Włoch o pustym
Z Kuchni Do KuchniDolmades to przypominające to małe rolki przypominające kształtem cygara, najczęściej faszerowane ryżem (bez mięsa), orzechami przyprawione świeżą miętą, koperkiem i innymi aromatycznymi dodatkami. Są również wersje
Sztuka gotowania w/g Samirytortilli należy posmarować serkiem. Na nasz serek, który jest bazą smaku i konsystencji położyć ulubione dodatki (składniki) i ciasno zawinąć. Można jeść jako tortille lub jako krążki. Idealne jako przystawka lub drugie śniadanie do szkoły, pracy czy też na wycieczkę. SEREK TOPIONY MSM MOŃKI Sery topione kremowe smakują świetnie nie tylko na kanapce, ale są również doskonałym dodatkiem(...)się miękkim, sprężystym miąższem usianym niewielkimi oczkami o nieregularnym kształcie. Zarówno konsystencja, jak i walory smakowe sprawiają, że Ser Morski MSM Mońki idealnie nadaje się do spożywania zarówno na zimno, jak i na gorąco - jako składnik wykwintnych dań oraz prostych kanapek. Na błyskawiczne przyrządzenie przekąsek pozwala forma sera i opakowanie, które można wielokrotnie otwierać i zamykać. Źródło
ClauditteMissCooking