przystawka na zimno - 751 przepisów (strona:11/51)

Muffiny z kalafiora i twarogu z salsą pomidorową 173

właśnie odkryłam kolejną z nich :) Muffiny z kalafiora i twarogu z dodatkiem pesto, cebulki i natki pietruszki to doskonała propozycja na śniadanie, lunch lub przystawkę. Są smaczne na ciepło i na zimno. Mogą być podawane solo, ale prosta świeża salsa pomidorowa doskonale do nich pasuje i wzbogaca ich smak. Wbrew temu, co mogłaby sugerować nazwa, muffiny z kalafiora i twarogu

Trzeci talerz
Kapuściany pasztet. 132

Wielki rarytas dla wegetarian i nie tylko. Elegancki, delikatny ,smaczny na zimno, ale i na ciepło. Stanowi wykwintną przystawkę, dodatek do dania obiadowego albo składnik  kolacyjnego menu. A podstawą tego niecodziennego pasztetu jest włoska kapusta. Pasztet smakiem przypomina brokuły i brukselkę. Jeżeli chcemy ,aby wnętrze było białe, to użyjmy białych liści, a zielonymi wyłóżmy formę. 1kg kapusty włoskiej

Kulinarny karnet Christophera
Befsztyk tatarski, czyli tatar wołowy 250

Befsztyk tatarski to dobra przekąska dla smakoszy surowego mięsa wołowego. Odpowiednim mięsem jest jak najświeższa polędwica drobno posiekana lub dla wygody zmielona. Czytaj więcej »

Przepisy Kulinarne
Sałatka z wędzonym łososiem 206

Lekka sałatka na drobnym makaronie z wędzonym łososiem od firmy Suempol   podana w szklanych pucharkach zyskuje na wyglądzie, idealna również do zabrania ze sobą

Wanilia i Kardamon
Tatar wołowy, befsztyk tatarski 396

Tatar to jedna z moich ulubionych przystawek.  Mogłabym go jeść chyba każdego dnia.  W przygotowaniu nie jest zbyt skomplikowany, więc polecam go każdemu krwiożercy

Jemy Pijemy
Dip guacamole 146

  Meksyk dla każdego. Danie ładnie wygląda i nie wymaga dużo pracy. To doskonały dip imprezowy. Polecam zrobić od razu w większej ilości Czas przygotowania – 15

Kulinarna Patilogia
Terrina łososiowa z ogórkiem i serkiem chrzanowym 129

Terrina łososiowa to przekąska na zimno, która idealnie pasuje do kromki chleba. Taką przystawkę możecie podać na śniadanie, kolację czy imprezę wśród grona znajomych .  Składniki na 2 mniejsze terriny: 300 g wędzonego łososia  1,5 serka chrzanowego 1/2 sztuki ogórka pęczek koperku 1/2 sztuki cytryny sól, pieprz do smaku 1. Na samym początku 200 g łososia pokroić

Ugotować
Roladki z łososia z serkiem almette 171

bardzo szybka przystawka , a w smaku doskonała. dla wszystkich , którzy kochają łososia. By przyrządzić tę przystawkę wystarczy mieć w lodówce łososia wędzonego na zimno i serek kremowy- ja dałam almette. Plastry łososia rozkładamy tak, by można było uformować roladę. Na to nałożyć jedno opakowanie serka -rozsmarować i zwinąć bardzo ostrożnie. Zwinąć w folię i zostawić w lodówce do schłodzenia. Pokroić

W kuchennym oknie Ewy
Tarta zapiekana z kurczakiem i pieczarkami 204

Ciasto zapiekane z kurczakiem i pieczarkami, z dużą ilością majeranku. Może być danem głównym lub przystawką, smaczne zarówno na ciepło jak również na zimno. Można ją  zapiekać w formie tarty, lub z zwykłej blaszce do pieczenia ciasta. Składniki na ciasto: 25 dag mąki pszennej lub krupczatki 12 dag masła 1 żółtko 1 łyżeczka soli 50 ml wody Posiekać nożem

Apetyczna babeczka
Kotlety drobiowe z serem 588

Zdradzę Wam dzisiaj przepis na jedne z naszych ulubionych kotletów;) Są łatwe w przygotowaniu, niezbyt drogie i przede wszystkim pyszne! Wyśmienicie smakują również na zimno, dlatego czasem smażę takie malutkie i podaję je na przystawkę... Składniki: 2 filety z piersi kurczaka, 3 jajka, 300 g żółtego sera w kostce, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, łyżeczka ziół prowansalskich, 1/2 łyżeczki

Z miłości do słodkości
Degustacyjna kolacja w restauracji BelEtage w Lublinie 172

miło powitane, zarówno przez Panią z recepcji, poprzez menagerkę, na obsłudze restauracyjnej kończąc. Panowie kelnerzy z wielką grację serwowali dania i napoje, nie szczędząc miłego słowa. Zaczęliśmy klasycznie - od przystawki. Porcja malusieńka, ale to byłą przecież tylko rozgrzewka prze kolejnymi daniami. Jako starter podano nam roladkę z kaczki z sałatką z ogórka i kawiorem z tapioki oraz grzankę. Sałatka(...)dodawał daniu koloru. Sama roladka niczego sobie, ale nie jestem dobrym specjalistą w ocenianiu takich dań - zwyczajnie nie przepadam za mięsem w wersji na zimno. Zdecydowanie do tej grzanki wolała bym  parfai. Kolejna przystawka była  na ciepło, ale tym razem mięsa już nie było ... Wcale nie żałuję, nie myślcie sobie. Podano nam bowiem szparagi z zasmażką z orzechów

kolorowotorcikowo
Tarta ze szparagami i szynką szwarcwaldzką 183

tarty ze szparagami gdyż nadaje szparagom specyficznego, lekko słonawego smaku - pychota! Polecam - tarta ładnie się prezentuje i można ją jeść zarówno na ciepło jak i zimno. W wersji mini idealnie się sprawdzi jako oryginalna przystawka. Tarta ze szparagami i szynką szwarcwaldzką Składniki: Ciasto: 1 żółtko 100 g mąki 65g zimnego masła 1 łyżeczka kwaśniej śmietany szczypta soli Nadzienie: klika szparagów

sierotka maRysia w kuchni
Roladki z serem i cukinią 168

Roladki z serem i cukinią to pomysł na smaczną i elegancką przystawkę, która nadaje się i na wieczór we dwoje i na elegancje przyjęcie. Pomysł na

UgotujmyTo.pl
Ślimaki z ciasta francuskiego 283

można. Przez deszcz zużyłam to, co było w lodówce. Jednak najważniejsze, że efekt bardzo smaczny. Takie ślimaki można podawać na ciepło lub na zimno. Są świetne jako przekąska, ale mogą też zagrać rolę przystawki. Są idealnym towarzystwem do piwa. Potrafią również uratować żołądki niespodziewanych gości. Składniki (10-15 ślimaków) 375g ciasta francuskiego 150g żóltego sera 130g salami w plasterkach

Pełny talerz
Duszona i grillowana ośmiornica z chimichurri i warzywami – jak przyrządzić ośmiornicę? 194

pyszne. Włochy, Portugalia, Hiszpania i Grecja – tutaj ośmiornica jest w menu na porządku dziennym. Nie podaje jej się jako głównego dania, ale jako przekąskę czy przystawkę. Zarówno na ciepło (smażoną, grillowaną), jak i na zimno (marynowaną w occie, oliwie i ziołach). Portugalia słynie ze swojego ryżu w pomidorach z ośmiornicą – arroz de polvo, hiszpańska Galicja ma pyszną pulpo á feira(...)tłuszczu. Podajemy z sałatką z ziemniaków i cząstkami pomidora. Jeśli tak jak ja jesteście fanami ośmiornicy, zrobicie ją z tego przepisu na obiad dla dwóch osób lub podajcie jako przystawkę dla czterech. OŚMIORNICA I WYWAR ośmiornica o wadze około 1kg (moja była kupiona mrożona) 5-6 gałązek natki pietruszki 1 cebula szalotka 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek SOS CHIMICHURRI

Karo in the Kitchen