Ryba po grecku w wersji odchudzonej 233ryba będzie bez smaku. Wywar do ryby należy dobrze przyprawić, powinien mieć wyrazisty smak, który przekaże rybie. Rybę po grecku podaje się na zimno i na ciepło. Może być przystawką na przyjęciu lub częścią pełnowartościowego dania obiadowego. Moja ulubiona wersja - ryba po grecku na ciepło, podana z ryżem. Składniki: 1 kg płatów ryby morskiej (takiej jak: mintaj
Codziennik Kuchenny
Tatar ze śledzia 280Tatar ze śledzia to fajna i prosta przekąska lub oryginalny starter na przyjęcie do zaostrzenia smaku. Składniki (na 3 sztuki) : 3 płaty śledzi a'la Matias
Mechanik w kuchni
SKRZYDEŁKA W ZALEWIE OCTOWO-POMIDOROWEJ 373Doskonała przekąska na zimno na wszelkie imprezy....zawsze pierwsza znika ze stołu.Wiem,że już na Sylwestra nie zdążycie,ale przed Nami karnawał więc doskonały
Niespełnione zdolności kulinarne
Koktajlowe kotleciki z tofu z dodatkiem paprykowej salsy 219Kiedy już zaczniesz salsować, trudno będzie Ci przestać. Salsa to przystawka o meksykańskich korzeniach podawana na zimno w formie drobno pokrojonych świeżych warzyw lub owoców z dodatkiem przypraw. Jest pyszna i orzeźwiająca, i choć nigdy nie przepadałam za liśćmi sałaty, to miseczka salsy stanowi atrakcyjny dodatek świeżych warzyw do obiadu, a szczególnie nadaje się do poniższych kotlecików. Już wcześniej pisałam
Roślinna - blog wegański
Imprezowe roladki z szynki 308Dziś dla Was zostawiam jeszcze jedną propozycję - roladki na zabawę andrzejkową czy do wykorzystania w okresie karnawału na typową domówkę z przyjaciółmi choć na śniadanko
Wanilia i Kardamon
Karnawałowe koreczki z winogronem 1130Drinki drinkami w okresie karnawału, ale trzeba coś przekąsić te koreczki znakomicie spełniają to zadanie i szybciutko się je robi. Na nadchodzący sylwester znakomite! Składniki 4
Wanilia i Kardamon
Muffinki a’la Pizza 197Dziś na specjalne życzenie przedstawiam przepis na muffinki dla miłośników pizzy i … porządku w lodówce – czyli danie z cyklu jak z niczego zrobić coś. Muffinki
Kulinarna Patilogia
Sałatka z brokułów i fasoli 257Wyjątkowo smaczna i efektowna sałatka z brokułów i fasoli na każdą okazję, którą jesteś w stanie przygotować w 15 minut. Polecana przez „specjalistów”
Kulinarna Patilogia
Mięsne kulki w occie 226Tradycja przygotowywania zakąsek jest prawie tak stara jak tradycja spożywania napojów wyskokowych. Śledzik i ogórek stale towarzyszą co bardziej udanym spotkaniom. Do tak zacnego grona warto
Kulinarna Patilogia
Sałatka warstwowa z marynowanymi pieczarkami 206Dzisiejsza propozycja to sałatka z marynowanymi pieczarkami dla miłośników sosu czosnkowego. Jak zwykle w takim przypadku chwila krojenia i już gotowa sałatka. Lekko kwaskowata ale
Kulinarna Patilogia
Ryba po japońsku 201Ryba po japońsku to kolorowa alternatywa dla tradycyjnej ryby po grecku. W smaku bardziej pikantna i według mnie ciekawsza. Słodko kwaśna zalewa i łagodna ryba
Kulinarna Patilogia
Pieczeń rzymska z jajkiem i ogórkiem 223Pieczeń rzymska to proste, efektowne i smaczne danie na co dzień i od święta. Jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu a efekt murowany. Pieczeń rzymską możecie
Kulinarna Patilogia
Tradycyjny galat z nóżek 261Galareta z nóżek… nieodłaczna towarzyszka typowych spotakań Polaków przy stole. Samodzielne danie, zakąska czy przekąska – galat dobry jest na każdą okazję. I nie zapominajcie
Kulinarna Patilogia
sos tatarski 230Sos tatarski to bardzo prosty i popularny dodatek do jaj, mięs na zimno czy ryb. Przepis na sos tatarski można znaleźć już w XVIII wiecznych książkach
Kulinarna Patilogia
Babeczki z ciasta francuskiego z łososiem 427Dziś polecam waszej uwadze szybkie i smaczne babeczki z łososiem. Świetnie się sprawdzają w przypadku niezapowiedzianych wizyt gości. Lekkie, delikatnie słone – idealne na przekąskę. No
Kulinarna Patilogia
Pieczony boczek – doskonała wędlina na każdą okazję 221Pierwszy i drugi dzień Świąt zawsze upływał u mnie w domu na rodzinnym biesiadowaniu przy stole, na którym nigdy nie mogło zabraknąć pieczonego boczku. Starannie wybrany
Kulinarna Patilogia
Sałatka z szynką parmeńską i serem pleśniowym 216Sałatka z szynką parmeńską i serem pleśniowym to tylko kilka składników ułożonych na sobie a efekt – no sami zobaczcie. Robi się naprawdę szybko, łatwo i
Kulinarna Patilogia
Pasta jajeczna z tuńczykiem 250Lubię wiosenne śniadania. Za oknem słońce, energia nas rozpiera i aż się chce coś fajnego wrzucić na kanapkę. I wtedy często na stole lądują wszelkiego rodzaju
Kulinarna Patilogia
7 powodów, dla których uwielbiam ... 501przygotowywać kiedy tylko mamy ochotę, a zapewniam Was, że będziecie ją mieli nie jeden raz. 7. Są uniwersalne. Świetnie smakują na ciepło, jak i na zimno. Mogą być podane w formie przystawki, obiadu (koniecznie z soczystą sałatką), kolacji lub jako przekąska na piknik. Nadzienie można dowolnie komponować, a nawet podawać w wersji na słodko, jak to się robi
KUCHARNIA
Przystawka z łososia 234Łosoś wędzony na zimno doskonale nadaje się do wielu szybkich przekąsek. Dzisiaj proponuję łososia z serem almette i musztardą. SKŁADNIKI ok 20 dag plastrów z łososia
W kuchennym oknie Ewy
Imprezowe kęski drobiowe z sosem żurawinowym 261To najpyszniejsza przekąska jaką udało mi się kiedykolwiek zrobić! Podbiła nasze serca od pierwszego kęsa. Gorąco polecam - kęski z sosem są przepyszne!!! Składniki: Mięso: 2 pojedyncze
Kuchnia domowa Ani
Koza na gruszkach 178Dojrzewające sery kozie idealnie komponują się ze słodkimi ow ocami – gruszką,figą,jabłkiem. Są smaczne zarówno na zimno jak i na ciepło. Doskonałe na szybką przystawkę. Kombinujcie z serami składniki: rukola 2 gruszki 3 plastry dojrzewającej rolady koziej orzeszki pini balsamico wykonanie Na talerzu rozrzucamy rukolę. Gruszki podsmażamy na patelni na złoty kolor. Ser kozi wkładamy
Sezonowy Garnek
ROLADA SEROWA Z KURCZAKIEM – 3,80 zł 1266tych naprawdę pysznych. Do tego farsz z piersi kurczaka, suszonych pomidorów i pieczarek. Z tego połączenia wychodzi przepyszna rolada, którą można jeść na ciepło czy na zimno oraz wykorzystać jako danie główne, bądź przystawkę. Prezentuje się wybornie, mimo, że nie wymaga wysiłku. Z nami pójdzie Wam gładko! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE(...)wyłączajcie piekarnika, bo zaraz znowu będzie Wam potrzebny. 13. PODANIE: roladę pokrójcie w 2 cm paski i podajcie. Smakuje dobrze na ciepło i na zimno. My podaliśmy z sosem czosnkowym (przepis tutaj ). Jeśli traktujecie to jako danie główne, należy dorobić do tego surówki i zapychacza (smażony ryż lub pieczone ziemniaki). OM NOM NOM! Post ROLADA SEROWA Z KURCZAKIEM
Nerds Kitchen
Śledzie po kaszubsku 217jednocześnie wzbogacone rodzynkami i suszonymi śliwkami, to połączenie smaków, które jest w moim guście. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje :) Śledzie po kaszubsku podaje się na zimno. Mogą być dodatkiem do chleba, albo przystawką. Sprawdzają się na rodzinnych imprezach, a już szczególnie jako danie Wigilijne :) Istnieje wiele wariantów tej potrawy. Ja wykorzystuję śledzie matiasy, które marynuję przez noc, ale jeśli
Trzeci talerz
Pasztet kapuściano-fasolowy 161Podstawą tego niecodziennego jarskiego pasztetu jest biała kapusta i fasola, a sam pasztet jest aksamitny i delikatny, smaczny na zimno i na ciepło. Może być wykwintną przystawką, dodatkiem do dania obiadowego albo samodzielnym daniem. Masa pasztetowa może też być farszem do krokietów lub pierogów. Składniki: – 1/2 kapusty białej
To co kocham
Polędwiczka wieprzowa w sosie truskawkowym 154Mięciutkie i aromatyczne plastry polędwiczki wieprzowej podane z sosem truskawkowym. Czy może być coś smaczniejszego? Idealne na przystawkę zarówno na ciepło jak i na zimno. Danie to powstało na ostatnich warsztatach Polska Gotuje jako Danie Fit. Składniki: • 1 polędwiczka wieprzowa • garść roszponki Marynata: • 1 cebula • papryka wędzona w proszku • sól, pieprz
To co kocham
Pieczarki z pesto i mozzarellą w cieście francuskim 209ciasta zebrać i skleić na górze. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym białkiem i posypać makiem Piec w temp 200 st z termoobiegiem ok 20 min. Podawać jako przystawka czy przekąska na ciepło lub na zimno. Opublikowany
Gotowanie jest łatwe
Muffiny z kalafiora i twarogu z salsą pomidorową 230właśnie odkryłam kolejną z nich :) Muffiny z kalafiora i twarogu z dodatkiem pesto, cebulki i natki pietruszki to doskonała propozycja na śniadanie, lunch lub przystawkę. Są smaczne na ciepło i na zimno. Mogą być podawane solo, ale prosta świeża salsa pomidorowa doskonale do nich pasuje i wzbogaca ich smak. Wbrew temu, co mogłaby sugerować nazwa, muffiny z kalafiora i twarogu
Trzeci talerz
Kapuściany pasztet. 184Wielki rarytas dla wegetarian i nie tylko. Elegancki, delikatny ,smaczny na zimno, ale i na ciepło. Stanowi wykwintną przystawkę, dodatek do dania obiadowego albo składnik kolacyjnego menu. A podstawą tego niecodziennego pasztetu jest włoska kapusta. Pasztet smakiem przypomina brokuły i brukselkę. Jeżeli chcemy ,aby wnętrze było białe, to użyjmy białych liści, a zielonymi wyłóżmy formę. 1kg kapusty włoskiej
Kulinarny karnet Christophera