Nie wiem jak Wy ale ja już powoli mam dość wekowania ogórków. Wszystko wskazywało na to, że sezon ogórkowy będzie w tym roku bardzo krótki. Ulewy
Pieguskowa KuchniaDżem porzeczkowy z kokosem i sherry to kolejny przepis z Wielkiej Księgi Kucharskiej z której w tym sezonie letnim czerpię inspiracje. Fajne połączenie smaków, więc to
Pieguskowa KuchniaSałatka z opieniek to efekt wczorajszego spaceru po lesie który miał swój zupełnie nieoczekiwany finał. Znalazłam opieńki!. W tym roku, z powodu braku czasu i strachu
Pieguskowa KuchniaPyszna marmolada z czerwonego grjepfruta dla wszystkich zwolenników tego owoca. Ma wyrazisty, cytrusowy smak, niestety pomimo długiego gotowania posmak gorzkawy pozostał. Na szczęście nie wszystkim to
Pieguskowa KuchniaMoja bardzo mała aktywność w blogosferze nie oznacza, że przestałam gotować – co to to nie. Wpadłam w wir wekowania ogórków, buraczków i poza tym stałam
Pieguskowa KuchniaKołpaki lub inaczej niemki, turki czy płachetka kołpakowa to grzyby, które poznałam dopiero w tym roku. Gdybym nie była na wspólnym grzybobraniu (razem z 30
Pieguskowa KuchniaSezon dyniowy w pełni, więc nie mogłam sobie odmówić zrobienia dżemu. Dżem dyniowo-jabłkowy to ulubiony dżem mojego starszego syna, ale znam szersze grono jego zwolenników
Pieguskowa KuchniaNo tak, sezon ogórkowy z pełni, przerabiam je na kilka sposobów, ale żadnego nowego wpisu z nimi nie poczyniłam. W tym roku mam dwie propozycje –
Pieguskowa KuchniaObiecałam dwa przepisy na ogórki w tym sezonie, więc dotrzymuję słowa i proponuję ogórki na zupę ogórkową. Takie ogórki to sposób na przerośnięte kolosy, które zawsze
Pieguskowa KuchniaJakiś czas temu otrzymałam od koleżanki z pracy przepis na keczup z dyni. Uwielbiam otrzymywać takie sprawdzone przepisy. Ponieważ dość dorodną dynię akurat miałam pod ręką
Pieguskowa KuchniaPo długiej przerwie zapraszam na pikle ogórkowe w zalewie curry. Przepraszam Was za moją nikłą obecność na blogu w lipcu, ale natłok obowiązków, a potem długo
Pieguskowa KuchniaProsty i sprawdzony przepis na keczup z cukinii, który robię już od kilku lat. Niewiele z nim pracy, a smakuje naprawdę pysznie. Wszyscy u mnie w
Pieguskowa KuchniaDżem z cukinii to mój sposób na jej nadmiar. Dzisiaj zapraszam na pyszny cytrynowy dżem z cukinii. Przygotowanie zajęło mi niewiele czasu, a efekt zaskoczył najbardziej
Pieguskowa KuchniaBuraczki na zupę to przepis sprawdzony przeze mnie w zeszłym roku. Nie wierzyłam, że mogą być tak pyszne jak je zachwalała Pani Danusia, moja ulubiona sąsiadka
Pieguskowa KuchniaPowidła śliwkowe to moje tegoroczne odkrycie. Jeżeli jesteście smakoszami powideł śliwkowych tak jak ja, ale nie macie czasu na stanie przy garnku i pilnowanie, żeby się
Pieguskowa Kuchnia