przetwory - 14998 przepisów (strona:404/1000)

Przepis na ogórki kiszone – idealne na zimę 6144

Uwielbiam ogórki kiszone domowej roboty . Są jednymi z tych przetworów które obowiązkowo robię co roku. Mam na nie sprawdzony przepis, z którego wychodzą nie za słone, jędrne i są doskonałym dodatkiem na kanapki, do sałatek i do zupy ogórkowej. Czy wiesz że ogórki po ukiszeniu nabierają nowych właściwości zdrowotnych? Ogórki kiszone świetnie oczyszczają organizm z toksyn. Co więcej obecność bakterii

Arbuziaki
ODRYWANE BUŁECZKI Z DŻEMEM WIŚNIOWYM MOJEJ MAMY 117

Moja mama nigdy nie robiła domowych przetworów i konfitur. Ze względu na pracę nigdy nie miała na to czasu i wszystkie dżemy, ogórki, buraczki i inne domowe przysmaki zwykle dostawaliśmy od cioci albo wcześniej babci. W tym roku to się zmieniło! Moja mama robi dżemy, kisi ogórki, robi sałatki z warzyw na zimę, a nawet soki! Spiżarnia już jest pełna

Ostra na Słodko
Dżem z wiśni z limonką 133

Czas na dżem z wiśni, dopóki owoce są najsmaczniejsze, dojrzałe słońcem. Taki dżem późną jesienią albo zimą smakuje obłędnie z rogalikami, placuszkami, z owsianką. Warto zamknąć

Moje Małe Czarowanie
Protokół wyjścia - nowe zasady wychodzenia z diety dr Dąbrowskiej 153

się też owoce. Najzdrowsze są te jedzone na surowo i najlepiej ze skórką. Można z nich przyrządzać koktajle z  dodatkiem warzyw, ziół czy nasion. Unikajmy natomiast soków czy przetworów zawierających glukozę i fruktozę. Przy wprowadzaniu owoców warto się kierować indeksem glikemicznym. Im niższy indeks, tym lepiej. Po wyjściu z postu warto pamiętać o 1-2 dniowych tak zwanych przypominajkach

Kulinarne przygody Gatity
pulpety w sosie pieczarkowym 122

Cześć! Udało mi się wygospodarować troszkę czasu na gotowanie i popisanie. Sezon na przetwory to złodziej czasu. Gdzie się nie obejrzę to coś dojrzewa, coś trzeba zerwać z krzaka, wyszorować i zapakować w słoiki.  Ogórki mogę zrywać nawet dwa razy dziennie tak rodzą. Cukinia już aż takiego doglądania nie wymaga, ale co drugi dzień trzeba wziąć spore wiaderko

Pieprzyć z Fantazją
Pierogi z serem i sosem wiśniowym 94

Sezon świeżych,pysznych owoców rozpoczęty-czas,więc na pyszne przetwory. Zrobiłam ostatnio drylowane wiśnie w cukrze, które są wspaniałym dodatkiem do deserów i słodkich sosów. Dziś wykorzystam je do sosu, jako dodatek do słodkich pierogów z serem. SKŁADNIKI: Ciasto: 3 szkl. mąki (używa z młyna, ale może być tortowa 2 żółtka 25 g masła 3/4 szkl. gorącej wody szczypta soli

Kuchnia Beaty
Fasolka szparagowa na zimę w słoiku! 140

fasolkę szparagową w słoiku. Przepis trochę zmodyfikowałam i fasolka jest jeszcze lepsza. Lekko pikantna, lekko słodkawa w sam raz do obiadu! Koniecznie zróbcie sobie kilka słoików na zimę. Przetwory domowe w słoikach to coś co zima lubimy chyba najbardziej. Sprawdzają się też idealnie jako dodatek do obiadu, wtedy kiedy w domu nie ma z czego zrobić surówki do obiadu. PRZEPIS

SMYKWKUCHNI
DOMOWY DŻEM AGRESTOWY- POZNAJ TRIKI I ZASADY DOBRYCH PRZETWORÓW NA ZIMĘ 159

Dzisiaj mam dla Was słoiczek pysznego i lekko kwaskowatego dżemu agrestowego. Domowe przetwory to coś co lubimy. Każda dobra gospodyni lub Pani domu - tak to zdecydowanie lepiej brzmi, o tej porze roku, poświęca jedno lub kilka popołudni na zamknięcie lata w słoiczku. Jak robić dżemy aby przechowały się całą zimę? Czy należy je pasteryzować? I najważniejsze jak zrobić dżem

SMYKWKUCHNI
drożdżówka ze śliwakmi 129

śliwa z tych mega słodkich co to same się w ustach rozpływają to sami możecie sobie wyobrazić, że aż żal nie przerabiać na cokolwiek. A jak przerabiać to prócz przetworów, które właśnie pyrkają na kuchni, najbardziej oczekiwane jest ciasto drożdżowe. Tymczasem zamiast ciasta są drożdżówki. Przez większość uwielbiane, przez Miśkę hmmm no bez śliwek zje 😅 A że w Thermomixie wyrabianie

Gotowanie z pasją
Tort czekoladowy z wiśniami i amaretto 197

albo pomyłkowo wysłany, bo jak dobrze kojarzę, to chciałam kupić porządny waniliowy. I kupiłam porządny migdałowy, który nie bardzo wiedziałam do czego przypiąć.  Przyszła pora wiśni i robienia przetworów. I nagle okazało się, że ten ekstrakt migdałowy pasuje do konfitur jak złoto!  Ale o torcie miało być. Tam jest niemało czekolady. Całe 400 gramów. 200 g w musie

bistro mama
tagliatelle z kurkami 133

Cześć! Między robieniem przetworów z ogórków czy cukinii wypadałoby coś zjeść.  Z racji, że zaczął się sezon na kurki - w lesie i markecie - zrobiłam makaron tagliatelle z kurkami. Danie delikatne i pyszne. Proste w przygotowaniu i tak samo szybkie w jedzeniu.  Polecam!  Składniki: * 40 dkg makaronu tagliatelle * 200 ml śmietanki 30% * 30 dkg kurek * 1 nieduża cebula

Pieprzyć z Fantazją
Kompot wieloowocowy z ksylitolem 118

zimę w spiżarni zapasy z kompotami i przetworami być muszą. Jednak co roku taki wieloowocowy kompot to już muszę robić obowiązkowo bo najczęściej znika w pierwszej kolejności. W tym roku zamiast zwykłego cukru dodałam cukier brzozowy tzw. ksylitol.  Składniki: agrest czerwona porzeczka czarna porzeczka ksylitol woda Przygotowanie: Owoce obrać i umyć. Do umytych i wyparzonych litrowych słoików wsypujemy mieszankę

Ala piecze i gotuje
Kasza jaglana na słodko, z owocami 162

cynamonem i czekoladą, opcjonalnie dosładzamy miodem. 4.29 http://mieszamwgarnku.pl/dania-z-kasza/kasza-jaglana-na-slodko-z-owocami/ MieszamWGarnku Artykuł Kasza jaglana na słodko, z owocami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Truskawkowy jagielnik – bez cukru, bez pieczenia 158

jeszcze zrobić Na szczęście truskawki wciąż w sprzedaży (chociaż przygotowuję się na koniec już od mniej więcej dwóch tygodni :D) i można jeszcze dodać je do wypieków albo zrobić przetwory last minute (polecam wam dżem z poprzedniego wpisu ). Przepis trochę dostosowałam do siebie i zmieniłam kilka rzeczy, m. in. zamiast kakao użyłam karobu i dodałam trochę więcej owoców (ale polecam

Fitkot
Wiśnie w karmelu 183

mnie w domu i na blogu jest „WISNIOWY RAJ” . Teraz wiśnie królują w ogródkach, na straganach i również w mojej kuchni. Są pod postacią wypieków, deserów i przetworów. Dzisiaj mam dla Was przepis, bardzo łatwy, który nie sprawia kłopotów, żeby przetworzyć wiśnie i potem cieszyć się ich smakiem np. w zimie, kiedy nie ma świeżych. A przecież można w słoiczku

Kuchnia u Krysi