kremem migdałowym – tegoroczny, truskawkowy hit :)) Pamiętam jak jeszcze w dzieciństwie na mojej działce rosło mnóstwo krzaków truskawek. Gdy nadchodził sezon, długie godziny spędzałam na zrywania truskawek i truskawkowych przetworach. Oczywiście w międzyczasie mnóstwo tych pysznych owoców lądowało w moim brzuchu Teraz, gdy tamte czasy minęły, muszę zadowolić się wersją kupną, która mówiąc szczerze, nie smakuje już tak jak wersja
365 dni dookoła kuchnidomu (przykładowy przepis tutaj). Siarczany często są ukryte pod niepozornym symbolem E200 lub niezwykle ciekawą, lecz rzadką nazwą bezwodnik kwasu siarkawego. Bardzo apetycznie, nieprawdaż? Wędliny / konserwy / większość parówek / inne przetwory mięsne i rybne W tych produktach poza konserwantami (o nich poczytacie tutaj) mamy całą listę wypełniaczy, a soja to jeden przyjemniejszych z nich. O MOM, czyli mięsie oddzielanym mechanicznie – parówki
Kate's Kitchendrobniutką kostkę. Koperek siekamy. Całość mieszamy ze śmietaną. 4.29 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/twarozek-z-pomidorami/ MieszamWGarnku Artykuł Twarożek z pomidorami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkudnem i zostawiamy w takiej pozycji do całkowitego wystygnięcia. Przyznam Wam się szczerze, że ja gotowałam swój dżem ok 3,5h i wyszło mi zaledwie 5 słoiczków tego pysznego przetworu ale czy nie warto się poświęci w zamian za cudowny smak czereśni zimą? Myślę, że warto ale boję się, że zjem je szybciej SMACZNEGO Artykuł PRZEPIS NA DŻEM CZEREŚNIOWY pochodzi
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według SylwiiSezon truskawkowy w pełni. Ja w tym roku nie szalałam z przetworami, bo po zrobieniu porządków w spiżarce okazało się, że mam jeszcze dżemy truskawkowe z 2014 roku! W tym roku kupiłam w sumie 8kg truskawek i zrobiłam z nich: sos do makaronu, galaretkę z truskawkami, sok truskawkowy (przepis na niego postaram się opublikować niebawem), kompoty na zimę, kompot
Mania WypiekaniaCześć! Nie o przetworach a o sezonowym cieście popiszę. Czekam na końcówkę truskawek na ogrodzie i wtedy będę robić dżemy. Pod koniec sezonu truskawki są słodziutkie i takie aromatyczne. Przepis na ten torcik dostałam od koleżanki mojej mamy kiedy jeszcze chodziłam do liceum. Od ponad 20 lat robię to ciasto przynajmniej jeden raz w sezonie. W pierwotnej wersji przepisu
Pieprzyć z Fantazjąrazem w palcach na wiórki, którymi posypać bułeczki przed pieczeniem. Artykuł Drożdżówki z budyniem, truskawkami i rabarbarem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuprzydomowych ogródkach. Zakwita w kwietniu, a owoce i kwiaty to cenny surowiec zielarski. Forsycja jest źródłem flawonoidów, lignanów i saponin.Żółte kwiaty zawierają 1% rutyny. Ziołowe przetwory z kwiatów forsycji obniżają poziom glukozy we krwi, są moczopędne, uspakajają a także działają rozkurczowo. MASŁO PALONE 1 kostka masła LODY 1,5 szkl. śmietanki
Kuchnia w oparachPieczemy w 180 stopniach do zrumienienia. 4.29 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/focaccia-z-pomidorkami-i-szparagami/ MieszamWGarnku Artykuł Focaccia z pomidorkami i szparagami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuPrzelewamy do kubków/szklanek. 4.29 http://mieszamwgarnku.pl/desery/inne/domowy-kisiel-z-owocami-truskawkowo-rabarbarowy/ MieszamWGarnku Artykuł Domowy kisiel z owocami – truskawkowo-rabarbarowy pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuwystępuje w mleku. Białka mleka są różne, ale te o którym na pewno słyszeliście nie raz to kazeina, która znajduję się w mleku krowim i kozim, jak i jego przetworach. Do białek mleka zaliczamy jeszcze: laktoglobulinę, glikoproteinę, laktoalbuminę czy beta- laktoglobulinę. W zależności, na które białko będziesz uczulony twoja dieta powinna je eliminować. Bo jedno białko możesz znaleźć w śmietanie
SMYKWKUCHNItruskawek i moreli jak dla mnie są najsmaczniejsze. Tym razem użyłam nie dżemu a powideł. Niestety kupne, jednak sprawdzone i dość często coś z nimi robię. Jak dla mnie przetwory swojskiej roboty są na pierwszym miejscu. Przychodzi sezon i nie odchodzę od kuchni. Jak na truskawkach się zacznie, tak na grzybach się kończy :D Wciąż odbiegam od tematu :D Składniki
Pieprzyć z Fantazjąopadają na spód...jakaś magia :D Mam jeszcze jedno ciasto z truskawkami w głowie, ale wymaga ono troszkę więcej czasu. Poczekam może z nim do weekendu. Sezon na przetwory już ruszył pełną parą. W bliskiej przyszłości dżem z moreli, ogórki...oj tu przy ogórkach to będzie roboty :D Damy radę :D Jednak wszystko to, co się dzieje skraca mi czas
Pieprzyć z FantazjąCzuję, że dwa tygodnie będzie samej zabawy z ogórkami :D Ale za to zimą.....no właśnie, teraz troszkę roboty a zimą będę tęsknić do takich robótek i zajadać się przetworami :D Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjąsobą, to czeka tylko nas fajna zabawa. Akurat tę część roboty bardzo lubię :D Składniki: * ogórki * korzenie chrzanu * łodygi i kwiat kopru * czosnek * sól do przetworów * woda zimna Na 1 litr zimnej wody wsypuję 1 łyżkę soli. Można odrobinę wody zagrzać i rozpuścić w niej sól. Nie dodaję więcej składników do kiszenia. Smak można właśnie znaleźć w prostocie
Pieprzyć z Fantazją