Kolejne wspomnienie z dzieciństwa.Przepis bardzo prosty w wykonaniu a ile uciechy... :) Składniki:-wafle tortowe-szklanka cukru-1/2 szklanki mleka-20 dkg masła-25 dkg mleka w proszku-3 czubate łyżki kakao-aromat Mleko, cukier, masło, kakao i aromat zagotowujemy w garnku. Zdejmujemy z ognia, dosypujemy całość mleka w proszku i bardzo szybko
Maminek kulinarnyPrzepis na małże pochodzi z książki Gordona Ramsaya Kuchnie świata. Moją wielką pasją, poza gotowaniem, są podróże, które pozwalają poznać nie tylko nowe miejsca, ale także nowe smaki. Mule po marynarsku przyrządzaliśmy razem z naszymi przyjaciółmi podczas naszych wspólnych wakacji w Chorwacji. Niestety w Polsce dostęp do świeżych owoców morza nie jest najłatwiejszy. Nad czym bardzo ubolewam
Smakowity Blog Kulinarnycałej gamy sosów. Składniki:200g makaronu Fettucine lub innego2 małe cukinie1 cebula2 ząbki czosnku5 pieczarek1 papryczka chillinatka pietruszki2 łyżki oliwytarty parmezankilka pomidorów koktajlowychsól, pieprzPrzygotowanie:Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojone warzywa: cebulę, czosnek, chilli, pieczarki i cukinię (około 8 minut). Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dolewamy około 100ml wody z gotującego
Smakowity Blog KulinarnySkładniki:220g mleka40g świeżych drożdży100g cukru500g mąki pszennej80g miękkiego masła1 jajko1/2 łyżeczki solibudyń (przepis poniżej)borówkiKruszonka:1/2 szklanki mąkicukier waniliowy60g roztopionego masła5 łyżek cukruPrzepis na budyń (pochodzi ze strony mojewypieki.com)2 szklanki (500 ml) mleka1 łyżka masła3,5 łyżki cukrupół laski wanilii2 łyżki mąki ziemniaczanej2 żółtkaWyskrobać ziarenka z połowy laski wanilii. 1,5 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem
Smakowity Blog KulinarnyKurki po prowansalsku (przepis pochodzi z doradcasmaku.pl)Składniki:200g grzybów: kurki lub inne1 szalotka4 ząbki czosnkuoliwa z oliwekolej30g masła1 pomidorposiekana natka pietruszkigałka muszkatołowatymianek40ml białego wina4 pomidorki koktajlowesólpieprzPrzygotowanie:Szalotkę kroimy w drobną kostkę, czosnek rozgniatamy nożem, a następnie drobno siekamy.Następnie kroimy grzyby i obranego ze skóry pomidora w średnie kawałki.Przygotowujemy 2 patelnie, na jednej rozgrzewamy oliwę, na drugiej olej
Smakowity Blog Kulinarnydusimy około 20 minut, aż dynia zacznie się rozpadać. Przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem, dodajemy masło i ewentualnie łyżkę gęstej śmietany. Wszystko razem miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Przepis na kurki po prowansalsku znajdziecie w poprzednim poście. Stek z polędwicy wołowej o grubości około 2 cm przyprawiamy czarnym pieprzem i smażymy na oleju po 3-4 minuty
Smakowity Blog Kulinarnyzałożycielem Restauracji Gundel w Budapeszcie. Syn kontynuował dzieło ojca, a poza naleśnikami do historii przeszły wymyślone przez niego suflety z gęsich wątróbek. To jemu kuchnia węgierska zawdzięcza niepowtarzalne przepisy i sławę, którą zyskał na całym świecie.Gundel palacsinta serwowane są w restauracjach na całym świecie. Mają lekko rumowy aromat, są polane czekoladą i należą do najbardziej wyrafinowanych deserów. Błędem byłoby
Smakowity Blog Kulinarnymistrzów kuchni, których nazwiska na zawsze zapisały się w historii kuchni światowej, a także prostych i świeżych smaków kuchni regionalnych, bogatych w rozmaite specjały. Przedstawiam dzisiaj jeden z klasycznych przepisów francuskiej kuchni domowej- kaczkę w sosie figowym z kluseczkami. Składniki:200g makaronu risoni20g masła200g młodziutkich liści szpinaku1 cebula, drobno posiekana6 suszonych fig (90g), pokrojonych w ćwiartki250ml porto250ml bulionu
Smakowity Blog KulinarnyPolski, co oznacza zakończenie moich zmagań w makaronowej podróży po Europie. Na finał wybrałam łazanki podane w zupie grzybowej. Zupa grzybowa to jedno z klasycznych dań kuchni polskiej. Przepisów na jej wykonanie jest wiele. Każda gospodyni ma pewnie swój. Głównym składnikiem zupy są oczywiście grzyby. Najlepiej żeby były świeże, przyniesione z lasu borowiki, kozaki, prawdziwki... Zupa grzybowa powinna być
Smakowity Blog KulinarnyPrzepis(nieco zmodyfikowany) pochodzi z grudniowego numeru Mojego Gotowania, a jego autorką jest Klaudyna Hebda.Składniki:150g miodu110g masła100g cukru375g mąki1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli1/4 łyżeczki imbiru1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej1 łyżeczka cynamonu1/4 łyżeczki goździków w proszku1 jajkoPrzygotowanie:W garnuszku podgrzewamy miód, masło i cukier, aż składniki się połączą. Zostawiamy masę do przestudzenia
Smakowity Blog Kulinarnyprzepis z cyklu smaki dzieciństwa. Z przyjemnością przypomniałam sobie jak smakuje. Z dzieciństwa znam wersję tylko z pokruszonymi herbatnikami. Postanowiłam ją nieco wzbogacić o orzechy, rodzynki, morele. Mniam...Pycha....Składniki:200g masła250g mleka w proszku1 szklanka cukru4 łyżki kakao1/2 szklanki mleka2 opakowania herbatników Petit Beurre (100g)garść rodzynek3 pokrojone suszone morelegarść orzechów laskowychgarść orzechów włoskichPrzygotowanie:W rondelku roztapiamy masło
Smakowity Blog Kulinarnydrożdże, a soda oczyszczona. Nie trzeba więc czekać, aż ciasto wyrośnie. Składniki ciasta wystarczy ze sobą połączyć, wykroić oponki i usmażyć. Szybko, łatwo i przyjemnie. Miłego ucztowania Wam życzę!Przepis pochodzi ze strony Ivkawkuchni.pl Składniki:500g sera białego półtłustego500g mąki pszennej100g cukru2 łyżeczki cukru waniliowego4 żółtka1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka rumu lub spirytusu250ml gęstej śmietanyDodatkowo:1 l oleju
Smakowity Blog Kulinarnyfiletować), zwarta forma i oliwkowy kolor. Ma delikatne mięso, a rybi zapach, za którym nie wszyscy przepadają, delikatny i nienachalny.Karpia przygotowałam z sosem z czerwonego wina, a inspirowałam się przepisem Pascala Brodnickiego na Karpia winiarza z książki Pascal kontra Okrasa, a podałam go z sałatką ziemniaczaną. Filetowanie karpia okazało się być bardzo proste dzięki filmikom instruktażowym, które znalazłam w wyszukiwarce
Smakowity Blog Kulinarnyzawsze byli wielkimi biesiadnikami, a ich zamiłowanie do ucztowania wynika z ich gościnności i przyjacielskiej natury. Zapraszam na kuskus w greckiej odsłonie. Danie przygotujemy w 15 minut, a przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera 15 minut w kuchni.Składniki:Kuskus1 szklanka (około 300 g) kuskusu1 papryka żółta1 papryka czerwona1 świeża czerwona papryczka chilli4 dymki1/2 pęczka świeżego koperku200 g świeżego
Smakowity Blog Kulinarnyrozpuszczamy szczyptę soli i dodajemy świeżo mielony pieprz. Cienkim strumieniem wlewamy olej Kujawski z bazylią, cały czas mieszamy, aż powstanie aksamitna emulsja. Polewamy sałatkę sosem i posypujemy listkami bazylii.Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA i serwis ZpierwszegoTłoczenia.plDo zabawy z Kujawskim ze smakiem zaprasza Majana:http://majanaboxing.blox.pl/2014/06/Kujawski-ze-smakiem-do-salatek-Konkurs.html
Smakowity Blog Kulinarny