przepisy - 15596 przepisów (strona:194/1040)

Chałka waniliowa na wiosne Niedzielne Śniadanie odc. 35, wspomnienie 141

doły permanentne i nerwy, i krzyki jakie z siebie wyrzucam. Ale wracając do rzeczy przyjemnych, mam dziś dla Was pyszną chałkę, wyjątkowo pulchną i wilgotną. Dwie chałki z tego przepisu piekłam w ubiegły

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wielkanocne migawki i CHLUP!!! 121

samego rana :) Mokrego Dyngusa wszystkim :)Wir przygotowań do tego rodzinnego czasu jaki mamy możliwość spędzić wszyscy razem pochłonął mnie na tyle, że nie znaleźliście na blogu żadnego przepisu na wielkanocne smakowitości. Wybaczcie!Dzisiaj garść migawek ale już niebawem pojawią się nowe i cudownie pyszne receptury!moja dekoracja kuchenna

Dzieje kuchennej Wiewióry
Slodkie buleczki z Majorki i Ciesc mamo! czyli Niedzielne Sniadanie odc.36 156

niedzielę! A co na śniadanie? pieczone wczoraj ale idealne i dziś lekko słodkie bułeczki ponoć rodem z Majorki. Maślane, pulchne, idealne same w sobie ale i z domowym dżemem. Przepis niedawno pojawił się w Filozofii Smaku

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wiosenne spaghetti z pesto, z zielonych szparagów i natki 145

Miłość do szparagów kwitnie a tydzień ze szparagiem trwa. Córcia przeglądając najnowszą KUCHNIĘ zachwyciła się jednym z przepisów i zamówiła sobie go na obiad. Danie łatwe w przygotowaniu, lekkie ale sycące, bardzo pachnące i pełne smaku. Z lekka nutką cytryny i nie dominującym smakiem czosnku. Dla mnie wiosenny hit makaronowy! Wiosenne spaghetti z pesto, z zielonych szparagów i natki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Muffinki jak batoniki czyli poWeekendowe Lakocie odc.43 205

Większość z Was tu i na fb miała chęć na babeczki dlatego tez teraz one a jutro wspaniała szarlotka!Zaintrygował mnie sam tytuł przepisu. Nie wiedziałam czego się spodziewać. I choć mi te babeczki wcale batona nie przypominały były nieziemsko pyszne! i po 2,5 szt. na głowę okazało się zdecydowanie za mało! Nawet wybredny Małżon wyczuwszy od razu płatki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szarlotka z marcepanem czyli poWeekendowe Lakocie doc.61 184

zastrzeżenia zjadł nie tylko jeden kawałek i nie sam oczywiście :)Była pyszna to fakt. Wilgotna, słodka, kwaskowa, trochę jakby z zakalcem dzięki marcepanowi... i ta nutka cytryny... boskie połączenie!Przepis znaleziony

Dzieje kuchennej Wiewióry
Farfalle (kokardki) z grzybami 142

Przepis na to danie wpadł mi w oko dopiero w ubiegłym tygodniu. Potrzebne składniki znalazły się na liście zakupowej i mogłam je przygotować przedwczoraj. Wygląd wcale nie zachęca do konsumpcji ale zapach owszem! danie jest lekkie, delikatne w smaku, ważne by porządnie posolić i popieprzyć sos, inaczej będzie dość mdły. Polecam bardzo, szczególnie, że robi się je dosłownie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makaron Soba w buraczanym pesto 193

dzisiaj dla Was wyjątkowe danie. Optymistycznie kolorowe, delikatne, pyszne i łatwe w wykonaniu. O niebanalnym smaku. Przepis podpatrzony na inspirującym blogu Muffinkowy fetysh - wytrawnie.Makaron Soba w buraczanym pesto2 średnie buraki100 gr suszonych pomidorów w oliwie z ziołamipo szczypcie pieprzu cayenne i soli morskiej;1 mały ząbek czosnku3 pęczki makaronu Soba

Dzieje kuchennej Wiewióry
Polpetone w cydrowym sosie czyli Niedzielne Mielenie odc.25 167

również kilka razy. A co z Polpetone? Nazwa prawie swojska ale pochodzi z Włoch. Dzisiejszego popołudnia skorzystałam z inspiracji dostarczonej mi w "Kocham Toskanię". Nie trzymałam się w 100% przepisu ale efekt i tak był wspaniały. Moje Polpetone podałam na ciepło

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto biszkoptowe z jablkami i jagodami czyli poWeekendowe Lakocie odc.63 180

Małżona. W sobotę upiekłam im ciasto biszkoptowe pełne nie tylko owoców ale też koloru, zapachu i smaku bowiem połączenie jabłek i jagód jest jednym z najlepszych owocowych połączeń.Przepis pochodzi z "O jabłkach". Tym razem napotkałam przeszkodę w postaci braku masła w składnikach a jego obecności w sposobie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Frittelle sw.Jozefa czyli slodkie, tluste i lekkie jak piorko 192

czasu ale w ubiegłą niedzielę naszła mnie wręcz potworna ochota na smażone w głębokim tłuszczu słodkości. Wszystko za sprawą czasu spędzonego przy przeglądaniu książki "Kocham Toskanię". Tam właśnie znalazłam przepis na Frittelle św. Józefa, małe placuszko pączuszki na bazie gotowane ryżu. Wbrew temu, że są smażone w głębokim tłuszczu są lekkie, delikatne

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa krem z batatow z fistaszkami czyli Zupowy Wtorek odc.58 149

Pierwsze koty za płoty. Azyl przetworzył batata na zupę, mieszkańcy zjedli z zadowolonymi minami. Na szczęście na jutro też zostało! Przepis z kornikowej kuchni.Niestety ani za mało, ani za dużo słońca zdjęciom nie służy...Zupa krem z batatow z fistaszkami2 łyżki masła1 cebula2 ząbki czosnku2 duże słodkie ziemniaki1 łyżka świeżo starego imbiru1,2 litra bulionu warzywnego3

Dzieje kuchennej Wiewióry
Burgery z Lososia czyli Srodowe Rybki odc.52 201

Pyszne i łatwe w przygotowaniu. Kolejny koncept na łososia. Z książki "1500 sprawdzonych przepisów. Kuchnia domowa. Gotowanie krok po kroku".  Burgery z Lososiana 4 małe kotleciki:300 g łososia bez skóry i ościszczypta płatków chilipół łyżeczki soli1/2 łyżki mąki ziemniaczanejpół jajkapół łyżki masłasos:pół startego jabłkapół pęczka szczypiorku, posiekanego100

Dzieje kuchennej Wiewióry
Najlepszy PIERNIK na ziemi ! 394

Zawsze w święta robiłyśmy z mamą piernik z paczki... Nie był za dobry.. Lecz jak dostałyśmy ten przepis Paczki poszły w kąt! Ten piernik jest naprawdę reeewelacyjny. Mogę obiecać to każdemu. Mówią, że im dłużej piernik poleży tym lepszy i z tym mogę się zgodzić. Nawet po tygodniu jest mokry i idealny do zjedzenia :) Składniki UWAGA ! Na dwa korytka

Piekę, bo lubię
Sałatka jarzynowa z jajkiem 323

Przedstawiam Wam przepis na prostą, podstawową sałatkę jarzynową z jajkiem, która smakuje bardzo dobrze zarówno podana w miseczce jak i zawinięta w plastry szynki! Często przygotowuję taką zawijaną w galarecie na Sylwestra :-) Kiedy często przyrządzam nowe, niestandardowe sałatki, to po pewnym czasie nachodzi mnie ochota na taką najzwyklejszą, najprostszą sałatkę jarzynową z jajkiem. Dodatkowo ogórek kiszony i groszek konserwowy

Anielska Kuchnia Ani