czasu nachodzi mnie ochota na wielkie, męskie żarcie, czyli ogromne ilości dobrze przyprawionego mięsa. Oczywiście, nie obejdzie się bez dużej dozy warzyw, które staram się przemycić do każdego wręcz przepisu, co niespecjalnie podoba się mojemu lubemu ;)Ostatnio znalazłam połączenie idealne - teksański przysmak , chili con carne, zapieczony w super zdrowych czerwonych paprykach.To taki rodzaj jedzonka, które spodoba się każdemu, nawet najbardziej
Gotowanie to kochanienajlepsza jest ta z przydomowego ogródka mojej babci;) ) , można ją przyrządzać na milion sposobów i świetnie wzbogaca każde, nawet najprostsze danie. W połączeniu z parmezanem jest nieziemska!Dziś wrzucam przepis dla fanów włoskiej kuchni i zarazem...wielkich łakomczuchów;) Bo co tu dużo ukrywać- Italia nie słynie z niskokalorycznych zapędów! ;)Składniki (na około 4 porcje) : 2 średniej wielkości cukinie5
Gotowanie to kochanieporcją najadły się nawet 4 osoby. Quiche wygląda pięknie, w całym domu roznosi się błogi zapach zapiekanego ciasta... Mmm... nawet kręcący nosem przeciwnicy szpinaku nie mogliby się oprzeć! ;)Przepis zaczerpnięty ze znalezionego wycinka z gazety:)Składniki ( na 6 porcji):CIASTO:200 g mąki 125 g masłajajkoszczypta soliFARSZ:400g mrożonego szpinaku1,5 cebuliząbek czosnkułyżka masła (najlepiej klarowanego)150 g gęstej
Gotowanie to kochanieganek) kojarzy mi się z malutkimi francuskimi kawiarenkami ze stolikami przysłoniętymi obrusami w niebieską kratkę, powiewem ciepłego wiatru i słońcem na odsłoniętej skórze. Idealne na romantyczny wieczór. Przepis z : http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/ciastka_kokosowe/przepis.htmlSkładniki:3 szklanki wiórków kokosowychniecałe pół szklanki mąkipół szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 roztrzepane, spore jajkajedna i 1/4 szklanki mleka1 i 1/4 łyżeczki mioduPrzygotowanie:Rozgrzej
Gotowanie to kochanieklasyczne oraz te "ulepszone" możesz przygotować naprawdę na KAŻDĄ uroczystość. Są tak uniwersalne, pyszne i jednocześnie glamour, że zawsze będziesz osobą, która wyjdzie z imprezy z pustą blaszką ;) Przepis z : http://www.kwestiasmaku.com/desery/brownie/karmelowe_brownie/przepis.htmlSkładniki:MASA BROWNIE:2 tabliczki czekolady gorzkiej co najmniej 65% (200 g)200 g masła3 jaja220 g cukru pudru120 g mąki tortowejKARMELOWE PRZEŁOŻENIE Z ORZESZKAMI
Gotowanie to kochanieWaszemu brzuchowi również przydałaby się mała, wiosenna make-over, to spróbujcie ze mną i dzielcie się swoimi odczuciami! Dobrze byłoby mieć druha w niedoli ;)Tymczasem mam dla Was przepis na niesamowicie zdrowe śniadanko, które możecie włączyć do swojego jadłospisu na stałe. Kasza jaglana - wystarczy poszperać trochę w internecie, by zadziwić się ilością zdrowia zawartą w tak pospolitym ziarnie. Jest
Gotowanie to kochaniemarchewek teraz mamy pod dostatkiem, aż grzech tego nie wykorzystać. Posłuchaj The Brand Perry- All your life podczas przygotowywania. Wprawia w nastrój. Niedługo też podzielę się z Wami przepisem na pyszne ciasto marchewkowe.Do dzieła!ZUPA KREM MARCHEWKOWA-LOVASkładniki:Ok.1 kg marchewek ( ja tak naprawdę nigdy ich nie ważę, mam takie prosto z ogródka, dość małe, więc używam kilkunastu
Gotowanie to kochanieprzesycone chemią... Myślimy, że ugotowanie własnego bulionu to nie lada wyczyn i mnóstwo zmarnowanego czasu, którego i tak nie mamy pod dostatkiem. Nic bardziej mylnego! Dziś mam dla Was przepis (z małymi zmianami) z książki "Kuchnia dietetyczna" z milionem świetnych, nisko tłuszczowych pomysłów na posiłki. Już od dawna chodziło mi po głowie przygotowanie domowego bulionu, więc wczoraj w końcu wcieliłam
Gotowanie to kochanieramiona mojego ukochanego lub czekolada. Skoro ani jednego, ani drugiego nie miałam pod ręką, a zimno wdzierało się do mego domowego zacisza wszystkimi szparami, postawiłam na Chai Latte. Przepis znalazłam na SavorySimple i zmodyfikowałam do swoich potrzeb. Och, i to był strzał w dziesiątkę. Korzenny smak pobudził wszystkie zmysły i rozlał się przyjemnym ciepłem po całym moim ciele. Kremowa pianka
Gotowanie to kochaniektóre smakiem i aromatem zabiera Was w podróż do słodkich dni dzieciństwa, choć nie macie wspomnień kosztowania go...? To mój ulubiony deser z Wysp Kanaryjskich, chociaż oryginalnie jego przepis pochodzi z Portugalii. Pamiętam jak moja portugalska koleżanka - animatorka zajadała się nim na śniadanie. Nawet zimny, rozpływa się w ustach, JEST TAKI MIĘCIUTKI! Wygląda trochę jak papka dla dzieci, może
Gotowanie to kochanieutwierdziłam się w przekonaniu, że już NIGDY nie chcę spędzać Bożego Narodzenia bez moich bliskich, bo to właśnie dzięki nim, gdziekolwiek jestem, czuję się jak w domu. Moim pierwszym przepisem w tegorocznym świątecznym oczekiwaniu jest SOS ŻURAWINOWY. Bardzo prosty i szybki. Na pewno przyda Wam się w wielu bożonarodzeniowych potrawach. Jest pyszny z mięsem, ostatnio przyrządziłam go z kurczakiem- był
Gotowanie to kochanieciastem przyjaciela, który przyjmuje nas w swym domu? Aby każdy mógł od razu spróbować tego kawałka nieba i aby ułatwić gospodarzowi podanie tej pychoty, wymyśliłam ten oto przepis. Zamieniłam ciasto na muffinki i w każdej z nich zamknęłam to, co najlepsze. I dodałam domowy karmel. Już na sam dźwięk tych słów cieknie mi ślinka. Muffinki będą też idealnym
Gotowanie to kochanieciasteczek podłożycie, tym większy urośnie! Tylko ostrzegam! Lepiej ich nie próbujcie, bo może nic nie zostać dla Świętego... A jeśli kogoś tak bardzo, bardzo kochacie, podzielcie się z nim przepisem na magiczne ciasteczka. Najlepiej umieśćcie składniki w pięknie ozdobionym słoiczku i, kładąc go pod choinką udajcie, że to dar od Roznoszącego Prezenty... Pomysł na taki prezent wpadł
Gotowanie to kochaniezapomnijcie i zróbcie miejsce na radość w swoich sercach. Wesołych Świąt! Jeśli jeszcze nie zdążyliście zrobić pierniczków, lub Tajemniczy Ktoś zjadł te wcześniej przygotowane, tutaj macie przepis na szybkie i proste miodowo-cynamonowe, mięciutkie ciasteczka. Nie pieczcie ich dłużej niż 10 minut, bo zrobią się twarde! Możecie je ozdobić lukrem - ja dodałam trochę barwnika spożywczego w proszku i, razem
Gotowanie to kochanie