Przyszedł czas na wykorzystanie makaronu z kolorowej przesyłki od omnomnom. Chciałbym zaprezentować Wam mój przepis, który weźmie udział w konkursie Fusion w kolorach #omnomnom w akcji kulinarnej na Durszlak.pl Z racji tego, że wiosna zbliża się wielkimi krokami przygotowałem penne z wędzonym łososiem w bogactwie świeżych i kolorowych warzyw. Sos do makarony przygotowałem na bazie serka ricotta, a do tego
kulinarnyJaKrewetki- jedni je ubóstwiają, inni unikają. Jeśli jesteście fanami krewetek, to mój dzisiejszy przepis przypadnie Wam do gustu. Krewetki połączyłem z czosnkiem w białym winie. Do tego delikatne, marchewkowe pappardelle. Czas przygotowanie: 25 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 19,00 złSKŁADNIKI:250 g krewetek koktajlowych (grenlandzkie)6 średnich marchewek2 cebule szalotki1 ząbek czosnku1/2 cytryny1 łyżka masła100 ml białego wytrawnego
kulinarnyJakomponuje z takimi owocami jak truskawki czy melon. Do tego niezastąpiona "dziewica"-oliwa i świeżo starte płatki grana padano. Wszystko świeże i w harmonijnym szyku. Koniecznie musicie spróbować tego przepisu. Bo sałatka nie musi być zawsze warzywna, czy owocowa. Smakami należy się bawić, a dzisiejszy smak to smak wiosny. Czekam na Wasze opinie i komentarze.Czas przygotowania: 10 min.Porcja
kulinarnyJapierwszy sernik z aromatem limonki i polewą czekoladową. Przygotowania i stres zawładnęły moimi myślami. Gdyż w dziedzinie "kulinarne wypieki" jestem nowicjuszem. Na szczęście wszystko się udało. Zachwyciło i smakowało. Przepis zdał egzamin, więc mogę polecić Wam jego przygotowanie. Czas przygotowania: 90 minPorcja na tortownicę (foremkę silikonową) 23-25 cmKoszt przygotowania: 26,00 złSKŁADNIKI na spód ciasta:200 g herbatników
kulinarnyJamojej spiżarni dołączam kolejny przepis na pyszną i naturalną konfiturę. Tym razem pora na jagody.Prosta w przygotowaniu, a do tego bez konserwantów i zbędnych zagęszczaczy.Czas przygotowania: 1,5 hSkładni na 400 ml konfituryKoszt przygotowania: 12,00 złSKŁADNIKI:1 kg świeżych jagód150 g cukru kryształPRZYGOTOWANIE:Jagody myjemy i osuszamy.Owce przekładamy do garnka i dodajemy 150 g cukru.Wstawiamy
kulinarnyJatemu przygotowywałem pyszne placki z cukinii, które cieszyły się dużym zainteresowaniem. I właśnie ten przepis był inspiracją na dzisiejsze placki warzywne. Zawsze staram się przygotowywać potrawy z sezonowych produktów, które są świeże i pełne witamin. Do tego przygotowałem kremowy sos ze świeżymi kurkami. Takie placki to świetna alternatywa dla dobrze nam znanych placków ziemniaczanych. Polecam i czekam na Wasze komentarze.Czas
kulinarnyJaniby mąka, woda, drożdże. Niby to tylko kilkanaście gram różnicy w tą, a mililitrów w tamtą, a za każdym razem coś innego. Raz się uda, raz nie uda, a przepis był przecież ten sam. Bo to nie jest tak, że wszystko, zawsze wychodzi. Czasem nie wychodzi. I wtedy jest dramat. Czarne chmury, i że "nic mi się w życiu
W kuchni wieczoremorzechów zwany rumuńskim. W przygotowaniu zajmuje trochę czasu, bo trzeba upiec aż 6 placków miodowego, kruchego ciasta, ale naprawdę warto. Dobrze smakują orzechy włoskie z miodem i powidłami śliwkowymi. Przepis zrobiłam oczywiście po swojemu i wprowadziłam trochę modyfikacji, np.: do kremu dodałam serek mascarpone. Do jego zrobienia namówił mnie jeden z czytelników Małej Cukierenki Pan Tomasz M. i jestem wdzięczna
Mała CukierenkaNajlepsze z najlepszych. 12 miesięcy = 12 przepisów. A jakie są Wasze typy?Czekoladowe ciasto z białekCiastka owsiane z czekoladąCiasto czekoladowo-kawowe z cudownie czekoladową polewąLekkie ciasto z wiśniamiBajecznie czekoladowe babeczkiŚwiąteczne czekoladowe ciasteczkaTen sernik nigdy nie opadnie!Najprostszy chleb bananowyMuffiny czekoladowe z posypka twixCiasto MilioneraPierogi z jagodamiKluski LeniwePrzy okazji,bardzo dziękuję za wszystkie Wasze komentarze! Dziękuję, że tak licznie odwiedzaliście
Słodkie Przyjemnościzagęścić mąką, ja nigdy tak nie robię, ale to już rzecz gustu. U mnie z dodatkiem kaszy pęczak i pysznej surówki z selera. Pychotka!:-)Ja przygotowywałam z podwójnej porcji, przepis podaję jednak na jedną.Składniki:- 1kg mięsa cielęcego (u mnie udziec)- 1 średnia cebula- 1-2 ząbki czosnku- 1 łyżka suszonego tymianku- 250ml białego wytrawnego wina- sól, świeżo mielony pieprz
Smaczne Zdrowepojawiły. Krem dodatkowo można wzbogacić rozdrobnionymi cząstkami pomarańczy.Babeczki mają zrównoważony smak, nie są zbyt słodkie, doskonale smakują z kawą czy kieliszkiem amaretto. Polecam!Czytaj więcej »Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćDzień pod tytułem porządki świąteczne dobiega końca i w końcu mogę, kolokwialnie pisząc, zasiąść przy garach.Rosół się robi-przepis w innym poście, makaron z pesto już zjedzony, więc przyszedł czas na deser.Crumble, czyli rewelacyjne zapiekane owoce z kruszonką. Do dzieła!Porzebujemy:-dwa jabłka-gruszka-wino białe wytrawne-imbir-mięta świeża-cukier brązowy dwie łyżki-50g masła-100g przesianej
BaRepasJakoś taki niedosyt w spożyciu maku we mnie zapanował, dlatego na dzisiejszy wieczór słodka przekąska z moim oryginalnym przepisem na masę makową. Masa makowa.200 gram suchego, zmielonego maku zalewamy wrzątkiem, odsączamy. Na patelni topimy 1/3 kostki masła i łączymy ze 100 g miodu.150 g dowolnych, posiekanych orzechów i suszonych owoców (użyłem laskowych, włoskich i moreli), wrzucamy do masła
BaRepassię na sam dźwięk słowa "zupa szpinakowa ", to po zjedzeniu (całej miseczki!!!) ogłosił..." moja idealna dziewczyna, nawet szpinak umie dobrze przyrządzić". I to ostatecznie przekonało mnie, że warto ten przepis zamieścić. Bo sami powiedzcie, co daje większą radość i satysfakcję dla kucharza - przyrządzenie ciasteczek dla miłośnika słodkości czy stworzenie dania z ryzykownego składnika i usłyszenie "to było pyszne!" od jego
Gotowanie to kochaniemojej rodzinie szanuje się tradycję.Tłusty czwartek i ostatki bez pączków nie istnieją !A przepis już jakiś czas temu dostałam od znajomej.Pączki SKŁADNIKI:mąka -1 kgcukier -6 łyżekcukier waniliowy -1 opakolej -2 łyżkiżółtka -8 sztocet -1 łyżkamargaryna -0,5 kostmleko -2 szkldrożdże -100 gcukier puder do obsypania pączkówmarmolada owocowasmalec do smażenia ok 1,5 kgPRZYGOTOWANIE:Żółtka ubijać
Kuchnia Danusi