Witam serdecznie i od razu się przyznaję, że zrobiłam swoje pierwsze w życiu rogaliki. Nigdy jakoś nie miałam okazji się zabrać. Ale Marzena zrobiła mi swoim przepisem taką ochotę, że nie mogłam wytrzymać i zabrałam się za nie póznym popołudniem... Niestety , u mnie nie wyszly takie ładne, ani na pewno nie identyczne, bo nie mam niestety tej formy
Z Kuchni Do Kuchniśniadanie albo, dla łasucha takiego jak ja, na okrągło. Uwielbiam pełne smaku i zapachu wypieki śniadaniowe!!! tym razem skorzystałam z przepisu zamieszczonego w styczniowej KUCHNI. Miały być ślimaczki ale masło miałam za twarde, nie chciało się rozsmarować tworząc grudki i nie wyszły, za to otrzymałam pyszne bułeczki z cynamonowymi akcentami dodającymi rewelacyjnego smaku.Buleczki
Dzieje kuchennej Wiewiórymoże się wydawać to dużo,ale pamiętajcie ze są to produkty regionalne i biologiczne. Co tydzień w Naszym zestawie znajdziemy coś innego. Do paczki załączonych jest parę przepisów na wykorzystanie produktów
cookplniego przygotować, padło na faworki w wersji pieczonej – Faworki z piekarnika.Przepis na klasyczne faworki znajdziecie tutaj:chruścikifaworkiA, że tym roku #karnawał trwa od 6.01-17.02 to ten przepis doskonale się nada dla tych co chcą zjeść trochę słodkości, ale jednocześnie ograniczają kalorie, #faworki nie są smażone w głębokim tłuszczu, ciasto jest przygotowane całkowicie bez dodatku jajek i cukru. Mimo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchlebkowych:Chlebek z Ziarnami na Zakwasie i Chleb Pszenno – Żytni na Zakwasie Te dwa chlebki robię nieustannie na przemian Przyszła pora na spróbowanie czegoś nowego. Przeglądając domowy zeszyt z przepisami natknęłam się na chlebek z kminkiem. Tylko i wyłącznie z dodatkiem drożdży, bez grama zakwasu. Z jednej strony mnie ten fakt zasmucił, bo chleb na drożdżach to nie do samo
Made By Mom And Sonmnie kompletnym zaskoczeniem. Połączenie niektórych składników wydało mi się zadziwiające. Jakim cudem pasują do tego kapary, czy awokado? Okazało się jednak że wszystkie składniki współgrają ze sobą znakomicie. Przepis pochodzi z programu "Gotuj zieleninę z Sophie" i został delikatnie przeze mnie zmieniony. Zapraszam do gotowania!Składniki na 4-5 porcji:2 ćwiartki kurczaka300 g batatów400 g ziemniaków1/2 l mleka1/2
My Culinary ArtDziś mam dla Was przepis, który zarówno swoim wyglądem, jak i smakiem przywodzi na myśl fantastyczne wakacje i gorące słońce Hiszpanii.Soczysta pierś z kurczaka w połączeniu z warzywami i makaronem jest daniem lekkim, ale niezwykle sycącym.Są moje ukochane czarne oliwki .. jest marchew, kukurydza i soczyste koktajlowe pomidorki – ajj!Idealna na obiad dla całej rodziny!Spróbujcie!SKŁADNIKI:( 2 porcje
Ostra na Słodkodnem, żeby go nie przypalić, a ciasto proszę nawijać do 2/3 wysokości foremki, myślę, że lepiej robić większe rurki. Deser lekki, smaczny i trudno mu się oprzeć. Bardzo polecam… (przepis z gazety „Claudia”, ciut zmodyfikowany). Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Bisou oraz Royal Old England . Składniki na około 50 sztuk:Ciasto:2,5 szklanki
Mała Cukierenkakrem. Gotujemy budynie z cukrem na mleku. Ostudzone miksujemy z miękkim masłem i amaretto. Ostudzone ciasto przekładamy kremem i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Inspirowałam się przepisem ze strony Moje wypieki
Aga w kuchniKolejny przepis, który znalazłam na grupie kulinarnej i postanowiłam wypróbować to ciasto z połówkami jabłek. Jabłek u mnie dostatek bo mama dba o nasze jabłkowe zapasy. Ciasto jest bardzo proste, ciekawie wygląda i świetnie smakuje. Piekłam je już kilka razy, robi się je szybko ale równie szybko znika.składniki:ciasto2,5 szklanki mąki1 kostka masła lub margaryny (250g)2 łyżki
Monia miesza i gotujeprzypisuję, choć ciacha zmodyfikowałam na własne potrzeby, zamieniłam mąkę pszenną na orkiszową i zamiast cukru dałam ksylitol. Kolejne pyszne, kruche ciacha skradły nasze podniebienia. Podane było iż wychodzi z przepisu 20 sztuk, więc automatycznie podwoiłam ilości... wyszło mi 80... :-) Ale to dobrze bo inaczej nawet bym nie spróbowała...Składniki:- 270g mąki orkiszowej (u mnie typ750
Smaczne ZdroweZainspirowałam się przepisem Iwonki Zasuwy ( Smakoterapia ) z programu "Ugotuj mi Mamo" i zrobiłam dzisiaj pyszne, bardzo słodkie batoniki. Nie podaję dokładnych ilości bo robiłam "na oko". Składniki: - daktyle (użyłam suszonych,ale bardzo dobre będą świeże) - ok 2 szklanek, - mała garść migdałów, - mała garść pestek dyni, - garść rodzynek, - 2 łyżki karobu, - odrobina wody, - szczypta soli, - ok 2 szklanek poppingu z amarantusa
Co na wege obiad?Przygotowałam dla Was zdjęcia jedzenia które pojawiło się na blogu w roku 2014.Po kliknięciu na dane zdjęcie, otworzy się strona z przepisem
Co na wege obiad?Już widzę, jak moje łobuziaki pałaszują bułeczki na kolację. Bardzo fajny pomysł na podzielne danie. Bułeczki drożdżowe z masą makową p. Magdy Szpilskiej – danie konkursowe Drukuj przepis Składniki600g mąki pszennej45g świeżych drożdży3 łyżki cukru250ml mleka (1 szkl)100ml olejusól2 jajka1 puszka masy makowej z bakaliami1 żółtko lub 2 łyżki mleka (do posmarowania)1 cytryna1 szkl cukru pudruozdoby cukrowe Sposób
CoolinarniePL