przepisy - 15596 przepisów (strona:178/1040)

Brzoskwinie nadziewane tuńczykiem 129

Zapraszam na pyszne brzoskwinie nadziewane tuńczykiem . Przepis na tą przystawkę dostałam od cioci z Francji gdzie często ją podają.    Pewnie się zastanawiacie jak może smakować ryba z brzoskwinią , też tak się zastanawiałam dopóki  nie spróbowałam .     Zapraszam do wypróbowania :)     Składniki :    1Puszka brzoskwiń 2 Puszki tuńczyka   1 cebula

Sama słodycz i szczypta chili
Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem 205

uwierzyć,że w tym blado-zielonym warzywie występuje beta-karoten.Jest go na tyle dużo,że pół szklanki pokrojonej kapusty pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę prowitaminę.Kolorowo i zdrowo,zapraszam do przepisu! Składniki na 2-3 porcje: 1/2 kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 jabłko 1/2 pęczka szczypiorku 2,5 łyżki soku z cytryny lub octu winnego 1/2 łyżki cukru - dałam miód

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka z maszynki 314

Ciasteczka są bardzo łatwe w przygotowaniu i jedynym wymogiem, aby je zrobić, jest posiadanie maszynki do mięsa z nakładką do formowania ciasteczek lub specjalnej maszynki do ciastek. Z poniższego przepisu przygotowałam około 160 sztuk. Ciasteczka z maszynki Składniki: 500g mąki pszennej 125g masła 125g smalcu 100g cukru pudru 50g domowego cukru z wanilią 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka proszku

Smakołyki Bereniki
Oliwa cytrynowa 139

Nobla (1901-1994) powiedział: „Właściwe odżywianie będzie medycyną jutra.” Korzystajmy z leczniczej mocy pokarmów, a taką moc ma i oliwa, i cytryna. Na zdrowie i smacznego. Wydrukuj przepis The post Oliwa cytrynowa appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
PĄCZKI NA WALENTYNKI 180

Wersja walentynkowa najlepszych pączków. Przygotowane na bazie ciasta drożdżowego z przepisu na doskonałe pączki orkiszowe. Z podanych składników wychodzi ok.25-30 sztuk. Składniki: - 720g mąki orkiszowej (u mnie typ700) - 6 żółtek z dużych jaj - 3 czubate łyżki ksylitolu (lub cukru) - 40g świeżych drożdży - 250ml letniego mleka + 3 łyżki - 125ml jogurtu naturalnego - 2 łyżki alkoholu (u mnie 1 łyżka  ekstraktu waniliowego

Smaczne Zdrowe
Bułeczki alla pączki 128

moja rodzina nie przepada za pączkami zrobiłam pyszne bułeczki z powidłami                  Przepis znalazłam w książce siostry Anastazji , są  naprawdę pyszne i mięciutkie

Sama słodycz i szczypta chili
Burger z łososia. 225

energia. Ostatnio raczej było jej niewiele, a wszystko dookoła postanowiło mnie dobić. Myślę, że w końcu wychodzę na prostą to i na blogu będę częściej gościć z jakimś nowym przepisem. Tymczasem dziś będzie łosoś. Kupiłam go w innym celu. Też kulinarnym, żeby nie było niedomówień, jednak zamysł wykorzystania go był inny niż ten ostateczny. Ale nie ma tego złego

Przysmaki Karolki
ZIEMNIAKI FASZEROWANE FETĄ 249

sera żółtego zamiast fety, jednak ja lubię farsz właśnie z fetą, gdyż jest lżejszy i mniej kaloryczny niż z dodatkiem pięknie ciągnącego się serka :-)  W każdym razie polecam przepis na ciepłą kolację, grilla czy jako danie obiadowe. Składniki: 5 du żych ziemniaków 200g sera feta 200g pieczarek 1 cebula pasek boczku lub kawałek kiełbasy 1 ząbek czosnku pieprz słodka

Walijskie Pichcenie
Pierogi z pieczonymi burakami, fetą nutą tymianku i soku z limonki 185

rzepakowego) farsz 4 buraki średnie  1/4 kostki fety  sok z limonki (do smaku) tymianek świeży do posypania  2 łyżki masła do polania pierogów   SPOSÓB WYKONANIA : (przepis autorski) - buraki myjemy osuszamy, jeśli są duże przekrawamy na pół. Owijamy w folie srebrną zazwyczaj kładę po dwa przekrojone i zapiekamy dobrą godzinę do miękkości w 180 stopniach

Basia w kuchni
Mule po marynarsku 154

Klasyczny i niezawodny przepis na małże duszone w białym winie z dodatkiem masła, cebulki i  natki pietruszki. Podawane najczęściej z chrupiącą bagietką. Znane głównie we Włoszech (Cozze alla marinara) oraz Francji (Moules marinieres). Składniki: 1 kg świeżych oczyszczonych małży cebula 2 łyżki masła 100 ml białego wytrawnego wina pęczek natki pietruszki pieprz - ewentualnie Cebulę drobno pokroić. W głębokim garnku

wyzwania kuchenne
Kotlety drobiowe w panierce z płatków owsianych 178

przeniknął do mięsa. Soczyste, delikatne kotlety podane, np. z pieczonymi ziemniakami i dowolną surówką to propozycja dla tych, którzy szukają nowych, ciekawych smaków… i nie tylko. Smacznego. :)   Wydrukuj przepis The post Kotlety drobiowe w panierce z płatków owsianych appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Chleb jak z duńskiej piekarni 154

najlepiej wypełnić go drożdżowym ciastem, które swym ciepłem zamieni w aromatyczny bochenek, który będzie można, jeszcze ciepły, zjeść na kolację z masłem i ewentualnie odrobiną dżemu. Mam dla Was przepis idealny. Ja co prawda mój bochenek upiekłam w wielkim, szkolnym piekarniku, razem z dwudziestoma pięcioma innymi, jednak w domowym zaciszu również uda się bez problemu. Jest to zwykły chleb

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kuchnia hiszpańska 111

zbiorników wodnych - Morza Śródziemnego i Oceanu Atlantyckiego. Dzięki tym akwenom ryb i owoców morza jest w Hiszpanii pod dostatkiem. Morskie bogactwo jest wykorzystywane w tutejszej kuchni, która zna setki przepisów na m.in. dania z ryb, ośmiornic i wodorostów.  Hiszpania ma także ciepły klimat. Latem utrzymuje się tu temperatura od 25 do 30 stopni Celsjusza, co sprzyja uprawie południowych warzyw

Pyry na Gaz
Domowy kandyzowany imbir 215

staram się ich unikać, bo po co faszerować organizm chemią kiedy można jej w bardzo prosty sposób uniknąć. Tak oto pewnego dnia postanowiłam zrobić kandyzowany imbir sama. Przepis nie jest skomplikowany i pozwala uzyskać dużą ilość wybornego, domowego, kandyzowanego imbiru bez żadnych ulepszaczy! Możecie go bardzo długo przechowywać, stosować do wszelkich ciast, ciasteczek, lodów czy też po prostu jako dodatek

maniapieczenia
Crème brûlée 174

marzy mi się piec parowy :) Może kiedyś, może podszepnę jakiemuś Mikołajowi? ;) No dobrze, pewnie jesteście ciekawi co wyszło z mojego pierwszego c rème brûlée. Zapraszam zatem do stołu :) Przepis zaczerpnęłam od Liski >klik!<  i jak zawsze nie zawiodłam się :) Składniki na 4 porcje: 200 ml śmietany kremówki , 30 g drobnego cukru , 2 żółtka , 1 laska wanilii . Śmietanę

Codzienna kuchnia niecodzienna