przepisy - 15596 przepisów (strona:200/1040)

Pestiños 162

ręczniku. Jeszcze ciepłe obsypać cynamonowym cukrem, a następnie można się już nimi zajadać :).Więcej informacji o wielkanocnych przysmakach w Hiszpanii znajdziesz tu: Dulces de Semana Santa.* Oryginalny hiszpański przepis pochodzi ze strony Peque Recetas

Food Square
Mazurek z daktylami 204

stole w moim domu gości mazurek z kajmakiem. Mimo całej mojej wielkiej miłości do tego krówkowego specjału, tym razem postanowiłem zamienić go czymś zdrowszym i tu z inspiracją przyszedł przepis na masę daktylową z Moich Wypieków. A do tego klasyczny bardzo kruchy spód na gotowanych żółtkach ze starych zapisków i dekoracja z suszonych owoców i orzechów. Pyszny, delikatny i mimo

Food Square
Kotleciki z kaszy jaglanej 195

Kilka miesięcy temu w mojej kuchni nastąpił prawdziwy szał na kaszę jaglaną. Dodaję ją praktycznie do wszystkiego. Stało się to za sprawą Smakoterapii, z której również pochodzi ten przepis, oraz grupy osób, które zachęciły mnie  do wypróbowania tej jakże zdrowej i wielofunkcyjnej kaszy. Nie będę rozprawiał się teraz na temat jej zalet (jest ich mnóstwo), tylko polecę jedną

Food Square
Wegańskie ciastka owsiane z żurawiną, pistacjami i daktylami 182

coś słodkiego. Jednocześnie dręczą nas wyrzuty sumienia o spożytych pustych kaloriach. Co wtedy zrobić? Nie odmawiać sobie, lecz spróbować znaleźć alternatywę, którą mogą być przedstawione przeze mnie ciastka owsiane. Przepis na nie to całkowity eksperyment, a co więcej bardzo udany. Ciasta te nie zawierają mąki, jajek, krowiego mleka, dodatkowego tłuszczu ani cukru. Są w pełni wegańskie i niezwykle smaczne. Kruche

Food Square
„Chińczyk” 383

smaki dalekiego wschodu i dostosowuje je do polskich kubków smakowych. Potrawa ta jest prosta, lecz wymaga spędzenia sporej ilości czasu w kuchni ze względu na ilość składników do krojenia. Przepis był dotychczas domową tajemnicą i po raz pierwszy ma szansę wyjść na jaw ;). Serdecznie polecam!Składniki (na 6 porcji):400 g makaronu z fasoli mung lub sojowego300 ml sosu sojowego

Food Square
Sałatka z selera naciowego i dzikiego ryżu 223

można opisać tę sałatkę. Orzeźwiający w smaku seler, cieszący oko i kubki smakowe dziki ryż, lekko pikantna papryczka, chrupiące orzechy, słodkie rodzynki i azjatycki słodko-kwaśny dressing. Jeśli szukacie przepisu na lekką sałatkę z selera naciowego, to koniecznie wypróbujcie. Polecam!Składniki:1 pęczek selera naciowego200 g dzikiego ryżu (2 saszetki)2 podłużne papryczki chili2 garści orzechów arachidowych lub włoskich2 garści

Food Square
Naleśniki z beszamelem 144

Pyszne chrupiące naleśniki według przepisu mojej babci z doskonałym farszem na bazie beszamelu z dodatkiem pieczarek, boczku (lub szynki) i zielonej pietruszki. Więcej chyba pisać nie trzeba. Zapraszam do wypróbowania. ;)Ciasto naleśnikowe*:4 jajka2 szklanki mąki1/2 szklanki oleju lub klarowanego masła1 szklanka wody gazowanej1 szklanka mlekaszczypta soliWszystkie składniki na ciasto włożyć do misy lub garnka i ubić mikserem. Ciasto

Food Square
Egzotyczna sałatka owocowa 263

pierwszy dzień lata, a pogoda wtenczas płata figle. Dlatego też w ten pochmurny dzień postarajmy się wprowadzić trochę słońca do naszej kuchni. U mnie nie będzie skomplikowanych przepisów, tylko prosta sałatka pełna egzotycznych owoców, które właśnie kojarzą mi się z wakacjami oraz podróżami do ciepłych krajów. Jeśli nie znajdziecie niektórych z nich w pobliskim zieleniaku, to poruszcie wodze fantazji

Food Square
Grillowany łosoś z cytryną i granatem, podawany z purée z groszku i pieczonymi batatami 141

strony aż ładnie się przyrumieni.Następnie na każdy kawałek kładziemy cząstki cytryny wraz z oliwą i pestki z granatu. Rybę podajemy z purée z zielonego groszku i pieczonymi batatami (przepisy poniżej). Na sam koniec łososia jak i bataty polewamy sosem z granatów.Pieczone bataty:4 średniej wielkości bulwy batatów2 łyżki oliwy z oliwekgruboziarnista sól morska1-2 łyżeczki czarnuszkiBataty obieramy

Food Square
W malinowym chruśniaku, czyli grillowane rolady z łososia w nori na musie malinowym z letnią sałatką z ogórka 202

talerz wyłożyć ciepły mus z malin. Położyć nań kawałki łososia w nori. Ozdobić gałązkami mięty. Podawać z łyżką mascarpone oraz z letnią sałatką z ogórka.* Inspiracją był dla mnie przepis znajdujący się na Kwestii Smaku

Food Square
Chłodnik litewski na maślance 165

jest to przepis na tradycyjny chłodnik litewski, a na współczesny, nieco uproszczony, lecz równie pyszny, pięknie różowy, z mnóstwem chrupiących warzyw. U mnie w domu najczęściej przygotowuje się go na maślance, jednak z powodzeniem możemy użyć kefiru, czy zsiadłego mleka.Składniki:1 litr maślankikilka młodych buraków lub pęczek botwiny2 ogórki, pokrojone w kawałki1 pęczek rzodkiewki, pokrojonej w talarki1 pęczek koperku

Food Square
Hummus z bobu 106

wyłuskać. Następnie włożyć do kielicha blendera razem z pastą tahini, sokiem z cytryny, czosnkiem i solą. W trakcie miksowania stopniowo dolewać wodę (w razie potrzeby więcej niż w przepisie). Ucierać aż do uzyskania gładkiej pasty. Gotowy hummus przełożyć do salaterki, polać odrobiną oliwy i posypać za'atarem. Gotowe

Food Square
Pszczeli tort z jagodami 231

borówek i wspomnianymi pszczołami. Zderzenie białego kremu i niebieskich jagód dało piękny i subtelny efekt, zaś motyw przewodni w postaci pszczół wywołał uśmiech na twarzy solenizantki. :)Biszkopt:Z przepisu na biszkopt idealny. Dla małego tortu o średnicy 20 cm pieczemy biszkopt z 5 jajek, a dla dużego z 10 (podwójna porcja składników).(Wszystkie podane niżej składniki są na mały tort

Food Square
Risotto z grzybami leśnymi 132

niedzielnym grzybobraniu nadszedł czas by wykorzystać te cudowne dary lasu i przyrządzić coś pysznego. Wybór padł na klasyczne risotto, pachnące grzybami i rozmarynem. Bardzo smaczny i domowy przepis na cudowne danie na koniec lata.Składniki (4-5 porcji):400 g leśnych grzybów (świetnie się sprawdzą borowiki i prawdziwki)500 g ryżu arborio150 ml białego wytrawnego winaok. 800 ml bulionu warzywnego1

Food Square
Galette z pomidorami i ricottą 194

Francuska galette lub tarta rustykalna, jeśli ktoś woli, to ostatnio bardzo modny przepis, będący alternatywą dla typowych tart. Nie tylko pięknie wygląda, ale również dobrze smakuje. Spód jest idealnie cieniutki i kruchy, a dzięki temu, że użyłem razowej mąki orkiszowej ma orzechowy posmak. Do tego żółte i czerwone pomidory śliwkowe, by nacieszyć kubki smakowe

Food Square

Proponowane wyszukiwania