przepisy - 15596 przepisów (strona:208/1040)

Krupnik z kaszą jęczmienną 195

mniut.Po tym czasie dodać ziemniaki, gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, a kasza ugotowana.Gotową zupę przyprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Kaszę jęczmienną można, przed dodaniem do zupy, przepłukać w zimnej wodzie. Będzie wówczas mniej kleista.Z dodatku przyprawy do zup czy kostek rosołowych można całkowicie zrezygnować

Gospodyni Miejska
Botwinka 187

dodać chochlę ciepłej zupy i dokładnie wymieszać. Całość dodać do zupy i wymieszać.Koperek drobno posiekać i dodać do zupy.Zupę podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ocet można zastąpić sokiem z cytryny, lub zmniejszyć jego ilość. Najlepiej nie rezygnować z octu czy z soku z cytryny, bo on zapewnia zupie kolor.Najlepszą śmietaną jest śmietana

Gospodyni Miejska
Drożdżowe paluchy z serem 291

piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 10 - 15 minut, aż się zezłocą.Upieczone paluchy podawać ciepłe lub wystudzić na kratce.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wyszło 7 paluchów o długości około 25 cm (długość paluchów mierzonych po upieczeniu).Rozmaryn i tymianek można zastąpić swoimi ulubionymi ziołami albo całkowicie zrezygnować  z ich dodatku.Mo

Gospodyni Miejska
Sałatka paprykowa z bazylią 220

Listki bazylii posiekać. Dodać do sałatki. Wymieszać.Do sałatki dodać olej i sok z cytryny. Wymieszać.Sałatkę przyprawić solą i pieprzem do smaku.Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Świeżą bazylię można zastąpić 1 łyżeczką suszonej.Można użyć papryk o dowolnych kolorach, jak również o jednym kolorze.Sałatkę można również doprawić swoimi ulubionymi ziołami

Gospodyni Miejska
Pikantna konfitura z antonówek i bzu czarnego 211

kolorze (np. z jabłek). Pikantna konfitura z antonówek i bzu czarnego jest znakomitym dodatkiem do pasztetów, mięs i pieczywa, zwłaszcza późną jesienią i zimą. Ilość użytych w przepisie owoców bzu czarnego jest wartością przybliżoną. Nie kupimy ich w sklepie lub na straganie, wiec zagospodarujemy każdą ilość przyniesioną z lasu :).   Składniki:2 kg antonówek

SzczyptaSmaQ
Tarte z portobbello i borowikami w sosie z gorgonzoli 203

Tarte możecie podać na talerzu, w kubku, miseczce... lub w warzywach (dynia, cukinia, kabaczek, papryka, pomidor, patison, cebula itp.). Warzywne naczynka możecie zapiekać lub blanszować (tak jak w moim przepisie). Jeśli do blanszowania dodacie trochę cukru warzywa zachowają swój intensywny kolor i choć będą podgotowane, nadal będą wyglądały na świeżo zerwane z krzaczka.Czas przygotowania: 25 minut + moczenie grzybówPorcje

SzczyptaSmaQ
Domowa szynka wieprzowo- drobiowa z szynkowara 159

gotową do konsumpcji.-- gotowe mamy kilogram pysznej pachnącej szyneczki i wiemy co tak naprawdę jemy a to już jest sukces :)Smacznego * moją inspiracją to wykonania tej szyneczki był przepis ze strony "co mi w duszy

Basia w kuchni
Rzymskie kluski z boczkiem i rozmarynem 187

rozpływają się w ustach. Kluski z wierzchu chrupiące a w środku mięciutkie. Warto czasem nie liczyć kalorii ( na szczęście nie muszę tego robić:))  SKŁADNIKI :porcja na 4 osoby przepis autorski475 ml mleka 400 ml wody115 g masła plus dodatkowo do posmarowania naczynia 250g semoliny 100 g startego parmezanu 2 żółtka boczek wędzony 3 plastryrozmaryn

Basia w kuchni
Tradycyjny kapuśnaik 199

kapusta kiszona, najlepiej ją zrobić samemu klik albo kupić od sprawdzonego dostawcy. Dodaję do zupy  dużo ziół nie ma wtedy problemu z brzuszkiem :)) Dalszą historię babcinego kapuśniaczka opowiem przepisem :) SKŁADNIKI :kapusta kiszona 70 dag klik jak ją zrobić marchew 1 dużą pietruszka korzeń 2 szt seler korzeń 1 mały cebula 1 małarozmaryn św.1 gałązkę

Basia w kuchni
Domowy kurtosz, ciasto kominowe, tredelnik 220

wymieszanym z orzechami oraz z cynamonem."Nie posiadam specjalistycznego sprzętu, ale bez problemu można sobie poradzić domowym sposobem. Sposób na to znalazłam na blogu "Moje pasje" skąd pochodzi też przepis za co bardzo dziękuję. Jako walce wykorzystałam tubki od papieru toaletowego oraz puste puszki od napojów energetycznych. Owinęłam je dokładnie folią srebrną i w 100 procentach się sprawdziły.Przygotowałam różne

Basia w kuchni
Ciasto marchewkowe 152

dodatki w takich proporcjach, żeby ciasto nie stało się za gęste. Rozsądnie.Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub lukrem.Podam jeszcze przepis na lukier: 4 łyżki cukru pudru 1-2 łyżki gorącej wodyMieszamy i gotowe

pieprzny smaczek
Cynamonki- Cinnamon rolls 182

temperaturze 180°C.Jeszcze ciepłe smarujemy lukrem wykonanym z przesianego cukru pudru i przefiltrowanego soku z cytryny. Lukier powinien być wystarczająco gęsty, tak aby nie spływal z cynamonek. Przepis z netu( click

Mia Cucina Sofieta
510. Ricotta gofry? 200

odpocznę... kiedy indziej xd :PPs. Co do jutrzejszego śniadania to nie wiem jak to będzie, nie wiem kiedy wrócę, generalnie nie wiem nic xd no, ale dobrze będzie :P Przepis:50g mąki pełnoziarnistej70g ricottyjajkołyżka roztopionego masłacoś do posłodzeniaaromat waniliowymleko do konsystencji1/2 proszku do pieczeniaJajko miksuję z serem i dodaję przesianą mąkę i resztę składników. Dolewam do konsystencji mleka. Piekę

More food, love and dreams
516. Marchewkowo-kokosowy. 118

Omlet marchewkowo – kokosowy podany z kremem spectalucus, ricottą i bananem Czy u was tez jest tak przerażająco zimno? :O  Przepis:( inspiracja)  20g mąki kokosowej15 mąki pełonoziarnistejłyżka wiórek kokosowych2 jajkaew. mleko do konsystencjistarta mała marchewkacoś do posłodzeniaJedno jajko i żółtko miksujemy z reszta składników. Białko ubijam z szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łącze z resztą składników

More food, love and dreams
531. Słodko-słone. 175

wlałam trochę za dużo ciasta i potem musiałam, go trochę oderwać by zmieściło się jajko, więc generalnie ciasta powinno być na ok.3 gofry a nie 2 :)Ps. Dodałam przepis na chleb tostowy pod postem z tostami, o tutaj

More food, love and dreams