śmietanę z łyżką mąki, następnie dodać chochlę gorącej zupy, dokładnie wymieszać i wlać do zupy.Zupę przyprawić solą i pieprzem do samku. Podawać oprószoną posiekaną natką pietruszki.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Zupę można przygotować również na wywarze z mięsa.Marchewkę można pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Dodatek pietruszki można pominąć, lub zastąpić ją srobno posiekanym koperkiem.Najlepiej kupować
Gospodyni Miejskaodległościach od siebie.Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 10 - 12 minut, aż do lekkiego zarumienienia się ciastek.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi 18 ciastek.Ciasto jest dość klejące, więc aby nie przyklejało się do rąk podczas formułowania kulek, można co jakiś czas dłonie zwilżać wodą.Ja układam kulki ciasta
Gospodyni Miejskazupy.Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku.Całość gotować, aż ziemniaki będą miękkie, a kasza ugotowana.Na końcu, do ugotowanej zupy dodać posiekaną natkę pietruszki.SMACZNEGO! Uwagi do przepisu:Boczek wędzony można zastąpić wędzonymi żebarkami. Żeberka należy gotować do miękkości, następnie wyjąć z wody, obrać z mięsa i dodać je do zupy.Kaszę jęczmienną można zastąpić kaszą jaglaną.Kasza jęczmienna
Gospodyni Miejskacelu zgęstnienia.Wystudzone ciasto rozwinąć, posmarować kremem i ponownie zwinąć. Wstawić do lodówki przykryte ściereczką na minimum 2 godziny.Podawać oprószone cukrem pudrem/cukrem pudrem z kakao.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Krem, po włożeniu do lodówki, należy pilnować, aby nie zgęstniał za bardzo.Cukru do kremu można użyć odpowiednio mniej lub więcej w zależności od kwasowości jagód.Roladę można zwijać wzdłuż krótszego (będzie
Gospodyni Miejskadokładnie wymieszać, posolić i popieprzyć. Odstawić na 10 minut.Maślankę wymieszać z jogurtem i śmietaną. Dodać do warzyw. Wymieszać.Dodać ocet. Wymieszać.Posolić i popieprzyć do smaku.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ilość śmietany i jogurtu greckiego jest podana w gramach, ponieważ w tak oznaczonych opakowaniach najczęściej występuje w sklepach.Jogurt grecki można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.Dodatek octu można pominąć lub zastąpić
Gospodyni Miejskawysokiej miski wsypać oczyszczone jagody. Zblendować na mus. Dodać cukier i ponownie zblendować.Dodać jogurt grecki i maślnkę i dokładnie wymieszać, lub zblendować.Podawać schłodzone.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Koktajl przechowywać w lodówce.Z podanych składników wychodzi około 1 litr koktajlu.Jogurt grecki można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%.Maślankę można zastąpić kefirem
Gospodyni Miejskagumką i odstawić w ciepłe miejsce na 3 - 5 dni.Zakwas mieszać minimum raz dziennie, w razie możliwości o stałej porze.Gotowy zakwas zużyć do zupy lub przechowywać lodówce.Uwagi do przepisu:Mieszanie zakwasu zapobiega powstawaniu pleśni. Ja mieszam zakwas 2 - 3 dziennie, w miarę możliwości o tej samej porze.Zakwas w słoiku musi mieć dostęp do powietrza, więc nie można go szczelnie
Gospodyni Miejskamniut.Po tym czasie dodać ziemniaki, gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, a kasza ugotowana.Gotową zupę przyprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Kaszę jęczmienną można, przed dodaniem do zupy, przepłukać w zimnej wodzie. Będzie wówczas mniej kleista.Z dodatku przyprawy do zup czy kostek rosołowych można całkowicie zrezygnować
Gospodyni Miejskadodać chochlę ciepłej zupy i dokładnie wymieszać. Całość dodać do zupy i wymieszać.Koperek drobno posiekać i dodać do zupy.Zupę podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ocet można zastąpić sokiem z cytryny, lub zmniejszyć jego ilość. Najlepiej nie rezygnować z octu czy z soku z cytryny, bo on zapewnia zupie kolor.Najlepszą śmietaną jest śmietana
Gospodyni Miejskapiekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 10 - 15 minut, aż się zezłocą.Upieczone paluchy podawać ciepłe lub wystudzić na kratce.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wyszło 7 paluchów o długości około 25 cm (długość paluchów mierzonych po upieczeniu).Rozmaryn i tymianek można zastąpić swoimi ulubionymi ziołami albo całkowicie zrezygnować z ich dodatku.Mo
Gospodyni MiejskaListki bazylii posiekać. Dodać do sałatki. Wymieszać.Do sałatki dodać olej i sok z cytryny. Wymieszać.Sałatkę przyprawić solą i pieprzem do smaku.Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Świeżą bazylię można zastąpić 1 łyżeczką suszonej.Można użyć papryk o dowolnych kolorach, jak również o jednym kolorze.Sałatkę można również doprawić swoimi ulubionymi ziołami
Gospodyni Miejskakolorze (np. z jabłek). Pikantna konfitura z antonówek i bzu czarnego jest znakomitym dodatkiem do pasztetów, mięs i pieczywa, zwłaszcza późną jesienią i zimą. Ilość użytych w przepisie owoców bzu czarnego jest wartością przybliżoną. Nie kupimy ich w sklepie lub na straganie, wiec zagospodarujemy każdą ilość przyniesioną z lasu :). Składniki:2 kg antonówek
SzczyptaSmaQTarte możecie podać na talerzu, w kubku, miseczce... lub w warzywach (dynia, cukinia, kabaczek, papryka, pomidor, patison, cebula itp.). Warzywne naczynka możecie zapiekać lub blanszować (tak jak w moim przepisie). Jeśli do blanszowania dodacie trochę cukru warzywa zachowają swój intensywny kolor i choć będą podgotowane, nadal będą wyglądały na świeżo zerwane z krzaczka.Czas przygotowania: 25 minut + moczenie grzybówPorcje
SzczyptaSmaQgotową do konsumpcji.-- gotowe mamy kilogram pysznej pachnącej szyneczki i wiemy co tak naprawdę jemy a to już jest sukces :)Smacznego * moją inspiracją to wykonania tej szyneczki był przepis ze strony "co mi w duszy
Basia w kuchnirozpływają się w ustach. Kluski z wierzchu chrupiące a w środku mięciutkie. Warto czasem nie liczyć kalorii ( na szczęście nie muszę tego robić:)) SKŁADNIKI :porcja na 4 osoby przepis autorski475 ml mleka 400 ml wody115 g masła plus dodatkowo do posmarowania naczynia 250g semoliny 100 g startego parmezanu 2 żółtka boczek wędzony 3 plastryrozmaryn
Basia w kuchni