Ciekawe w smaku, im dłużej stoją tym bardziej przechodzą pikantnością papryczek. Polecam wszystkim wielbicielom troszkę ostrzejszych ogóreczkówSkładniki:przepis na 15 słoików 0,5 l: 4kg ogórków do kazdego słoika: 1 baldachim kopru 2 mniejsze lub jedna wieksza papryczka chili 1 ząbek czosnku korzen chrzanu,na mniejsze kawaleczki 1 łyżeczka giorczycy 4 pieprze ziarniste 1 liśc laurowy 3 ziela angielskie
Z Majeczką w kuchnipółce w spiżarni obowiązkowo zimą muszę znaleźć paprykę w zalewie octowej. Przepis pochodzi od mojej babci, wszyscy lubimy tak zrobioną papryką zajadać się do obiaduSkładniki:4 kg papryki: czerwonej i żółtej ( na 15 słoików 0,5 l ) : 12 szklanek wody3 szklanki octu3 szklanki cukru3 łyżki solina każdy słoik 0.5 - 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy15 łyżek oleju- po łyżce
Z Majeczką w kuchniCiasto które powstało z połączenia 2 różnych przepisów na ciasta. Efekt wyszedł idealny, rozpływająca się w ustach masa i przepyszne aromatyczne piernikowe ciasto. Składniki:ciasto:2 szkl.mąki3 jajka1/2 słoiczka dżemu1 szklanka cukru1 szkl mleka1/2 szkl oleju1 łyżka cynamonu1 łyżka sody1 łyzka kakao1 op. cukru waniliowegomasa:1 duzy budyń na 3/4 l mleka śmietankowy1/2 l mleka1/2 tabliczki gorzkiej czekolady1
Z Majeczką w kuchniPochodzę z podlasia, mój region słynie z przeróżnych ziemniaczanych dań. Ten przepis powstał na potrzeby konkursu Iglotex. Pomysłów była cała głowa, padło jednak na moje ziemniaki i mam nadzieje że przyniosą mi szczęście. Wszystkich Was zapraszam do głosowania na moje danie. Głosowanie będzie odbywało się od 19 listopada do 7 grudnia włącznie na stronie:https://www.facebook.com/Iglotex?fref=tsPrzydatne linki podam
Z Majeczką w kuchniciepłym kocykiem, zaczytywać się w dobrej książce (uwielbiam thillery medyczne, a Wy? ;)) z filiżanką aromatycznej kawy i czymś słodkim do przegryzania. Właśnie z piekarnika wyjechały ciasteczka kokosowe - udostępniam Wam przepis na nie, a sama uciekam spełniać swoje dzisiejsze kocykowo-książkowe plany :)Miłego dnia!SKŁADNIKI:Z tej proporcji wychodzi około 20 ciasteczek.200 ml mleka skondensowanego (słodzonego!)Jeśli nie znaleźliście w sklepie
W kuchni Katiedłoni zostaje Wam muszelka z pierwszego mula. I dalej radzicie sobie właśnie tą pustą muszelką, wykorzystując ją jak małe szczypce. Zabawa przednia! :)W następnym poście pojawi się przepis na omułki, mam nadzieję, że po zapoznaniu się z dzisiejszą instrukcją obsługi, skusicie się na konsumpcję tych owoców morza :)Pozdrawiamy serdecznie
W kuchni Katieszczęście z marnym skutkiem (polować za długo nie mogła, bo obiekt westchnień zniknął w naszych żołądkach). Jednak jej próby nagrodzone zostały pomidorkiem! :) Zapraszamy Was również po inne przepisy: TUTAJ.Bezglutenowy pierniczek z pigwą znajdziecie: TUTAJ.I... aby nic Wam nie umknęło, zachęcamy - zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj
Wypisz WymalujInspiracją był przepis znaleziony na hiszpańskim blogu Las Recetas De Mama, zaintrygowało mnie połączenie naturalnej fermentacji mąki żytniej, pszennej, suszonych owoców i jogurtu naturalnego. Po dłuższym korzystaniu zastąpił u mnie całkowicie zakwas żytni; ma zadziwiającą moc, bąbelkuje nawet w lodówce. Nieraz chciał mi uciec ze słoika.Dzień 150 g ciepłej wody o temp. około 22 ºC2 łyżki mąki żytniej razowej2
Grahamka, weka i kajzerkasię rumienią.Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia na kratce. Wymieszane suche składniki. Punkt 1.Dodajemy mokre składniki.Wyrobione i uformowane w kulę ciasto. Punkt 3.Koniec pierwszego wyrastania. przepis zaczerpnięty z blogu Dodol & Mochi
Grahamka, weka i kajzerkachleba, Krasul i dla Tadków-Niejadków, których zachęcam do pałaszowania chleba prosto od krowy :-). Wystarczy posmarować masłem (też dzięki Krasuli), no może jeszcze odrobina dżemu lub marmolady i gotowe.Oryginalny przepis bazował na proszku do pieczenia, dlatego też zmodyfikowałem go i prezentowany Muu-Muu Chleb bazuje na starterze Tang Zhong. Kolor czarny nadał naturalny barwnik spożywczy; w pierwowzorze sproszkowany węgiel bambusowy
Grahamka, weka i kajzerkaOrkisz dał zdrowie i smak, Tang Zhong dał delikatny miękisz, czarnuszka zaś oryginalny aromat...Większość, a właściwie wszystkie przepisy bazujące na Tang Zhong dotyczą chlebów i bułeczek na mące pszennej. Znalazłem kilka z dodatkiem mąki żytniej. Ale orkisz??? Czyżby w Japonii, skąd wywodzi się Tang Zhong, orkisz nie był stosowany?Orkisz w smaku przypomina orzechy i zawiera składniki nie znajdowane
Grahamka, weka i kajzerkanależy, miąższ delikatny, zaś skórka chrupiąca. Śliwki dodały swego specyficznego smaku, no i własnych dzikich drożdży - z tego względu dodałem śliwki do ciasta wcześniej, niż było to w oryginalnym przepisie, by śliwkowe drożdże mogły dłużej uczestniczyć w wyrastaniu ciasta.Chlebki wyszły cudne, zaś malusie kromusie na jeden kęs - są rewelacyjne...Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach
Grahamka, weka i kajzerkaprzykryć je folią luminiową.Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, ponownie spryskaj wodą i pozostaw na kratce do wystygnięcia. Weka w całej okazałości.Wekowy duet.Weka w przekroju.Weka pokrojona.inspirował przepis Pracownia wypieków
Grahamka, weka i kajzerkaopasłym tomie „Kuchnia polska.Potrawy regionalne" znalazłem zwracający uwagę przepis na piernik. Po pierwsze śmietana (potrzebna sodzie), po drugie skromnie przyprawiony - tylko cynamon i zmielone goździki. Po trzecie bakalie - tylko orzechy laskowe. No i dużo skórki pomarańczy i cytryny. Zresztą ich smak jest zdecydowanie wyczuwalny, i charakterystyczny dla tego piernika.Kolor miąższu, w porównaniu z niedawno pieczonym piernikiem Benedyktynów, jest jaśniejszy
Grahamka, weka i kajzerkapiekarnika i odstaw je na kratkę do ostygnięcia. Przed wjazdem do piekarnika. Posmarowane i posypane.20 minut później.Jeść, czy poczekać aż ostygną?Bułka z bliska.Bułka z bliska.insirował przepis z książki Chleb. Domowy wypiek
Grahamka, weka i kajzerka