forma doszła do świąt. I udało się! Wczoraj kurier przyniósł foremkę, więc dziś szybciutko musiałam ja wypróbować, żeby na święta nie było jakiejś wpadki.Zastanawiałam się z jakiego przepisu na babę skorzystać... wertowałam... studiowałam... i wybór padł na ten tradycyjny ... Mojej Mamy :) Pewnie dlatego, że każde święta przywołują u mnie wspomnienie domu rodzinnego, a będąc od wielu lat poza
Walijskie PichcenieProściutki przepis na bardzo fajne placuszki - klopsiki z udziałem gotowanego kalafiora i gotowanego selera. Robi się je bardzo szybko i nie są wymagane przy tym jakieś super zdolności kulinarne :-) Lekka przekąska - na obiad - z dodatkiem surówki, albo na niskokaloryczną kolację. Polecam gorąco!Składniki:1/2 kalafiora1 mały seler lub 1/2 dużego2 łyżki sklarowanego masła1 mała cebula2 łyżeczki posiekanego
Walijskie PichceniePrzez długi czas sałatka śledziowa była czymś, za czyn nie przepadałam, aż do momentu kiedy trafiłam na smaczny i bardzo prosty przepis :-), którym chętnie się podzielę ...Składniki:3 średnie ziemniaki 4 jajka4 szt solonych matiasów4 ogórki kiszone lub jeśli lubimy mogą być konserwowe1 cebula pęczek natki pietruszki lub koperekpieprz, sól2 łyżki majonezu1 łyzka jogurtu greckiegoWykonanie:Matiasy
Walijskie Pichceniewspaniale komponuje się z aromatycznym morelowym musem ... mmmm... :)) Składniki: 1 budyń czekoladowy z cukrem 500ml mleka Na mus: puszka moreli 1 galaretka morelowa Wykonanie:Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Nakładamy do salaterek. Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody przewidzianej na opakowaniu. Odstawiamy do stężenia. Morele odcedzamy, blendujemy i dodajemy do nich lekko ściągniętą już galaretkę. Całość blendujemy chwilkę
Walijskie Pichceniepodgrzewaniu ich po kuchni zaczął unosić się delikatny zapach fioletowych kuleczek :)) No, ale jak to mówią: jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma :)) Przepis na ciasto na jagodzianki pochodzi stąd. W oryginale podany jest serek naturalny homogenizowany, który zamieniłam na twaróg biały mielony - bo taki akurat miałam. Następnym razem zmienię odrobinę proporcje
Walijskie Pichcenieinformacji nie doczytałam i zamiast podzielić się nimi wczoraj robię to dzisiaj ;) Pierwszego dnia przygotowujemy ciasto a drugiego dnia nadzienie , po czym zabieramy się zwijanie i pieczenie :) Korzystałam z przepisu , który znalazłam na blogu Kulinarne szaleństwa Margarytki . Składniki na ciasto: 1 szklanka ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 3 żółtka ( 2 białka zostawiamy do nadzienia ) pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
Słodkości i nie tylkoMożecie śmiało zapakować ją do pojemnika i zabrać do pracy lub na uczelnię. Plus jest też taki, że możecie ją modyfikować na różne sposoby, wszystko zależy od Waszej pomysłowości :) Przepis na sos pochodzi ze strony Kwestia Smaku. Jest to jeden z najlepszych sosów jakie miałam okazję jeść. Nadaje sałatce bardzo ciekawy smak i aromat. :) Spróbujcie koniecznie!:) Porcja dla dwóch
Czerwona PorzeczkaŚniadanie i kolację. Pierwsze to zasługa Morfeusza. I mikrofali. Drugie, Stwórcy i piekarnika. Ha! Ale bawię się dalej... Do zobaczenia za tydzień :) Jakiś czas temu trafiłam na przepis na omleta z mikrofali. Napaliłam się!Równocześnie strach przed mikrofalową eksplozją. I zapaćkaniem połowy kuchni. Nieco blokował mnie. No, ale kto nie ryzykuje. Ten nie je. He, he!Bingo! Trafiła się
bastalenabyć dość rzadkie, a z moich doświadczeń z dynią hokkaido wynika, że jej miąższ jest bardzo zwarty, a powstałe z niej purée gęste. Jeśli chcielibyście wykorzystać je do tego przepisu, powinno się nieco rozluźnić jego konsystencję, dodając trochę wody.Purée przygotowuję zawsze piekąc kawałki umytej, nieobranej, ale pokrojonej na mniejsze kawałki i pozbawionej pestek dyni. Temperatura pieczenia
Smakołyki BerenikiTort kokosowo- truskawkowy z przepisu Dorotki z MW z lekkimi modyfikacjami. Boska konsystencja, zniewala kokosowym smakiem....masa na bazie śmietanki kokosowej i serka mascarpone. Całość udekorowana bita śmietaną. Truskawki przełamują biel i dodają pazura temu ciastu. biszkopt czekoladowy: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 50 g gorzkiej czekolady, startej Mąkę
Malinowe PocałunkiSiedząc i robiąc kolejne cuda w kuchni, doszłam do wniosku, iż mój blog pod tak wdzięczną nazwą nie ma swojego własnego szlagierowego deseru. Tak więc powstał ten przepis. Uwierzcie mi robione całkowicie w ciemno. Ale efekt końcowy zdumiewający. Ciasto fenomenalne, połączenie czekolady, musu truskawkowego, bitej śmietany i malin.... Koniecznie musicie wypróbować! Składniki na spód sufletowy: 4 jajka 150 g cukru
Malinowe Pocałunkiżeltyny.Nasączenie:Do zimnej wody wlewamy nalewkę malinową, dosładzamy do smaku cukrem i dodajemy sok z cytryny. Każdy z nas ma inny gust, więc zazwyczaj staram się przedstawiać przepis z możliwością wykonania go pod swój smak i upodobania. To przecież ma smakować każdemu, a nie tylko mi i mojej rodzinie :)Zimny biszkopt odklejamy od papieru do pieczenia i układamy
Malinowe Pocałunkiręcznik papierowy, odsączając w ten sposób nadmiar oleju.Możemy je polukrować, posypać cukrem pudrem, polać czekoladą....mi z obiadu został sos z wina i malin. Sprawdził się fenomenalnie!Przepis na sos podam przy najbliższym wpisie
Malinowe Pocałunkizastanawiałam się co zrobić dobrego. W planach pojawiły się szyszki i ciasto z masą mlecznej kanapki. Nie mogąc zdecydować się ani na jedno, ani na drugie postanowiłam te 2 przepisy połączyć. I tak powstało nowe ciacho, któremu nadałam nazwę "szyszkowa pani". Jest naprawdę połączeniem moich ulubionych smaków. Karmelu i mleka w proszku. Jest słodkie jak diabli, dlatego też oznajmiam
Malinowe PocałunkiWiem, że dekoracja tortu jest naprawdę bardzo wymowna. Jednakże postanowiłam się z Wami podzielić zdjęciem i przepisem. Tort wykonałam specjalnie na konkurs. Liczę, że organizatorom, jak również i Wam się spodoba. Jest to moja pierwsza zabawa z masą cukrową. Ale dokładnie ile jej mi poszło nie pytajcie ;). Miałam ponad 1 kg a znikała
Malinowe Pocałunki