cudowny brak pośpiechu i docenianie piękna prostego życia, prostych składników, które dała nam ziemia oraz pysznych potraw z nich przygotowanych. Mam nadzieję, że poczujecie choć trochę ten klimat, czytając przepisy na moim blogu. Tak więc zapraszam Was do mojego stołu! Jestem też bardzo ciekawa, co Wy rozumiecie pod pojęciem kuchni śródziemnomorskiej
Chilli Czosnek i Oliwajest szefową kuchni restauracji śródziemnomorskiej w San Francisco i autorką wielu książek kulinarnych dotyczących kuchni śródziemnomorskiej. Książka była przeceniona, więc uznaję jej zakup za prawdziwą okazję:) Mediterranean Fresh zawiera przepisy na smakowite sałatki i lekkie dania ze wszystkich krajów basenu Morza Śródziemnego. Nie mogę się już doczekać, aż coś z niej ugotuję! Czy ktoś z was był może na Targach
Chilli Czosnek i Oliwazgłodniałych gości. Jeżeli znudziło Wam się pieczone mięso na świątecznym obiedzie, lub też szukacie fajnego pomysłu na przyjęcie - zróbcie tę lasagne. Będzie smakować każdemu:) Lasagne bożonarodzeniowa na podstawie tego przepisu Składniki: 1 opakowanie makaronu lasagna (używam takiego, którego nie trzeba wcześniej gotować) 125 g sera mozzarella, startej lub posiekanej parmezan do posypania wierzchu na sos pomidorowy: 400 g surowej kiełbasy
Chilli Czosnek i Oliwanaszych realiach potraktować kalafiorowe gratin jak danie codzienne – ciekawą propozycję potrawy dla wegetarian, lub też fajny dodatek warzywny do porcji mięsa dla pozostałych. Kalafiorowe gratin według przepisu z frenchfood.about.comna 4 porcjeSkładniki: 1 kalafior, pokrojony na różyczki 3 łyżki masła + do wysmarowania formy 3 łyżki mąki 0,5 l mleka 1 łyżeczka tymianku, świeżego lub suszonego ¼ łyżeczki świeżo startej gałki
Chilli Czosnek i Oliwarozpuszczenia składników (staramy się nie doprowadzić do wrzenia). Do ciepłej masy dodajemy 6 łyżek masła lub margaryny i mieszamy. Gdy polewa będzie gotowa maczamy w niej pączusie. Polecam też przepis na faworki
prawdziwe jedzeniekwaśnych produktów fermentacji mlekowej jak zsiadłe mleko, kefir, maślanka. Powód już podaję. Soda najlepiej działa w towarzystwie kwaśnych produktów. A jeśli nie wiesz jak zrobić zsiadłe mleko to prosty przepis znajdziesz na stronie o mleku.Składniki na mały bochenek: 200 g mąki chlebowej pół łyżki soli pół łyżki sody 160 ml zsiadłego mleka siemię lniane do posypania Wszystkie składniki
prawdziwe jedzeniespożyciem. Nadaje to mięsu miękkość i pełniejszy smak. Poza tym dobra marynata w naturalny sposób konserwuje mięso, więc możemy je dłużej przechowywać. Pisałam już o mojej marynacie, np. w przepisie na bitki z karkówki
prawdziwe jedzenieprawda koniec zimy to nie czas na robienie przetworów z ogórków ale rewelacyjny moment na dokończenie zeszłorocznych zapasów. Zrobiłam więc zdjęcie ostatniego słoika i podaję od razu przepis na świetne kiszonki. Składniki: ogórki gruntowe (podobnej wielkości) sól niejodowana (najlepsza kamienna) czosnek ziele angielskie liść laurowy liść winogronowy (lub porzeczkowy czy wiśniowy) korzeń chrzanu koper Gotujemy wodę z solą. Proporcje
prawdziwe jedzeniedrobiowy: skrzydło z indyka wywar z warzyw: marchewka, pietruszka, cebula, por pokrojone w drobną kostkę 4 ziemniaki lub więcej natka pietruszki, koperek sól, pieprz, majeranek Przygotowuję bulion drobiowy według przepisu. Następnie do bulionu dokładam warzywa, gotuję jeszcze pół godziny i odlewam przez sitko samą zupę. Można też osobno ugotować wywar z warzyw i połączyć oba płyny, np. gdy gotowy bulion
prawdziwe jedzenielemoniada to syrop z kwiatów czarnego bzu rozcieńczony świeżo wyciśniętym sokiem z cytryn. Co prawda syrop z kwiatów bzu robiłam już jakiś czas temu ale dopiero dziś podaję pełny przepis. Kwiaty zbierałam na początku czerwca. Syrop jest pasteryzowany więc może stać w spiżarni. Składniki: 10-15 baldachów świeżych kwiatów czarnego bzu 6 cytryn szklanka cukru (lub więcej:)) Zaczynamy od zrobienia
prawdziwe jedzeniejagodowy, który dodać można do ciasta, naleśników, deserów. W zależności od preferencji i tego, do czego ma zostać dodany, można go zrobić słodszym lub kwaśniejszym. Z podanego przepisu otrzymacie miseczkę sosu. Proporcje można dowolnie zwiększyć, aby zrobić go więcej. Jest to mój ulubiony dodatek do naleśników z serem, sernika lub lodów waniliowych. Zapraszam do spróbowania :) Składniki: Szklanka świeżych jagód
PastelFoodtaki na jeden kęs ..ja mam specjalną blachę do takich rożków, ale można Z ciasta odrywać kawałki, cienko rozwałkować i formować nieduże rożki - grubsze w środkowej części, zagiąć. Przepis na te rożki znalazłam u Dorotki, zamiast budyniu można dać mielone orzechy albo migdały. 220 g mąki pszennej 120 g masła, w temperaturze pokojowej 80 g cukru pudru 1 opakowanie
Moje domowe kucharzenieDzisiaj podaję przepis przeznaczony dla tych, którzy nie mają czasu, aby przygotować tradycyjny rosół z makaronem i jednocześnie nie stronią od zup z torebek. Rosół z klopsikami jest idealny dla studentów, dedykuję go mojemu synowi, który wczoraj wyjechał do Poznania, aby kontynuować studenckie życie, tym razem na uzupełniających studiach magisterskich. Wiem, że mój syn nie będzie miał ani czasu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętermoobiegiem około 30 minut. Ciasto po wyjęciu z pieca gorące wyłożyć biszkoptem na ręcznik kuchenny, zdjąć papier i zwinąć roladę. Pozostawić do ostudzenia. Zimną oprószyć cukrem pudrem. Źródło przepisu od Magdy z Takie tam pichcenie
Ala piecze i gotujedość często opowiadała w pracy właśnie o curry, b: zna taką kuchnię c: według swojej drugiej połówki jest prawdziwą "królową curry". Poleciła mi dość prosty przepis na curry z sosem z orzeszków ziemnych. Stwierdziłam więc, że zanim podam to rodzicom i teściom, najpierw zrobię rekonesans i sama sprawdzę co to warte (żeby w razie niepowodzenia nie zostać
W mojej holenderskiej kuchni