beczki, a raczej szkolnej ławki;) Zapraszam do zapoznania się z listą najczęściej używanych słówek, które na pewno mogą się przydać w kuchni. Sama nie wiem czemu zaprzestałam pisania przepisów po angielsku, przecież to super sprawa, chociażby ze względu na podszkolenie języka. Muszę do tego koniecznie wrócić. kitchen- kuchniakitchen cabinet- szafki kuchenne kitchen sink- zlewozmywakdish washer- zmywarka refrigerator
bastalenapozostało w nim przez ok. 40-50min. Pod koniec czasu sprawdziłam jeszcze patyczkiem stan upieczenia. Rumiany, kminkowy, lekko rozdarty kulebiak na świątecznym stole prezentował się iście królewsko... Przepis znalazłam tutaj
bastalenawstrząsnęło i namieszało. Dziś zabieram Was do Gruzji. Przynajmniej kulinarnie. Bo jeśli chcecie się czegoś więcej dowiedzieć, to odsyłam na blog, któremu zawdzięczam dzisiejszy obiad. Myślałam, że ten przepis odwlecze się w czasie z powodu braku głównego składnika. Jednak cudownym zbiegiem okoliczności, kolega od ogórków nie zawiódł i tym razem. Gruzińskie chaczapuri z kolorowymi warzywami Ciasto drożdżowe
bastalenawarzywa są już dość miękkie, szczególnie ziemniaki ) zdjęłam folię, zapiekankę oprószyłam gałką i dodatkowo zapiekłam przez 15min. zmniejszając temp. do 150st. Serwowałam 5-7min. po wystudzeniu. Przepis ten brał udział w Margarytkowym konkursie i zajął zaszczytne II miejsce
bastalenauwierzycie, że z tą tartą walczyłam cztery godziny, chociaż przepis zamyka się w jednej? Ściślej mówiąc nie z tartą, a z Młodym, który postanowił, urządzić wieczorny koncert. Bez Mamy nie usnę. No to hop, cyca w paszczękę. Ale niestety tym razem to nie pomogło. Sprawę zakończyło lulanie i mizianie. A tarta robiła się z przerwami. Za to w jakich okolicznościach
bastalenaKolejny przepis z dodatkiem cukinii..Lubię dżem z cukinii..tym razem z dodatkiem galaretek agrestowych...moja cukinia była żółta a nie zielona, więc i kolor jest inny niż oczekiwałam [ miał być zielony -od galaretek agrestowych]..Ale kolor w sumie nie jest aż tak ważny..ważny jest smak.. 5 kg cukinii 1 kg cukru 4 galaretki agrestowe 5 łyżeczek kwasku
Moje domowe kucharzenieKolejny i udany wypiek z dodatkiem drożdży suszonych. Od jakiegoś czasu używam tylko drożdżesuszone i jestem zadowolona..Bułeczki maślane z miodem są bardzo pyszne..polecam..a przepis podpatrzyłam u p. Adama .Moje nie wyglądają tak pięknie jak u pana Adama...ale były smaczne...ja z racji braku maślanki [ myślałam , że mam w domu..i tak było
Moje domowe kucharzenieDawno nie robiłam sernika...ten jest gotowany...oj ...takiego [ gotowanego] to już dawno nie jadłam..a prawdę mówiąc taki jadłam po raz pierwszy....przepis wyszperałam gdzieś w necie..ale nie pamiętam gdzie...pamiętam tylko , że autorka pisała , że placki po upieczeniu są twarde ,ale po przełożeniu masą serową zmiękną...moje placki upieczone wcale nie były twarde..były miękkie...a efekt
Moje domowe kucharzenieBabka z kisieli...[ przepis z jakiejś starej gazety] dobra..ale jak dla mnie trochę sucha..pieczona w tortownicy z kominkiem ..miałam jeszcze inne zdjęcie z efektu końcowego...ale niestety przez przypadek skasowałam...do tego ciasta można użyć innego kisielu...ja wykorzystałam truskawkowy...aby otrzymać różowy kolor...a dlaczego? a dlatego , że jest akcja Różowy tydzień 2013 ..15 października obchodzony jest
Moje domowe kucharzeniedrugi biorę we wspólnym pieczeniu chleba organizowanym przez Amber..Przepis na chleb wybrał Gucio...Ja już dawno przymierzałam się do upieczenia tego chleba, ale jakoś obawiałam się metody trójfazowej zakwaszania ciasta ..a to tylko z pozoru wydaje się takie "straszne"..wszystko odbywało się bez problemów..ja co prawda jak to u mnie czasem bywa musiałam coś pomylić...zakwas miałam
Moje domowe kucharzeniewody gazowanej 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżeczka błonnika owsianego 3 łyżki oliwy 1/5 łyżeczki sody Szczypta soli Farsz: 3 pieczarki 6 plastrów sera żółtego gouda 6 pomidorków koktajlowych Przepis: Składniki na ciasto miksujemy do połączenia wszystkich składników. Na rozgrzaną oliwę nalewamy jedną chochlę ciasta i smażymy do zarumienienia z obu stron. Po usmażeniu naleśników nakładamy do nich farsz. Najpierw
Emcia PichciSkładniki:4 placki tortilli150 g szynki w plasterkach (np. polędwicy sopockiej)200 g sera w kostce (np. edamski)8 łyżek ketchupu4 łyżki sosu chilli (np. Develey) Przepis:Ser trzemy na grubych oczkach. Na placek tortilli nakładamy ketchup (2 łyżki) oraz sos chilli (1 łyżka), całość rozsmarowujemy na placku zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni od krawędzi placka. Następnie nakładamy
Emcia Pichcioryginałowi. Jeśli o mnie chodzi uwielbiam je, jest to moja ukochana wersja Brownie. Idealne ciasto na poprawę humoru, kiedy mamy ochotę na coś mega pysznego, czekoladowego i kalorycznego. Polecam. Przepis specjalnie na konkurs www.comfortfood.pl Carmel Tower Brownie II Składniki: Brownie: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 3 jajka ¾ szklanki cukru pudru trzcinowego 120 g mąki
Mania Gotowaniapłatów makaronu będzie zależała od naczynia w jakim będziecie piekli swoja zapiekankę oraz od ilości warstw jaka chcecie ułożyć. Jeśli wyliczyliście, że potrzebujecie więcej makaronu, niż ilość podana w przepisie radzę zwiększyć ilość mięsa. Pamiętajcie, że sos beszamelowy podajemy od razu po jego przygotowaniu
Mania GotowaniaKlasyczny amerykański przysmak. Szczególnie dla fanów cytrynowych smaków. Przepis na tartę cytrynową zaintrygował mnie po obejrzeniu amerykańskiej wersji Master Chefa, gdzie wykonanie tego wypieku było jednym z zadań uczestników. Ciasto smakowało mi bardzo, ale uważam, że osobą nie lubiących kwaśnych wypieków może nie przypaść do gustu. Ciasto jest dość pracochłonne i wbrew pozorom dość skomplikowane. Szczególna trudność może sprawić
Mania Gotowania