przypadku mąki gdyż rodzaje ziemniaków są różne... -jajko, -olej rzepakowy 5 łyżek -sól -ser żółty do posypania To składniki na tradycyjne BAŁABUCHY, ale ja oczywiście musiałam sobie lekko zmodyfikować przepis, nie bez przyczyny. Dodałam do całości naprawdę sporą ilość siekanej rzeżuchy ogrodowej, nieco innej od tej, która rośnie na parapecie u niejednego z nas. Dlaczego rzeżuchy dodałam? W połączeniu
Z Kuchni Do Kuchniminionych, więc postanowiłam zapał swój i tęsknotę przełożyć do słoików, co by móc się tym raczyć w długie zimowe wieczory...i niekoniecznie wieczory. Na sycylijskie sałatki jest tyle przepisów, ile dobrych kuchareczek w każdym sycyliskim domu. Są to przetwory warzywne, które wykorzystuje się samodzielnie, lub jako dodatek do tzw.panini lub do sałatek z ryżu . Z makrelą atlantycką, z oliwkami... Istnieją
Z Kuchni Do Kuchniosiągnie pożądaną temperaturę wrzucamy pokrojona w piórka cebulę i kawałeczki czosnku, im więcej tym lepiej.Dusimy mieszając. Przykrywamy. Do gotującej się wody wrzucamy kasze gryczana i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Możemy wrzucić wszystkie kasze jednocześnie. Gdy cebula z czosnkiem się zeszklą , wrzucamy mięso mielone i dusimy, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy około 3 łyżek oleju z suszonych
Z Kuchni Do KuchniZnam kilka przepisów na rogaliki i nie wiem, które są najlepsze: kruche, topione, francuskie czy drożdżowe. Te proponowane dzisiaj przeze mnie - rogaliki drożdżowe - są pyszne i najlepiej przygotować od razu dwie porcje. Z jednej porcji otrzymałam 35 rogalików. Zamiast marmolady można je nadziać nutellą, masą twarogową lub makową. Składniki: 35 g świeżych drożdży 80 g margaryny 200 ml mleka
Salonik smakówPorządkuję przepisy i ku mojemu zdziwieniu odkrywam , że wiele dań mam opisanych jako całość a brak mi ich składowych , które mogą być łączone z innymi . Tak jest np. z potrawką. Z reguły pisałam jak zrobić kurczaka w potrawce zaczynając od gotowania rosołu. A przecież sos można zrobić używając wywaru z drobiu ( rosołu , bulionu) , który nam pozostał lub który zamroziliśmy
Buniabaje w kuchnispożywczego - jak małe dziecko, które widzi coś pierwszy raz :) Oczywiście nie musicie go dodawać, bo nie ma on żadnych walorów smakowych. To tylko takie moje widzimisię :) TUTAJ znajdziecie podobny przepis - na czereśnie zapiekane w koglu-moglu. Kilka ciekawostek o koglu-moglu: pojawił się w XVII wieku w Polsce, jego receptura jest prawdopodobnie pochodzenia żydowskiego. Stał się popularny w okresie
My Culinary Artoraz cydrem, gdy tylko wybiła 12.00 :) Jak widzicie, zaserwowane menu przypadnie do gustu przede wszystkim miłośnikom słodkich, owocowych śniadań, do których z Mężem raczej nie należymy. Wolałabym, aby w przepisach wykorzystano więcej warzyw i pikantnych aromatów. A co Wy sądzicie? Ciekawostka dla miłośników eko-życia. Wszystkie posiłki zaserwowano nam na w pełni jadalnych talerzach z otrębów :) Jak już pewnie zauważyliście
Chilli Czosnek i Oliwamusieli użyć nieco mniej wody lub dodać więcej mąki. Finalnie ciasto przed wyrośnięciem powinno być dość luźne, jednakże na tyle zwarte, by można je było wyrobić.Chlebek z podanego przepisu można przygotować w keksówce o wymiarach 20x11x7,5cm. Chlebek dyniowySkładniki:300-330g mąki pszennej typ 650150g purée z dyni hokkaido100ml mleka50ml wody (ilość uzależniona od gęstości purée) 10g drożdży
Smakołyki Berenikipapryka w gęstym pomidorowo-cebulowym sosie. W Polsce za to, leczo robione jest zarówno w formie gulaszu jak i zupy. Każda gospodyni przyrządza je inaczej – w zależności od przepisu do „polskiego leczo” dodaje się często cukinię, kabaczka, bakłażany, boczek czy kiełbasę. U mnie w domu typowymi dodatkami są cukinia, pieczarki i kabanosy. Oczywiście możemy zrezygnować z dodatku
Poezja smakuDzień dobry, Ostatnio opowiedziałam Wam o lekcji gotowania, w której wzięłam udział w czasie moich wakacji w Toskanii. Dziś pokażę Wam przepis, którego się wtedy nauczyłam. Choć ratatouille to klasyczna francuska potrawa z regionu Prowansji, wcale nie zdziwiłam się, że uczę się jej na kursie kuchni włoskiej. To normalne, że tradycje kulinarne poszczególnych krajów śródziemnomorskich przenikają się, przykładów
Chilli Czosnek i Oliwarybnym (opcjonalnie) i dokładnie mieszamy. Kleik przekładamy do miseczek, przyprawiamy odrobiną soku z limonki, dekorujemy świeżą kolendrą i krążkami papryczki chilli (ja z wiadomych przyczyn nie mogłam). Smacznego! Ten przepis bierze udział w akcjach
Tajskie smakiRacuchy drożdżowe to mój smak z dzieciństwa. Nie jadłam ich wieki – dlatego korzystam z przepisu babci, aby powrócić do tego smaku. W niektórych domach jadano je na deser lub słodkie śniadanie/kolację. U mnie raz na jakiś czas był obiad na słodko – wtedy królowały pampuchy (tak je nazywałam, choć tradycyjne pampuchy są chyba na parze?). Pamiętam
Poezja smakuJestem wielbicielką hiszapńskiej kuchni. Po tym jak zaczęliśmy robić domowe wędliny, postanowiłam poeksperymetować z chorizo. Przepis znalazłam na hiszpańskim blogu . Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa paprykowa Składniki: Na każdy kilogram wieprzowego mięsa (u mnie łopatka) dajemy: 350 g słoniny 20 g soli (dałam pół na pół z peklosolą) 28 g pimenton de la Vera (wędzona papryka hiszpańska
Kulinarne przygody Gatitywszystkie dania, które ją zawierają potrzebują pomocników w postaci ziół i przypraw. Będą one wspomagać nasze trawienie, a przy okazji dodawać różnych aromatów i smaków. Dziś odkopałam przepis, który podawała kiedyś Poser u siebie na Planet kitchen. Przyprawa ta będzie jak znalazł do dań z kapustą, która jesienią i zimą bardzo często gości na naszych stołach. Przyprawa
Kulinarne przygody Gatitypastę do faszerowania jajek, na bazie paluszków krabowych. Wielkanocne jajka możemy tez urozmaicić innymi farszami, na przykład pastą z tuńczykiem lub pastą łososiową,. Na blogu znajdziecie też przepis na jajka faszerowane pastą łososiową. Wielkanocne menu nie może być przecież nudne ! Jajka faszerowane pastą krabową Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 125 g paluszków krabowych 2 łyżki majonezu
Kulinarne przygody Gatity