przepisy - 15596 przepisów (strona:227/1040)

Ogórki konserwowe ( korniszony ) 257

gospodyń, tyle przepisów na ogórki konserwowe. No ... może troszkę przesadziłam, ale każdy ma "swój" sposób na korniszony.U mnie od lat ten sam przepis.Dziś dzielę się nim z Wami. Tak więc, róbcie zapasy. A zimną wykorzystujcie konserwowe ogórki do sałatek, kanapek, przystawek lub zjadajcie samodzielnie :) Zalewa do ogórków:( na około 2-2,5kg ogórków )* 9 szklanek wody* 1 szklanka

kolorowotorcikowo
Papryka faszerowana 2178

kostkę i dodajemy do mięsa. Pieczarki kroimy w kostkę i również dorzucamy do mięsa. Dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy do smaku, dodajemy zioła.Kaszę i ryż gotujemy wedłg przepisu na opakowaniu ( ewentualnie 1-2 minuty krócej, jeżeli wolicie gdy są bardziej twarde).Połowę mięsa mieszamy z ryżem, a drugą połowę z kaszą. Wypełniamy papryki farszem, potem na każdą

Czerwona Porzeczka
Zapiekany makaron z truskawkami, miodem i płatkami z migdałów! POSIŁEK DLA BIEGACZY! 210

granolą, lub płatkami typu crunch. Zapiekany w ten sposób makaron jest bardzo smaczny. Czujemy się po nim lekko a mamy mnóstwo energii do działania. To co ? Biegniemy? Smacznego! PRZEPIS ZGŁOSZONY DO KONKURSU LUBELLA

SMYKWKUCHNI
Kostka Wiśniowa 535

Mamy sezon na wiśnie, więc ciasto z wiśniami musi być :) Przepis pochodzi ze wspaniałej strony Moje Wypieki. Jak zwykle gdy robię ciasto od Pani Doroty, jest ono efektowne i bardzo smaczne ;) Słodkie ciasto czekoladowe i kwaśny krem świetnie się komponują. Dla tych co wolą słodsze ciasta, proponuję jednak dosłodzić krem, gdyż moje rodzinne łasuchy narzekały, że trochę za kwaśne. Trzeba

Czerwona Porzeczka
ŁATWE I PYSZNE CIASTO- POWIDŁOWIEC 661

łatwością wykonania, stawia je u mnie na pierwszym miejscu, przynajmniej wśród ostatnich wypieków. Zachęcam do wypróbowania (zdjęcia nie oddają tego cudownego smaku). Można poeksperymentować także z innymi konfiturami. Przepis znaleziony tutaj (klik).Składniki:- 2 szklanki mąki (u mnie 340g mąki orkiszowej typ750)- 150g ksylitolu (lub cukru)- 3 łyżki oleju (u mnie ciepły olej kokosowy )- 2 łyżeczki sody (ja dałam mniej

Smaczne Zdrowe
Ciasto 3-bit bez pieczenia 3015

Ciasto 3-bit bez pieczenia robi furorę w internecie. O ile się nie mylę, oryginalnie przepis na nie zamieściła w swojej książce siostra Anastazja. Ja jednak pamiętam to ciasto jeszcze z czasów liceum – robiłam je domownikom w okresie letnim, gdy było zbyt gorąco na rozgrzewanie piekarnika. Nazywało się wówczas „ciasto krówkowe”. Uwielbiałam je, potrafiłam zjeść sama pół

Poezja smaku
Nie jedzcie tego przed pracą! :) 139

znowu staram się odczarować zwykłą kanapkę, tym razem miała być mocno serowa. Jednak w związku z tym, że jestem chora, a wszystkie domowy przepisy na odzyskanie zdrowia sprowadzają się do cytryny, czosnku i cebuli potraktowałam moją kanapkę dość sporą ilością właśnie surowej cebuli. Kiedyś będąc w Pradze przypadkiem natknęłam się na takie połączenie - i było rewelacyjne! Składniki: bułka masło camembert

Brzuszki Łakomczuszki
Sezonowość z bobem. 166

Zdaje się, że mam manie podejmowania próby zatrzymania rzeczy nieuchwytnych, a ich urok w tym, że są niezatrzymywalne. :) Przyszedł czas na bób i sałatkę z bobem. Długo przeglądałam różne przepisy i jak zawsze zdecydowałam się na połączenie i zmodyfikowanie kilku.  Składniki: Bób ok 250g Suszone pomidory – 8 szt (2 lata temu robiłam własne suszone pomidory nie wyobrażacie sobie jakie

Brzuszki Łakomczuszki
Lasagne z krakersami 206

krakersami. Ja osobiście polecam te cebulowe bo dodajęą dużo więcej fajnego, niepowtarzalnego smaku. I uwierzcie- od tej pory każdy kto zje u Was tą lasagne będzie błagał o jej przepis bo jest niesamowita. Zresztą ... przekonajcie się sami. To z pewnością miłe doświadczenie i przygoda dla naszych kubków smakowych.Lasagne to danie zapiekane w piekarniku, układane w formie do zapiekania warstwami. Dlatego

Mango Papaja
71. Ideał na upał: czyli chłodnik ogórkowy z cukinią i miętą! 224

mięty i plasterkami z ogórków. Jeśli potrzebujemy bardziej pożywnego posiłku to do chłodnika można dodać ćwiartki pieczonych i schłodzonych młodów ziemniaków - będzie idealnie! Smacznego & na zdrowie kochani! W przepisie zostały użyte przyprawy Kamis-Życie ze Smakiem, polecamy

Symfonia Smaków
BISZKOPT BEZGLUTENOWY, NA MĄCE RYŻOWEJ, BEZ PROSZKU DO PIECZENIA I BEZ CUKRU 433

Przepis , który od razu skradł moje serce. Odkąd odkryłam go tydzień temu gościł już u nas dwukrotnie. Moje biszkopty zawsze były bez dodatku proszku do pieczenia, tak przygotowywała zawsze moja Mama, w ten sam sposób przygotowuję biszkopty i ja, wychodzą super puszyste i wilgotne (nigdy ich niczym nie skrapiam gdyż nie ma takiej potrzeby). Kiedyś były to biszkopty pszenne

Smaczne Zdrowe
Sałatka z ogórkiem konserwowym 1425

Sałatka mojej córki, która wzorowała się na sałatce a'la colesław- przepis tutaj. Sałatka jest przepyszna, smak przełamany ogórkiem konserwowym- daje nam całkiem orginalną sałatkę, którą serdecznie polecam:)Zaczynamy: Składniki:8 liści sałaty pekińskiej3 duże ogórki konserwowe3 marchewkiszczypiorekDip:5 łyżek jogurtu lub majonezu1 łyżeczka cytryny1 łyżeczka cukrusól, pieprz  Wykonanie:Sałatę kroimy w piórka, marchew I ogórek  ścieramy

Smaki Edyty
Capricciosa, sałatka z kurczakiem i majonezem 940

istnieje standardowy przepis na sałatkę Capricciosa. Jak na „kapryśną” ( dosłowne tłumaczenie) przystało, można ją przygotować dosłownie z tego, na co nam przyjdzie ochota.   Oryginalność jej polega na pokrojeniu ” alla julienne”( w cienkie paseczki) świeżych  warzyw:  marchewki, selera, oraz żółtego sera i szynki gotowanej, i wymieszaniu z sosem na bazie majonezu, octu winnego, musztardy i soli

Mia Cucina Sofieta
Puddingi yorkshire do mięs w sosie 286

minut. Puddingi bardzo urosną, a po wyjęciu ładnie się zapadną – warto w to wgłębienie wlać sos pieczeniowy lub ten, w którym podajemy mięso. W następnym wpisie podam przepis na mięso do którego przygotowałam puddingi. Post Puddingi yorkshire do mięs w sosie pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Krokiety orkiszowe w płatkach gryczanych (z mięsem i kapustą) i kilka słów o oleju rzepakowym 189

Dzisiejszy przepis polecam przede wszystkim tym, którzy starają się w swojej kuchni używać zdrowych i wartościowych składników. Myślę, że krokiety zasmakowałyby również tym, którzy lubią w kuchni eksperymentować i łączyć różne smaki. Panierka jest chrupiąca, krokiety nie nasiąkają tłuszczem i są naprawdę bardzo smaczne. Do smażenia polecam olej rzepakowy, który dodałam także do naleśników żeby nie łamały się podczas zawijania

Ze smakiem i z pasją

Proponowane wyszukiwania