przepisy - 15596 przepisów (strona:207/1040)

Orzechowe makaroniki dla niespodziewanych gości 137

przełożyć go do woreczka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Wycisnąć krem po okręgu, na brzegach, na połowę makaroników. Środki wypełnić samym curdem. Przykryć pozostałymi ciasteczkami, podawać od razu.Smacznego!Przepis na rzeczony curd podam w następnym wpisie, bo nadaje się nie tylko do makaroników

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dyniowe biscotti 156

się dentysty boję panicznie; według mnie piekło to niekończący się rząd foteli dentystycznych...). Kombinować ze smakami można do woli, ja tym razem postanowiłam zamknąć w nich dynię. Posiłkowałam się przepisami Małgosi, od której wzięłam zasadnicze proporcje, oraz blogiem Pink hungry, skąd zaczerpnęłam pomysł na dodatek mąki pełnoziarnistej. Dodałam też mrożonych jagód, bo mam zamiar umyć zamrażalnik i wykorzystuję wszystkie zapasy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak topinambur zmienił się w pietruszkę. I zupa krem 185

zapomnieli... Żadne z nas bowiem nie jest wielkim fanem pietruszki samej w sobie - ma jakiś taki trochę specyficzny, charakterystyczny smak, który nie do końca mi pasuje. Zaczęłam jednak szukać przepisów na zupy, aż trafiłam na ten na blogu Stoliczku nakryj się. Spodobało mi się połączenie pietruszki z jabłkiem, i postanowiłam spróbować. Z dużym zaskoczeniem stwierdziłam, że zupa wyszła znakomita

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierwsze świąteczne ciasteczka 175

tydzień przed Świętami. Teoretycznie powinny mieć śliczny, czerwony kolor - moje wyszły nieco bardziej buraczane... Niemniej, smakują bajecznie, a zapach wypełniający dom podczas pieczenia zdecydowanie przywołuje na myśl świąteczne piosenki...Przepis pochodzi od Sally, a podrzuciła mi go w zeszłym roku Maggie.Ciasteczka red velvet z czekoladąSkładniki:(na 24 sztuki)200 g mąki pszennej30 g kakao1 łyżeczka sody oczyszczonej1/4 łyżeczki soli115

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak straciłam szacunek do samej siebie. I boskie brownie z powidłami, na pocieszenie 197

poprawić mu humor po wypadku. Poza tym od upieczenia pierniczków (moje pierwsze nadziewane!) miałam ogromną ochotę na tego typu ciasto. Mocno czekoladowe, ciężkie, intensywne. Koniecznie z dużą ilością powideł. Przepis znalazłam na niezawodnych Moich wypiekach, oczarował mnie on prostotą - wszystko wystarczyło wymieszać łyżką, przełożyć do formy i upiec. Ach, jak przyjemnie! Dorocie wyszedł murzynek, mi raczej brownie - być może

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Duże kotlety schabowe 221

kolor, na rozgrzanym na patelni oleju. Pod koniec smażenia każdego z kotletów, położyć na nim kilka wiórków masła i smażyć jeszcze chwilkę, aż do rozpuszczenia masła.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanej porcji schabu wyszło 7 dużych kotletów.W ze smażeniem kolejnych kotletów należy dolewać oleju na patelnię.Kotlety idealnie smakują z zasmażaną kapsutą.Dodatek masła nadaje kotletom niepowtarzalny

Gospodyni Miejska
Muffiny kokosowe 262

przez około 20 - 25 minut.W międzyczasie przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić, dodając do niej łyżkę mleka.Upieczone muffinki nieco przestudzić. Następnie oblać je rozpuszczoną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jogurt grecki można zastąpić jogurtem naturalnym, czy gęstą, kwaśną śmietaną o zawartości tłuszczu 18%. Aromat śmietankowy można także zastąpić innym np. waniliowym, czy migdałowym.Dzięki wypełnianiu poszczególnych otworów foremki

Gospodyni Miejska
Bajaderki 186

połączenia się składników.Z wystudzonego ciasta formułować kule. Każdą kulę wkładać do papilotki, polewać polewą czekoladową i posypywać płatkami migdałowymi.Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja używam ciastek zbożowych Benitki dostępne w sieci sklepów Biedronka. Można je śmiało zastąpić innymi ciastkami typu petit beurre, digestive, herbatnikami, czy końcówkami ciast bez kremów, bakali czy żelatyny.Ciasta

Gospodyni Miejska
Zupa meksykańska ze smażoną tortillą 168

pieprzem i solą do smaku.Tortille pokroić w paski i podsmażyć na oliwie/oleju.Zupę podawać z paskami smażonej tortilli, udekorowaną kleksem śmietany i posypaną odrobiną potartego, żółtego sera.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Dodatek ostrej papryki w proszku można pomninąć, wówczas zupa będzie łagodniejsza w smaku. Można także zwiększyć ilość ostrej papryki do 2 łyżeczek, aby była bardziej pikantna.Czewoną fasolę konserwową można

Gospodyni Miejska
Chłodnik litewski 169

wywarem. Wymieszać.Dodać ogórka, szczypiorek, koperek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wymieszać.Doprawić solą i ewentulanie octem do smaku.Wstawić do lodówki.Podawać chłodny, z jajami.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:W przypadku, gdyby botwinka nie miała buraczków, dać botwinkę i 2 starte na tarce o grubych oczkach buraki czerwone.Do chłodnika można dodać pęczek drobno posiekanej, czerwonej rzodkiewki.Z dodatku octu lepiej

Gospodyni Miejska
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem 250

stopni przez około 1 godzinę (grzałka góra i dół, trzecia półka). Na 10 minut przed końcem pieczenia ściągnąć folię aluminiową, aby wierzch trochę się przypiekł.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Zapiekankę należy piec tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. To czy są już gotowe można sprawdzić patyczkiem - jeśli swobodnie wchodzi - ziemniaki są gotowe, jeśli stawia opór - zapiekankę należy jeszcze piec.Ziemniaki można

Gospodyni Miejska
Muffiny truskawkowe 173

formie do muffinek wyłożonej papilotkami lub natłuszczonej.Muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez około 20 - 25 minut (grzałka górna i dolna, 3 półka).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi 12 muffinek.Dzięki wypełnianiu poszczególnych otworów foremki na muffiny do pełna, muffiny wyrastają bardzo wysokie.Dzięki użyciu papierowych papilotek muffiny nie przyklejają się do formy

Gospodyni Miejska
Kapuśniak z młodej kapusty 162

czasie dodać kostki rosołowe, ziemniaki i kapustę. Gotować, aż ziemniaki i kapusta będą miękkie.Doprawić solą i pieprzem do smaku.Posypać posiekaną natką pietruszki.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z dodatku kostek rosołowych można całkowicie zrezygnować, lub przygotować bulion drobiowy i na jego bazie przygotować zupę.Do zupy można dodać posiekany koperek.Smak zupy można wzbogacić dodatkiem liścia laurowego lub/i posiekanej drobno cebuli.Lubi

Gospodyni Miejska
Surówka z młodej kapusty 367

surówki.Wszystkie warzywa ze sobą wymieszać. Polać olejem/oliwą, octem/sokiem z cytryny, dodać cukier i dokładnie wymieszać.Całość doprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Do surówki można dodać pęczek rzodkiewki startej na tarce o dużych oczkach.Natkę pietruszki można zastąpić koperkiem.Surówkę można doprawić dodatkowo suszonym oregano.Zamiast cebuli można dodać posiekany szczypiorek wraz

Gospodyni Miejska
Shoarma drobiowa z trzema sosami 836

mnie z surówką z młodej kapusty).Sosy:Składniki poszczególnych sosów dokładnie ze sobą wymieszać.Wstawić do lodówki, i trzymać je tam, aż do momentu podania dania.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jogurt grecki można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.Przyprawę do shoarmy można zastąpić przyprawą do gyrosa czy kebabu.Ja trzymałam mięso w lodówce przez całą

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania