klusek. Chyba nie ma łatwiejszego sposobu na pyszne podanie tego szlachetnego, niedocenianego drobiu. Tak więc ruszajcie do sklepów by zaopatrzyć się w polską kaczusię i do roboty :) Przepis możecie także zobaczyć w świątecznym wydaniu "Magazynu Maszkety". Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPrzepyszna rolada z bezy kokosowej z bitą śmietaną i ananasem! Smakuje jak puszek, nieziemska! PRZEPIS KLIK
SMYKWKUCHNIwiele lat hummus bywał u mnie w domu w formie sklepowej i nie wiedzieć czemu nikt nie pokusił się, by zrobić go samodzielnie. A to takie proste! Sam przepis wywodzi się z terenów Libanu, jednakże jest on niezwykle popularny na całym Bliskim Wschodzie, w północnej Afryce i Kaukazie. Hummus najczęściej jada się z pitą, jednakże równie dobrze smakuje
Food Squareczekolady wprost rozpływa się w ustach. Tort nie jest ani za słodki, ani za ciężki; taki w sam raz. Polecam :).Do jego wykonania będziemy potrzebowali dwa blaty biszkoptowe z przepisu na biszkopt idealny.Składniki na krem:500 g serka mascarpone500 ml kremówki 36%100 g białej czekolady50 g cukru pudruKremówkę ubić na sztywno. Następnie dodawać powoli serek mascarpone, dalej ubijając
Food Squarekształt robotów i kół zębatych, co dla studenta robotyki (czyli mnie) jest nie lada gratką. Bez namysłu je zakupiłem i postanowiłem przyrządzić je z pistacjowym nadzieniem. Skorzystałem z przepisu ze strony Moje Wypieki. Polecam je wykonać w domu w dowolnej formie na praliny :).Składniki:100 g zmielonych na mąkę niesolonych pistacji50 g białej czekolady50 ml kremówki
Food Squareulubione pieczywoserek kozi do smarowaniamała garstka rukolikilka plasterków buraka (pieczonego lub gotowanego)2 plastry szynki szwarcwaldzkiejtapenada z czarnych oliwek i anchoviesTapenadę warto zrobić samemu (obiecuję niedługo podać na nią przepis), ale w związku z tym, że zachował mi się ostatni słoiczek przywieziony z Hiszpanii, to ją wykorzystam.Ciabattę przekroić. Połówkę posmarować serkiem kozim i położyć nań rukolę, a następnie plasterki
Food Squarehibiskusa. Są obłędne w smaku — kwaskowy smak hibiskusa świetnie komponuje się z czekoladą i mają piękny, różowy kolor. Proste w wykonaniu, a zachwycają. Ten niezwykle inspirujący przepis pochodzi ze strony KUCHARNIA. Serdecznie polecam!Składniki na trufle:180 g czekolady dobrej jakości (min. 70% kakao)100 ml śmietany kremówki 36%2 łyżki kwiatów hibiskusaSkładniki na puder:2/3 szkl
Food Squarebędziemy zawijać nasze maki. Inne charakterystyczne składniki, to m.in.: awokado, zielony ogórek, kawior, marynowana rzepa oraz marynowana tykwa. Dodatkowo wykorzystuje się również majonez (najlepiej japoński), mascarpone (wykorzystywane w zachodnich przepisach na sushi) oraz oczywiście wasabi (japoński chrzan o zielonym kolorze). Gotowe kawałki sushi najczęściej macza się w sosie sojowym, a w międzyczasie przegryza się kawałki marynowanego imbiru celem oczyszczenia kubków
Food SquarePiec około 7 minut (jeśli posiadamy formę na muszelki) lub 15-20 przy formie na babeczki lub serduszka. Ostudzić i rozkoszować się smakiem, popijając ulubioną herbatą.*Przepis pochodzi ze strony marmiton.org, zaś cytat z powieści Marcela Prousta z I tomu powieści W poszukiwaniu straconego czasu pt. W Stronę Swanna został zaczerpnięty ze strony wikiquote.org
Food SquareNawiązując do hasła "Środa to mała sobota!" postanowiłem pokazać Wam trzy proste przepisy na doskonałe śniadania, które można wykonać nawet w środku tygodnia, mając niewiele czasu do dyspozycji. Oto pierwszy z nich:Owsianka z amarantusa to miseczka pełna zdrowia na dobry poranek. Nie można wyobrazić sobie bardziej pysznego, pożywnego i bogatego w odżywcze składniki śniadania. Doskonała kompozycja owoców suszonych, mleka
Food Squaregranatu. Posypać rodzynkami, selerem naciowym i orzechami nerkowca. Równomiernie rozłożyć na sałacie kawałki kaczki oraz oscypki. Posypać świeżo posiekaną miętą i polać dressingiem. Można również przystroić kwiatami bratków. Smacznego! *Przepis bierze udział w konkursie Fusion w kolorach #omnomnom
Food SquareCiasto jest słodko-kwaśne, a smaki idealnie się równoważą, dzięki czemu nie poprzestaniecie na jednej dokładce. Polecam upiec od razu dwa, bo znika w tempie natychmiastowym :). Skorzystałem z przepisu na Porzeczkowiec, pochodzącego z Moich Wypieków i nieco go zmodyfikowałem, celem wykonania tortu, ale równie dobrze można go upiec w dużej prostokątnej blasze. Składniki na kakaowe
Food Squarewrocławskiej Hali Targowej, udało mi się natrafić na świeże kwiaty karczochów, pyszniące się fioletem ze straganu. Zmotywowało mnie to do wykorzystania ich w kuchni. Jednym ze znanych mi przepisów, na wykorzystanie tego wspaniałego warzywa, są właśnie muszelki (po włosku conchiglioni) faszerowane smażonym na klarowanym maśle karczochem w klasycznym włoskim sosie marinara. Jeżeli nie znajdziecie karczochów w formie świeżej, warto wykorzystać
Food Squaredoskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno - po całej nocy w lodówce; jeżeli doczekacie :). Smacznego!Więcej informacji o wielkanocnych przysmakach w Hiszpanii znajdziesz tu: Dulces de Semana Santa.* Przepis na Leche frita pochodzi ze strony Peque Recetas
Food Square