torcikiem. CO istotniejsze, jest lżejszy, niż zwyczajowo torty z tłustymi kremami, więc bez wyrzutów sumienia można pozwolić sobie na więcej niż skąpy, cienki klinek. TORT STRACIATELLA (przepis ogólny - autorski; przepis na biszkopt - tradycyjny:) biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo
W kuchni Karmel-itkiludzie i wspólne gotowanie. Uwierzcie, żełączy ono niesamowicie. Dobra, dość już tej pisaniny. Więc chodźcie ze mną! Do Azji. MAKARON Z KREWETKAMI, POREM, PAPRYKĄ, SEZAMEM I CZOSNKIEM. (przepis inspirowany kuchnią wschodnioazjatycką;dokładnej inspiracja stąd: Kwestia Smaku.) gniazda makaronowe pełnoziarniste (tego typu: klik) 20 krewetek 3 ząbki czosnkupapryczka chili2 czerwone papryki1 zielona papryka1 duży porpęczek posiekanego szczypiorku sos sojowyolej(...)roślinny olej sezamowy3 łyżki sezamu Sos:5 łyżek sosu sojowegosok wyciśnięty z 1 cytryny2 łyżki brązowego cukruMakaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzam i odstawiam.Przyrządzam sos.Sos sojowy mieszam z sokiem z cytryny i cukrem. Odstawiam, aby się "przegryzło".Krewetki rozmrażam, osuszam. Odrywam im ogonki, wyjmuję żyłkę z "brzuszka".Podsmażam je na oleju roślinnym do momentu, aż zaczną się
W kuchni Karmel-itkiprzejrzałych bananów. Mam z nimi zawsze duży kłopot, ze względu na własny sklep spożywczy. Zostają,zwykle w zbyt dużej ilości, by można szybko je zjeść. Stąd u mnie seria przepisów,które świetnie pomogą w zagospodarowaniu tychże przejrzałych owoców. Tym samym, poniższa propozycja jest propozycją otwartą - może stanowić równieżobiad, deser czy kolację na ciepło, niekoniecznie tylko śniadanie. EKSPRESOWE RACUSZKI Z BANANAMI(...)inspiracja: przepis Ewy Wachowicz na "Racuszki jabłkowe pani Jadzi" z książki Ewa gotuje - szybko.) 1 litr maślanki mąka - tyle, ile potrzeba (ok. 4 szklanki) 8-10 bananów 1 porządna łyżka sody olej do smażenia cukier puder do podania Do maślanki przesiewam mąkę - tyle, aby konsystencja ciasta przypominała bardzo, bardzo, bardzo! gęstą śmietanę, miksuję, dodaję sodę i znów mieszam. Odstawiam
W kuchni Karmel-itkichwili dodajemy wino i trzymamy na gazie do redukcji. Mieszamy, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, odrobiną tabasco (opcjonalnie, dla wielbicieli mocnych wrażeń). Podajemy na ciepło. SMACZNEGO! Przepis podaję "na oko" - nie dostaliśmy żadnych przepisów, robiliśmy wszystko na żywca, stosując się do wskazówek Grzegorza. Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiDzisiejszy przepis pochodzi warsztatów na Pikniku BlogerChef'a przy okazji Wielkiego Finału BlogerChef'a (pełna relacja),które prowadził sam Adam Chrząstowski. Jestem bardzo rada, że miałam okazję z nim gotować i poznać go osobiście. To dla mnie zaszczyt.Warsztaty te miały na celu rozpowszechnianie kuchni polskiej, delikatnie unowocześnionej, przy jednoczesnym zachowaniutradycji i wykorzystaniu wspaniałych polskich produktów. Podzieleni na zespoły trzy(...)Coś na kształt francuskiego rillettes, co smakowało mi bardzo! Zresztą, inaczej bym niawet nie wspominałatej receptury na blogu. Ale uważam, że wymaga uwiecznienia i zamieszczenia tutaj, gdyż jest to przepis z górnej półki. OKRASA Z PSTRĄGA WĘDZONEGO NA ŻYTNIM CHLEBIE Z SAŁATKĄ Z OGÓRKA Z MIODEM. /przepis: Adam Chrząstowski;/ okrasa: 700g mięsa obranego (pozbawionego ości) z wędzonego na gorąco pstrąga
W kuchni Karmel-itkiznów te banany! Karmel-itka kolejny raz dostała wielgachną reklamówkę z dojrzałymi bananami. Nie miała czasuna wymyślanie skomplikowanych przepisów. Pakowanie czeka! Zerknęła do lodówki. Jogurt grecki. W zamrażarce - reszta ciasta kruchego,którego nie zużyła przy jakimś innym przepisie. No, to do dzieła!Karmel-itka zostawia Was z pyszną tartą bananową, a sama rusza w drogę. Za niecałą godzinę wsiada
W kuchni Karmel-itkiKarmel-itka w lodówce, wtedy tężeje. Można go pomylić ze zwykłym Winiary,co się u mnie stało. Gdyby nie zapach czosnku, familia dałaby się nabrać! CZOSNKOWY "MAJONEZ" RZEPAKOWY /zmodyfikowany przepis klik;/* na 2 słoiczki po 250 ml 4 łyżki oleju rzepakowego 150g jogurtu naturalnego 200g naturalnego serka twarogowego ** łyżka czubata musztardy sarepskiej 3 - 4 przetarte przez praskę ząbki czosnku(...)czosnek. Ponownie miksuję około 2 minuty. Na końcu ewentualnie doprawiam do smaku solą i pieprzem. "Majonez" ten można przechowywać do 2 tygodni w lodówce, w słoiczku. SMACZNEGO! Uwagi: * przepis zmodyfikowany, ponieważ musiał odpowiadać tematyce konkursu, poza tym wykorzystała Karmel-itka to, co miała w lodówce; ** ważne, by serek był twardawy, przypominający konsystencją zwykły twaróg
W kuchni Karmel-itkioleju z cebulką. Musiała Karmel-itka dorzucić swój akcent, swoje trzy grosze,dodając posiekany świeży koperek. Dodał on letniej lekkości i takiego.. bardziej wiejskiego charakteru.Kto ciekawy, niech czyta przepis! ŚLEDZIE WIEJSKIE Z KOPERKIEM. /nieco zmodyfikowany przepis na typowe wiejskie śledziki/ na 1 litrowy słoik lub 2 po 500ml 1 kg solonych filetów z matiasa4 duże cebule2 listki laurowe4 ziarna
W kuchni Karmel-itkiBABCE GRYSIKOWEJ Z KONFITURĄ WIŚNIOWĄ i po KREMIE ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW Z KOZIM SEREMdziś przedstawię kolejny przepis dotyczący tego samego tematu. Zapewne te trzy receptury nie zakończą mojej przygody z kuchnią Małopolski,gdyż po wstępnym rozpoznaniu, rodzinie spodobały się smaki wykorzystywane w potrawach. Jedyną ujmą jest to, że nie lubi nikt prócz mniekozich serów. Skandal! Ale, każdy ma swój gust(...)smak, w to nie wnikam więc.Zostało mi nieco grysiku. Tym razem, podparłam się internetowym kotłem, znalazłam przepis, który wydawał się całkiem przyzwoity.Oczywiście, znów nie zapisałam strony, gdzie znalazłam, źródła oryginału więc podać nie mogę.Zostało mi nieco grysiku. Rozejrzałam się po mieszkaniu, przewróciłam szafki kuchenne, w poszukiwaniu czegoś, sama nie wiem czego.I znalazłam. Dwie paczuszki suszonej żurawiny wydały
W kuchni Karmel-itkisobie lodów miętowych z kawałkami czekolady czy też nie oprę się czekoladkom z miętowym nadzieniem.Topowy zestaw, który zawsze się sprawdza, zawsze smakuje i zawsze poprawia nastrój. A brownies z przepis Kasi są idealne. Kawa sprawia, że czekoladowy smak staje się intensywniejszy. Ciągną się w smakowity sposób(bo to klasyczne brownies typu "chewy"), a to za sprawą odpowiednio zbilansowanej ilości kwasów(...)tłuszczowych i nienasyconych.Stąd w przepisie obecność także oleju. Ale nie zaprzątajmy sobie już tym głowy, tylko pochłaniajmy wszystkimi zmysłamite niebotycznie zmysłowe brownies pachnące, w moim przypadku, świeżą miętą. BROWNIES Z MIĘTĄ I ALKOHOLEM. /źródło: klik.; podaję z moimi modyfikacjami;/ na blaszkę ok. 20x30 cm 1.5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej1/4 szklanki wrzącej wody50 g masła50 g gorzkiej czekolady1/3 szklanki kakao1/4 szklanki
W kuchni Karmel-itkiprzygotowania czegoś nietypowego, czegoś nowego,czegoś, na co zwykle nie mam odwagi. A jednak, tym razem się zdobyłam na to, aby mleko z migdałów zrobić.Wystarczyło raz przeczytać TEN przepis i już przepadłam z kretesem.Co najzabawniejsze, nie jestem weganką, wegetarianką, fruterianką i żadną inną "-anką". Byłam ciekawa, zdeterminowanai uparta. Dałam radę, by dopiąć swego i cieszyć się smakiem nietypowego mleka(...)mleko pełnowartościowe, które ma właściwości oczyszczające organizm. Jest idealne jako zamiennikmleka krowiego, nie ma cholesterolu, laktozy. Co ciekawe, mleko to było podstawą kuchni średniowiecznej,w szczególności pojawia się w przepisach wielkopostnych. Nazywano je wówczas "amygdalate". MLEKO Z MIGDAŁÓW. /przepis: stąd.;/ na ok. 450-500 ml mleka Połowę szklanki migdałów zalałam wodą z kranu i odstawiłam
W kuchni Karmel-itkiwstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę 45 minut w 180 stopniach do momentu, aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy. Studzę w uchylonym piekarniku, kroję całkiem wystudzone. SMACZNEGO! Przepis bierze udział w akcji i konkursie "Zboże smakuje i inspiruje. Blogerzy w Zbożu." Liczę na Wasze głosy! Aby zagłosować - musicie poszukać mojego przepisu w kategorii "Kasza"bądź kliknąć w link
W kuchni Karmel-itkisię. - Zaraziła się od ciebie i babci - uważał mąż. Był czas, że obie z córką byłyśmy totalnie zakręcone na punkcie pichcenia. Chodziłyśmy do biblioteki spisywać przepisy z kolorowych magazynów. W przychodniach lekarskich wydzierałyśmy je ukradkiem z gazet wyłożonych dla oczekujących w kolejce pacjentów. Niestety, życie to nie bajka. Spadła na mnie ciężka choroba, nowotwór(...)poznać bliżej kilku znanych w całej Polsce mistrzów kuchni.- Mamo, jadę do Krakowa. Ewa Wachowicz mnie zaprasza do programu "Ewa gotuje". - oznajmiła mi latem 2012 roku. - Przesłałam jej swoje przepisy i spodobały się.- Tak daleko sama? Nie mam mowy, jadę z tobą! - rzuciłam. Spędziłyśmy w Krakowie dwa dni, mieszkając w pięciogwiazdkowym hotelu na krakowskim Kazimierzu. Moja córka
W kuchni Karmel-itkiwielu ciekawostek. --------------------------O rety, ale się rozpisałam! Czas przejść do rzeczy.Z okazji Świeatowego Dnia Czekolady Adriana, autorka bloga Pora Coś Zjeść, zaprosiła nas, blogerów, do wspólnego pieczenia ciasteczek z przepisu Sigrid Verbert.Oczywiście, również się przyłączyłam, ale co mnie zadziwiło, ciastka nie wyszły mi taie, jak powinny :( Podejrzewam, że to wina czekolady. Wyjątkowo użyłam nieznanej mi marki, bo z lenistwa(...)obędzie!) i co najważniejsze, bardzo mięciutkie i pulchniutkie, jak biszkopciki :]Nie ma tego złego, co na dobre by nie wyszło. COOKIES Z GORZKĄ CZEKOLADĄ WG SIGRID VERBERT / źródło: przepis / 270 g gorzkiej czekolady ( u mnie groszki ) 160 g cukru 110 g mąki pszennej 2 duże jajka 60 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli
W kuchni Karmel-itkipodać w zupełnie nowej wersji.To się nazywa potęga kreatywności i blogerskiej wprawy. Dziś zapraszam wszystkich nie-wegetarian, którzy nie pogardzą soczystą, delikatną i bardzo aromatyczną rybą. Ponadto bardzo dietetyczną!Przepis powstał w ramach zgłoszenia na kolejną, ostatnią już półfinałową rozgrywkę konkursu BlogerChef, gdzie to właśnie produkty marki Fit&Easy były tematem przewodnim przepisów. DORSZ GOTOWANY W MLEKU Z ZIOŁAMI
W kuchni Karmel-itki