Ludzie z grabiami i łopatami zmagają się z rabatami. A ja chwytam za stokrotki i wpinam je sobie we włosy. I coś na obiad. GRYCZAKI W SOSIE PIECZARKOWYM.(przepis autorski.)gryczaki:300g kaszy gryczanej2 czerwone cebule50g masła 3 jajkaszklanka bułki tartek1/2 szklanki posiekanej natki1/2 szklanki posiekanego szczypiorkusól, pieprzKaszę gryczaną ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Kiedy była jeszczeciepła, wmieszałam dokładnie
W kuchni Karmel-itkipiękne, puszyste, parujące jeszcze i gorące kluchy.Jeszcze tylko trochę sosu i do jedzenia! Recepturę na nie znam od dawna. Babcia poznała ją od swej Mamy, która znała przepis dzięki swej Babci, itd. Tylko moja kochana Mama się wyłamała, kluch robić nie umie, ale nie mam jej tego za złe xdKluchy parowane więc przechodzą. Z pokolenia na pokolenie, zawsze niezmiennie(...)Sosy słone, słodkie, kwaśne. Mięsa, surówki, owoce. Naprawdę, dają mnóstwo możliwości. Mam nadzieję, że i Wy je docenicie. Myślę, że rozsmakujecie się w nich na dobre ;] KLUCHY PAROWANE. (przepis rodzinny;) 1kg mąki kostka świeżych drożdży 2 szklanki gorącego mleka (ja pomieszałam na pół z ciepłą wodą) 1 łyżeczka soli 5 łyżek cukru 4 jaja Mąkę przesiałam do miski. Wymieszałam
W kuchni Karmel-itkiświata papierowych opowieści. Mój pomysł na wykwintny obiad. Kaczkę dostałam od Babci, sama więc ją oprawiałam.Dla ułatwienia - można kupić gotową - polecam to rozwiązanie! KACZKA NADZIEWANA CEBULĄ I MAJERANKIEM. (przepis całkowicie autorski;) 1 nieduża kaczka 4 cebule 1/2 szklanki majeranku 4 ząbki czosnku jarzynka (zamiast soli) pieprz, pieprz ziołowy ew. czosnek granulowany Oprawioną kaczkę umyłam porządnie i osuszyłam. Sprawdziłam(...)nicią dla pewności oba końce). Ułożyłam na brytfance i wstawiłam do rozgrzanego piekarnika. Piekłam 2h w 200 stopniach. Podałam z domową kapustą czerwoną i kładzionymi kluskami. DUSZONA KAPUSTA CZERWONA. (przepis znany chyba wszystkim;) główka czerwonej kapusty 1 cytryna 1 średnia cebula (najlepiej też czerwona) 2 czubate łyżki smalcu (ze skwarkami) 1 łyżeczka Vegety 1 łyżka masła sól, pieprz, przyprawa maggi
W kuchni Karmel-itkigołąbka. I posiadałam wszystkie składniki. Jednakże, jako leniwiecpospolity z rodzaju Homo leniwus, zawijanie mnie przerosło.Postanowiłam, że zrobię gołąbki - niegołąbki. Pewnie wiele z Was już je robiło, bądź jadło.Przepisem tym, Ameryki nie odkryłam i zdaję sobie z tego świetnie sprawę.Ale czy wszystko zawsze musi być jakieś wykwintne i na poziomie restauracji? Nie!Przecież gotuję dla siebie(...)rodziny, a nie po to, by pokazać się w sieci. W żadnym wypadku,nie jest to moim celem (nie kłamię, naprawdę, tym razem nie xd ). GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA. (przepis bardzo popularny ;) 500g mielonego mięsa 1/2 główki kapusty pekińskiej bułka tarta jajko sól, pieprz, majeranek, 3 ząbki czosnku Kapustę posiekałam, dodałam do mięsa. Wrzuciłam przyprawy, zmiażdżony i posiekany czosnek, wbiłam jajko
W kuchni Karmel-itkiciele, kryje sięniczym nie zniechęcana porcja pozytywnego nastawienia.Ale i tak, o włączeniu piekarnika przy takiej temperaturze mowy nie ma!Trzeba zadowolić się czymś innym. SERNIK NA ZIMNO Z BANANAMI. (przepis autorski;) 1 kg sera z wiaderka 4 łyżki żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody1/2 szklanki śmietany kremówki4 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 3 banany pokrojone w plasterki biszkopty(...)ciasno biszkopty. Żelatynę rozpuściłam w 1/2 szklanki gorącej wody i odstawiłam, aż zacznie lekko tężeć. Kremówkę ubiłam na sztywną pianę z cukrem pudrem. Galaretkę cytrynową przyrządziłam według przepisu na opakowaniu i zostawiłam do wystygnięcia. Kiedy żelatyna lekko się ściągnęła, zmiksowałam ją z serkiem, dodałam delikatnie kremówkę i zamieszałam. Wylałam na przygotowany spód i wstawiłam do lodówki
W kuchni Karmel-itkiDziś w poście mam do realizacji dwa tematy.Etykietki na słoiki domowym sposobem oraz kolejny przepis mojego"Sezonu Ogórkowego". Zacznę od przepisu.Na tę recepturę natknęłam się w publikacji "Przetwory i nalewki",z Biblioteczki Poradnika Domowego. Tak, z tego samego, co zawieraprzepis na ogórki miodowe. W smaku są bardzo interesujące, jednak nie ukrywam, co nieco pozmieniałam.Podam Wam przepis oryginalny
W kuchni Karmel-itkiWitam Was, kochani!Dziś mamy do przedyskutowania kwestię etykietek na słoik (ponownie)oraz przepisu na OGÓRKI WARSZAWSKIE. Tym razem zacznę od etykietek.Wczoraj, czyli w poprzednim poście podałam Wam jeden ze sposobów, domowychsposób na etykietki --- klik. Znalazłam jeszcze prostsze rozwiązanie. W sklepach z artykułami papierniczymi / w hurtowniach papierniczych,znaleźć można nalepki do metkownicy, czyli te cenowe metki. W przypadku zapraw(...)jest chyba jeden i znany przez wszystkich.Jednak postanowiłam go umieścić na blogu, w celu uwiecznienia, że także je robię.Skoro mój blog pełn funkcję dziennika kulinarnego jak i zbioru przepisów,nie mogło zabraknąć i tych ogórków. OGÓRKI WARSZAWSKIE. (tradycyjne;) Do każdego słoika ( 1 litr lub 0,9 l): ćwiartka małej cebuli 3 ziarenek ziela angielskiego 1 listek laurowy
W kuchni Karmel-itkizrywam kolejno jeden owoc po drugim,wkładam w stary kosz wiklinowy po Prababci. Kiedy zapełnia się, wracam do kuchennejgłuszy, by tam móc się zaszyć i zapomnieć o wszystkim. Przepis od podstaw tworzyłam z kapelusza. Ale szarlotka jest tak oczywista, że nawet nie trzebapodpierać się przepisami. Jednak zaznaczam, że nie korzystałam z żadnego. KRUCHA SZARLOTKA CYNAMONOWA. /z głowy;/ kostka margaryny
W kuchni Karmel-itkiDzięki uprzejmości firmy Kamis i serwisu internetowego polska-gotuje.pl mam przyjemność zaprezentować Wam danie z wykorzystaniem tejże nowości. Niedawno na rynku wyszła seria produktów "Kulinarne Inspiracje". Jest to przepis wraz z przyprawami i ziołami, które należy w nim wykorzystać. Mamy do dyspozycji kilka propozycji dań. Jeśli chodzi o mnie, wypróbowałam "Kurczak ze śliwką owijany boczkiem". Jednak jako(...)jestem blogerką kulinarną, nie omieszkałam sobie coś zmienić. Zmiany zawarte w nawiasach, podaję przepis oryginalny. Kamis "KULINARNE INSPIRACJE" - KURCZAK ZE ŚLIWKĄ 4 filety kurczaka (ok 750g ) 16 śliwek suszonych 300g boczku wędzonego nieparzonego w cienkich plastrach (u mnie 200g szynki konserwowej w plastrach) 500g pieczarek (pominęłam) 375ml śmietanki UHT 30% (zastapiłam 18%) 700g ziemniaków obranych zestaw Kulinarne Inspiracje (czosnek
W kuchni Karmel-itkijakieś pół roku / rok. Mam więc czyste sumienie. Pisałam tu swoje sentencje, refleksje, myśli. Blog z biegiem postów stał się moim dziennikiem emocji i kulinarną książką z przepisami, ostatnio głównie autorskimi. A Ty czytałeś! Co tak mnie raduje. Nawet najmniejszy komentarz świadczy o poświecanej mi uwadze, a to dla mnie naprawdę wiele. Dziękuję Ci Czytelniku za takie przyjęcie(...)początku i trwanie ze mną, podczas kiedy ja piszę i gotuję. Dziękuję :* **************** Z racji, że znajdujesz się czytelniku, na blogu kulinarnym, musi być przepis! Dziś coś szybkiego, z cyklu "jak nie marnować dogorywających produktów w lodówce". Marnowanie jedzenia strasznie mnie frustruje. Dziś.. kefir. Co zrobić z kefirem, któremu ucieka termin ważności? NALEŚNIKI NA KEFIRZE. (mój.) 2 szklanki kefiru
W kuchni Karmel-itkioznacza? Pyszne, delikatne i mięciutkie muffinki. Pachnące przyprawami korzennymi. Wilgotne w środku, chrupkie na zewnątrz. Z grubą warstwą lukru. Niczym góra lodowa, której szczyty pokrył śnieg. Zmodyfikowałam przepis na zwykłe cytrynowe muffinki na maślance. PIERNIKOWE MUFFINNKI Z LUKREM. / zmodyfikowany przepis na zwykłe muffinki;/ ok. 12 sztuk 300g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukru pudru 1 czubata
W kuchni Karmel-itkizdążyłam z jednym, a już trzeba było myśleć o kolejnej czynności. Natomiast kuchnia? W pełni profesjonalna, wspaniale wyposażona... Ciekawostka - właśnie w tej kuchni gotowali aktorzy z serialu "Przepis na życie" w scenach w dużej kuchni. Tak, właśnie tu! Dodatkowo poczułam się wyjątkowo. Jedyny minus? Szef kuchni mało co tłumaczył, trzeba było błyskawicznie się orientować, co robi i jaki(...)zakończenie każdy uczestnik otrzymał paczkę z prezentami, a w niej: kawa, syrop cynamonowy, biszkopciki do tiramisu, cynamon w laskach i mielony. Już w następnym poście pojawi się przepis z wykorzystaniem niektórych z otrzymanych składników. Szykuje się coś pysznego. Pozdrawiam, Karmel-itkaPS: zdjęcia autorstwa Kasi z W Krainie Smaku
W kuchni Karmel-itkiDostałam ten przepis od klienta mojej Mamy. Prowadzimy sklep, a nawet trzy. Moja mama to osoba bardzo otwarta i towarzyska, czym sobie plusuje u klienteli. Jeden Pan przybiegł wieczorem i pytał o amoniak, a z tego tytułu wywiązał się temat o piernikach. Na osiedlu, gdzie mieści się sklep już wiedzą, że gotuję i prowadzę bloga. Nim się obejrzałam, dostałam(...)Pana przepis na intrygujące pierniki. Są to pierniki dobowe, gdzie przygotowane ciasto zostawiamy na dobę. Nie byłam zbyt do nich przychylna, ale.. Zostałam mile zaskoczona. Tak mięciutkich pierniczków w życiu nie jadłam! (chyba,że te kupne). Wręcz jak biszkopciki. I co najważniejsze, nie muszą leżakować. Są od razu do jedzenia, nie twardnieją, nic się z nimi nie dzieje. Polecam
W kuchni Karmel-itkijesteśmy, bądź co bądź, kulinarnymi blogerkami, wywiązał się temat jedzenia, a głównie tego "jak wykorzystać nadmiar drożdży". Laura podsunęła mi świetne rozwiązanie. Na jej blogu mieści się dość intrygujący przepis rodem z Czech. Drożdżowa pasta do chleba. Jak usłyszałam o niej, nie dowierzałam. Musiałam więc sprawdzić sama, czy Laura szczerze ją zachwala (o nic nie podejrzewałam, ale byłam(...)niesamowicie ciekawa, co wyjdzie). Zaraz w niedzielę z rana, po powrocie z konkursu, raczyłam się świeżym, domowym chlebem (przepis później) z gorącą pastą drożdżową. I uwierzcie.. To naprawdę smakuje fenomenalnie! A jeszcze lepiej na ciepło. Wtedy to już prawdziwe niebo. Przyjemnie rozpływa się w ustach... Jeżeli jednak ktoś nie lubi zapachu lub posmaku drożdży, jak mój Tato
W kuchni Karmel-itki