potrzeba odrobiny pikanterii, prawda? :-) Szczypta chili i danie od razu staje się ciekawsze, a kiedy chili połączymy z owocem, to już nie może być źle :-). Taki właśnie jest poniższy przepis, słodko-ostry i intrygujący. Delikatny łosoś, słodka brzoskwinia, chili, czarny sezam. Bardzo ciekawe połączenie, które znalazłam w miesięczniku Moje Smaki Życia. Gorąco polecam!Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów
Pora coś zjeśćDzień dobry!Czy nachodzi Was czasem ochota na coś słodkiego, ale niekoniecznie ciasto czy czekoladkę? To danie na pewno spełni Waszą zachciankę! Przepis poznałam na warsztatach Akademii Smaku Siemens (o warsztatach pisałam tutaj), jednak nieco go zmodyfikowałam. Serek camembert z płynnym wnętrzem, słodkie bakalie i sałata równoważąca słodki smak. Przekąska dająca dużego kopa energetycznego, idealna dla studentów, w końcu nadchodzi(...)Waszym przyjacielem w tym czasie :-). Szybko się ją przygotowuje i możecie do niej wykorzystać takie bakalie, jakie znajdziecie w swoim domu. Gorąco polecam!Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćbeza to bardzo trudny deser, zapewniam, że tak nie jest. To tylko kwestia mocnego ubicia białek i suszenia (nie pieczenia!), aby były śnieżnobiałe i chrupiące.Poniżej prezentuję Wam przepis na serduszka z bezy, idealne na słodki walentynkowy prezent. Można je również wykorzystać jako dekorację do babeczek lub jakiegoś innego deseru.Skusicie się? Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćDzień dobry!Jakiś czas temu pisaliśmy Wam o degustacji win Barefoot, w której mieliśmy okazję brać udział. Na owej degustacji otrzymaliśmy kilka ciekawych przepisów z użyciem wina i postanowiliśmy je przetestować. Z małymi modyfikacjami powstały te oto babeczki z białym winem, udekorowane kremem z mascarpone, również z dodatkiem białego wina. Babeczki są słodkie i delikatne, rozpływają się w ustach(...)słodycze? Wystarczy, że zaserwujesz je z winem, które jest również słodkie i delikatne, a wieczór walentynkowy będzie bardzo miły, nie tylko dla podniebienia :-)Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćDzień dobry!Otrzymałam od jednej z czytelniczek sygnał, że warto zaproponować Wam coś bardziej wytrawnego na Walentynki, więc oprócz słodkości postaram się przygotować również dania obiadowe. Tutaj znajdziecie nasze przepisy na Walentynki.Zupa krem z gruszek, pietruszki i selera podana z oliwą truflową... pewnie zastanawiacie się gdzie tutaj romantyzm, czemu to danie jest właśnie idealne na Walentynki? Zarówno gruszki(...)zupy :-).Inspirowałam się zupą, którą miałam okazję spróbować w restauracji Piri Piri, na pokazie kulinarnym o afrodyzjakach. Proporcje składników dobrane wedle mojego smaku :-).Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćjuż przygotowywałam bezę Pavlovą. Na zewnątrz chrupiąca, w środku delikatna pianka. Na wierzchu puszysta śmietana i sezonowe owoce. Deser - marzenie. Każdy kocha bezy! Ja to wiem :-) Zainspirowana przepisem na hibiskusowy puder na blogu Kucharnia, postanowiłam przygotować podobny z hibiskusa i malin, tylko zamiast przygotowywać czekoladki, przygotowałam bezę :-). Cudownie fioletową bezę (ocet zakwasza środowisko, dlatego nie jest różowa)!Zwieńczeniem deseru jest(...)słodko-kwaśny sos z granatów i malin. Pavlova zniknęła tak szybko jak się pojawiła. Serio! To uzależnia! :-)Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćrisotto z dodatkiem białego wina i krewetek.Kremowa i delikatna potrawa, podkreślona kwaśnością cytryny, która idealnie pasuje do krewetek. Dodatkowo banalna w przygotowaniu, chociaż może wydać się czasochłonna. Inspirowałam się przepisem znalezionym w lutowym numerze Moich Smaków Życia.Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćprzygotowujesz w tym dniu zupy (chleb pokroisz w kostkę, zrumienisz na patelni i otrzymasz świetne grzanki), to możesz przygotować pudding chlebowy! Na blogu znajdziecie już caramel croissant pudding wg. przepisu Nigelli, ten, który prezentuję Wam dzisiaj jest o wiele mniej słodki, dodatkowo z kwaśnymi wiśniami. Całkiem smaczna przekąska, czy też danie na obiad lub kolację.Chleb nasiąka mleczną masą, staje(...)się miękki, a wierzch przypieczony i chrupiący, bardzo dobry sposób na wykorzystanie suchego chleba :-).Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćDzień dobry!Lubicie awokado? Ja bardzo i to nie tylko na wytrawnie :-).Dzisiaj proponuję Wam koktajl, ale polecam też przepis na czekoladowy krem z awokado. Zarówno napój jak i ten krem smakują wybornie :-).Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćproste danie? Czasem nie warto kombinować, tylko postawić na coś klasycznego, a jakże smacznego :-).Banalne w przygotowaniu kotlety z siekanej piersi kurczaka z odrobiną majonezu!Masz ochotę? Zapraszam do przepisu! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćostatnio doszłam do wniosku, że można przygotowywać sobie smaczne i pożywne koktajle :-). I tak oto wczoraj połączyłam mango i kokosa i całkiem smacznie wyszło, na pewno to ten przepis zagości u mnie na stałe. Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćDzień dobry!Szukacie przepisu na smaczne ciasto? Wilgotne, słodkie, z czekoladą?To chlebek bananowy jest dla Was! :-) Trochę dziwię się, że to ciasto jest nazywane chlebkiem (z ang. banana bread), bo jest to po prostu fajne ciasto bananowe :-). Tak czy siak, nazwa jest mało ważna, najważniejszy jest smak, gwarantuję, że przypadnie Wam do gustu!Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej(...)przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćpojawił się w sieci Magazyn Apetyt, magazyn stworzony przez małopolskich blogerów kulinarnych! Z miłości do gotowania, blogowania i Małopolski!Chcemy się podzielić z Wami naszymi wiosennymi i wielkanocnymi przepisami, informacjami o lokalnych produktach i mamy nadzieję, że magazyn się Wam spodoba.Chciałabym podziękować wszystkim osobom, bez których ta publikacja by nie powstała, ale główne podziękowania kieruję do Kasi(...)ładnie wygląda i dla Marii za liczne korekty tekstu :-). Aby nie przedłużać - zapraszam Was do lektury! Magazyn Apetyt #1 wiosna 2014 Pozdrawiam, Redaktor Naczelna :-) Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćzaczynam się powoli w niej zakochiwać :-) Nieco słodkie, nieco kwaśne, dobrze że się załapało na zdjęcie, bo później szybko zniknęło, włącznie z resztkami z patelni :-).Spodoba się Wam ten przepis, zachęcam do wypróbowania.Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćowocowego latte po bananowym latte.Tym razem proponuję Wam bardzo delikatną kawę z nutą malin. Użyłam suszonych malin, jeśli jednak ich nie macie, są inne sposoby - opisałam je na końcu przepisu. Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść