Przepis regionalny, odnaleziony w starej książce kucharskiej. W sam raz na nadchodzące przedświąteczne dni. Składniki: ½ szklanki suszonych grzybów 2 marchewki 1 pietruszka 2 cebule 6 buraczków
Tradycyjna KuchniaSodra jest to potrawa regionalna znana w górach. Czasem nazwa ta służy do określenia zupy, a czasem do określenia chrzanu. Słyszałam obie wersje. U mnie
Tradycyjna Kuchniatort: aromatyczne, wilgotne ciasto o lekko cytrynowym aromacie; przełożone delikatnym kremem budyniowym, zwieńczone posypką z karmelizowanych migdałów i czekoladowych kamyczków Delecty. Taka babka sprawdzi się nie tylko w okresie Wielkanocy, będzie idealna wówczas, kiedy zechcesz powiedzieć: dziękuję, że jesteś... Upiekłam ją wg wytycznych Córci, specjalnie dla Babci! Tak to już musi być, że moja Mama nie może być z nami
6niebowitaminowa, nic dziwnego to przecież symbol odradzającego się życia i sił witalnych. Długa lista zalet - tutaj - powinna Cię zachęcić, by włączyć ją do menu. Rzeżucha to jeden z symboli Wielkanocy i właśnie teraz sobie o niej przypominamy. Siejemy te maleńkie, niepozorne, zielone listki, by stanowiły ozdobę wielkanocnego stołu. Wysiewam rzeżuchę systematycznie już od połowy lutego i ląduje w śniadaniowych koktajlach
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!W zeszłym roku proponowałam Wam przygotować Wielkanocne babeczki z pomadą i bakaliami , moja tegoroczna propozycja to Wielkanocne babeczki z czekoladą i migdałami, w ich środku ukryta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię*składniki: 5 jajek 2 średniej wielkości liście jarmużu 4 plasterki dobrej jakości szynki 2 łyżki majonezu sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na ciasto kruche: 200 g mąki 30 g cukru pudru 100 g masła 3 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy
Domowy Smak Jedzeniadekorowania stołów na świąteczne okazje. Warsztaty dekorowania stołów na świąteczne okazje W ubiegłą sobotę miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w warsztatach dekorowania stołów na świąteczne okazje. Z okazji nadchodzącej Wielkanocy, to właśnie te święta były mottem przewodnim warsztatów. Spotkaliśmy się w warszawskim salonie House&more, który mieści się przy ul. Burakowskiej 4 A. Organizatorkami warsztatów były dwie przeurocze
Kulinarne przygody Gatitybabki, babeczki, a także serniki, makowce i inne wypieki, które mam nadzieję umilą Wam ten wspólny, rodzinny czas świętowania. Aby przejść do zbioru przepisów kliknijcie w tu -> SŁODKA WIELKANOC - ZBIÓR PRZEPISÓW
Słodkie okruszkiŻurek to zupa, którą robiłam pierwszy raz. Sama nie wiem dlaczego, skoro bardzo lubię kwaśne w smaku zupy. Wersji tej zupy jest wiele. Z chrzanem, bez
Pobite gary BarbaryWielkanoc sama przygotowuję wędliny. Zwykle jest to schab lub szynka gotowana oraz pieczony boczek. Staram się kupić jak najchudszy. Mój pachnie kminkiem i czosnkiem. Wspaniale komponuje się z chrzanem... Składniki: 1,5 kg chudego, surowego boczku, 1 łyżka soli lub przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu szczypta pieprzu 1 łyżka majeranku 2 łyżki kminku kilka ząbków czosnku 2-3 łyżki
Czerwień i błękitSpecjalnie dla Was przygotowałam zestawienie przepisów, tym razem na słodko. Mam nadzieję, że na stałe zagoszczą na Waszym świątecznym stole. WIELKANOC-słodkości
Pobite gary BarbaryIdealna na przejściową, wiosenną pogodę kiedy ciepło jest jeszcze pozorne i zdradliwe. Zupa idealnie rozgrzeje nas po wiosennym spacerze. Jednocześnie barwami przypomina już o kolorowej porze roku jak i Wielkanocy. SKŁADNIKI / 4 porcje: * 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego * 1 brokuł – około 300 g * 1/2 pora (jasna część) * 2 ząbki czosnku * 2 łyżki startego imbiru (około
MohiellaNie masz jeszcze pomysłu na Wielkanocny wypiek? Spróbuj tego! Składniki: 30 dag masła 30 dag cukru 1 cukier waniliowy 6 jajek 5 budyni waniliowych( 20 dag
Tradycyjna Kuchniajogurtem greckim i na łagodnej oliwie. Ot takie są jego naciągane śródziemnomorskie konotacje ;) Jeżeli nie lubicie mazurków, a pieczenie baby wydaje się Wam zbyt skomplikowane, polecam Wam je na Wielkanoc. Przystrojone plastrami czerwonych pomarańczy będzie wyglądać bardzo efektownie. Chyba nadchodząca wiosna uderzyła mi do głowy. Mam dużo energii, ale jestem przy tym strasznie chaotyczna i niezdecydowana. Wybaczcie mi zatem
Chilli Czosnek i Oliwa