przepisy na wielkanoc - 11014 przepisów (strona:142/735)

Jajca nadziywane szinkōm i pieczarkōma ( Jajka nadziewane szynką i pieczarkami) 177

kurōm sto lat? Niy wiym tyż, czy mie fto 3 niy łoskarży o zniyczulica, ale wciepna 4 sam dziesiej przepis na danie ze jajec. Nojbarzi 5 pasujōm łone na Wielkanoc, ale take nadziywane jajca to sie i przidajōm przi jakim inkszym fajerze. 6 Co potrza? uwarzōne na twardo jajca (niy czytejcie tego kurōm!). Wiela ich wziōńć? To już zależy łod

Chop w kuchni
Sledzie z buraczkami marynowanymi 164

stole była też jedna potrawa, która zwiastowała post. Był to śledzik, który zapowiadał biesiadnikom, że już następnego dnia nastąpi wielki post, a z nim okres wstrzemięźliwości i oczekiwania na Wielkanoc. Dlatego dzisiaj proponuje wam kolejną wersje śledzi, tym razem z buraczkami. Smacznego. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Mielone po szkocku, czyli z jajkiem w środku 192

mnie zadziwiały. ;-) A jak coś mnie zadziwia lub ciekawi, bardzo szybko to realizuję. Efekt był bardzo ciekawy, powstał zdrowy, dietetyczny kawał kotleta o naprawdę ciekawym wyglądzie. ;-) Świetne również na Wielkanoc jako posiłek na ciepło, bo jajko jest tu zdecydowanie motywem przewodnim. 9 jajek 500g mięsa mielonego 1 duża cebula 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz

Szefowa kuchni
Migdałowy mazurek na białkach (bezglutenowy)… 286

Jeszcze nawet nie Tłusty Czwartek, a ja już nasmażyłam tyle pączków, że w czwartek chyba nawet na żadne nie spojrzę ;) To znaczy, ok, może nie całkiem

brunetkawkuchni
łatwa babka drożdżowa 255

Babka drożdżowa w wielu książkach ze staropolskimi przepisami podawana jest jako niemal obowiązkowy wypiek na Wielkanoc. Wtedy takich bab piekło się na raz kilka, zużywając kopy jajek i kilogramy mąki. Jak dla mnie babka drożdżowa jest zbyt pospolita, żeby podać ją na świątecznym stole ale za to często piekę ją na co dzień. Zjadamy ją jako zamiennik chleba, na kolację

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierwsze urodziny MyCookBook.pl 160

chęć wypróbowania naszych receptur :) Cieszymy się, że zaglądają do nas osoby zarówno z Polski jak i spoza granic. Jesteśmy bardzo szczęśliwi, że mogliśmy inspirować Was naszymi przepisami na Wielkanoc, Boże Narodzenie, a także walentynki, tłusty czwartek, majówkę, czy inne okazje (a także bez okazji) :) Dziękujemy naszym stałym Czytelnikom i mamy nadzieję, na coraz liczniejsze grono odbiorców :) A teraz trochę statystyki

MyCookBook.pl
Rillettes z łososia, czyli pasta łososiowa 285

jedno z moich ulubionych smarowideł kanapkowych, które przygotowuję na Święta, Sylwestra i inne okazje. W poprzednią Wigilię rillettes cieszyło się tak dużym zainteresowaniem, że powtórzyłam je także na Wielkanoc. Nie ma z nią dużo pracy. Idealnie smakuje na świeżym, pełnoziarnistym pieczywie czy pszennej bagietce. Pastę warto podać z kiszonym ogórkiem.. Przechowujemy w lodówce do maksymalnie 3-4 dni. Rillettes

Poezja smaku
Babka czekoladowa 156

Wielkanoc za pasem więc na blogu zrobi się delikatnie babkowo. W końcu to właśnie wtedy Babki wiodą prym na naszych wiosennych stołach. Ja bardzo je lubię,  są naprawdę wdzięczne do robienia. Plusem jest to, że robi się je na ogół szybko i z niewielkiej ilości składników. Dziś babka czekoladowa i to tak na 100%,gdyż czuć ją w każdym

Kubki smaku
Babka ajerkoniakowa 169

Święta za pasem dlatego u mnie babkowo. Najwięcej babek pięke przed i po Wielkanocy. Nie wiem dlaczego ale mam na nie wtedy największą ochotę, a że weekend się zaczyna więc na pierwszy plan oczywiście jedna z moich ulubionych babek. Fakt nie było łatwo ją zrobić w natłoku obowiązków zwiazanych z prowadzeniem domu czyt. Dwa małe nicponie ale na pieczenie

Kubki smaku
Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa 257

świąt bez makowca! Czy to Wigilia, czy Wielkanoc, makowiec jest obowiązkowym punktem na paterze ze słodkościami. Nie zawsze mam czas na robienie drożdżowego ciasta, ale przy robieniu tego makowca – nie ma wymówek. Szybko, łatwo i na temat! W dalszym ciągu nie dorobiłam się maszynki do mielenia mięsa, więc sama nie mielę maku do makowca. W tym gorącym przedświątecznym okresie posiłkuję

Karo in the Kitchen
Ekspresowe rogaliki drożdżowe z makiem 227

bloga również starymi przepisami, więc zdjęcia są takie, jakie są :). Dzisiaj w klimacie Bożego Narodzenia, bo makowo (właśnie uświadomiłam sobie, że nigdy nie piekłam z tym składnikiem ciast na Wielkanoc). Podaję składniki na dużą porcję - możecie ją zmniejszyć, ale gwarantuję, że będzie wtedy mało. Poza tym, rogaliki te świetnie zachowują świeżość. Zapraszam! Składniki: Na ciasto: 1 kg mąki tortowej

Nie tylko w kuchni
Jak się nie przejeść w Święta? 191

etapie przygotowywania posiłków. Potrawy, które królują na stole wigilijnym mogą być korzystne dla utrzymania figury. Święta Bożego Narodzenia są dużo bardziej łaskawe dla osób dbających o linię, niż Wielkanoc . Kapusta z grzybami, tradycyjny barszcz czy kompot z suszu, to potrawy nie tylko niskokaloryczne, ale bardzo korzystne dla zdrowia. Także ryby, w szczególności, jeśli będziemy je przygotowywać we właściwy sposób. Pieczenie

Szybko Tanio Smacznie
Wykrawacz i Szablony do Ciastek i Pierniczków Birkmann 213

Ciekawostka! W tym sklepie znalazłam też podobny zestaw typowo wielkanocny, kształt wykrawacza jest owalny w kształcie jajka i szablony z motywami Wielkanocnymi ----------> Szablony do dekoracji ciasteczek BIRKMANN WIELKANOC 6 szt. Wasza BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Sernik krakowski 215

lubiany też poza granicami kraju. Z tradycyjną, lukrowaną kratką – zawsze będzie ozdobą świątecznego stołu… i nie tylko. Chyba jako jedno z niewielu ciast, jest pieczony i na Wielkanoc, i na Boże Narodzenie. Sernik krakowski. Składniki na dużą blaszkę o wymiarach 39 x 30cm Ciasto półkruche: - 750 g mąki krupczatki - 187 g cukru pudru - 375 g masła (mocno schłodzonego

mojewypiekiinietylko
Kulebiak z kiszoną kapustą 188

Kulebiak to duży pieróg z nadzieniem (często z mięsa lub ryby) pochodzący z Ukrainy. W Polsce na Podlasiu jest on potrawą regionalną, często pieczoną na Wielkanoc. Często farsz jest zrobiony z kapusty kiszonej i grzybów, ja jednak prezentuję wersję bez użycia grzybów. Dla mnie jest to bardzo fajne danie na obiad, jak również może być serwowany na zimno jako przekąska

Mama Gotuje