przepisy na wielkanoc - 10514 przepisów (strona:139/701)

Ekspresowe rogaliki drożdżowe z makiem 197

bloga również starymi przepisami, więc zdjęcia są takie, jakie są :). Dzisiaj w klimacie Bożego Narodzenia, bo makowo (właśnie uświadomiłam sobie, że nigdy nie piekłam z tym składnikiem ciast na Wielkanoc). Podaję składniki na dużą porcję - możecie ją zmniejszyć, ale gwarantuję, że będzie wtedy mało. Poza tym, rogaliki te świetnie zachowują świeżość. Zapraszam! Składniki: Na ciasto: 1 kg mąki tortowej

Nie tylko w kuchni
Jak się nie przejeść w Święta? 162

etapie przygotowywania posiłków. Potrawy, które królują na stole wigilijnym mogą być korzystne dla utrzymania figury. Święta Bożego Narodzenia są dużo bardziej łaskawe dla osób dbających o linię, niż Wielkanoc . Kapusta z grzybami, tradycyjny barszcz czy kompot z suszu, to potrawy nie tylko niskokaloryczne, ale bardzo korzystne dla zdrowia. Także ryby, w szczególności, jeśli będziemy je przygotowywać we właściwy sposób. Pieczenie

Szybko Tanio Smacznie
Wykrawacz i Szablony do Ciastek i Pierniczków Birkmann 185

Ciekawostka! W tym sklepie znalazłam też podobny zestaw typowo wielkanocny, kształt wykrawacza jest owalny w kształcie jajka i szablony z motywami Wielkanocnymi ----------> Szablony do dekoracji ciasteczek BIRKMANN WIELKANOC 6 szt. Wasza BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Sernik krakowski 181

lubiany też poza granicami kraju. Z tradycyjną, lukrowaną kratką – zawsze będzie ozdobą świątecznego stołu… i nie tylko. Chyba jako jedno z niewielu ciast, jest pieczony i na Wielkanoc, i na Boże Narodzenie. Sernik krakowski. Składniki na dużą blaszkę o wymiarach 39 x 30cm Ciasto półkruche: - 750 g mąki krupczatki - 187 g cukru pudru - 375 g masła (mocno schłodzonego

mojewypiekiinietylko
Kulebiak z kiszoną kapustą 161

Kulebiak to duży pieróg z nadzieniem (często z mięsa lub ryby) pochodzący z Ukrainy. W Polsce na Podlasiu jest on potrawą regionalną, często pieczoną na Wielkanoc. Często farsz jest zrobiony z kapusty kiszonej i grzybów, ja jednak prezentuję wersję bez użycia grzybów. Dla mnie jest to bardzo fajne danie na obiad, jak również może być serwowany na zimno jako przekąska

Mama Gotuje
Babka z jagodami 94

Bardzo lubię babki. Zwykle piekę je na Wielkanoc ale tym razem postanowiłam dodać do niej moje ulubione jagody. Babeczka wyszła wspaniała. Zajadaliśmy się nią jeszcze ciepłą ;) Polecam bo robi się ją bardzo szybko a do tego ten jagodowy smak.... Mmmmm pychotka :))) Babkę podałam na talerzu Porcelana Bogucice "Filona" 250g miękkiej margaryny lub masła 2/3 szkl cukru   2 łyżki cukru

Smakołyki Asi
Żurek chłopski 115

Choć wszelkiego rodzaju żury kojarzą się najbardziej z Wielkanocą to nie znam nikogo, kto nie lubiłby tej pysznej zupy na tyle, by jeść ją znacznie częściej niż tylko podczas świąt :) Przygotowując w domu żurek często dodajemy do niego wiele innych składników niż te podane w poniższym przepisie np. suszone grzyby, wędzony boczek, tarty chrzan, czy wędzone żeberka. Jest to bardzo

MyCookBook.pl
Chałupka Baby Jagi 270

zeszyt z przepisami, ta receptura zapisana była takim szyfrem, że musiałam przygotowywać ten deser kilkukrotnie, metodą prób i błędów, żeby wyszedł taki, jak trzeba. Przygotowywany był zawsze na Wielkanoc, w ramach paschy, na Boże Narodzenie zamiast sernika. Coś absolutnie boskiego, najlepszego na świecie. Nieco pracochłonny, ale efekt wart jest wysiłku. Mama zwykle polewała go mleczną i gorzką czekoladą pół

Cakes By Kejt
Pieczeń rzymska 146

Pieczeń rzymska to pieczone mielone mięso – możecie wybrać Wasze ulubione. Można ją przygotować nie tylko na Wielkanoc (na ten czas bardziej proponuję pasztet), ale jako codzienne danie – obiadowe, przekąskę, dodatek do kanapek. Szybka, prosta. Jeśli koniecznie uprzecie się na wersję Wielkanocną, można do niej dodać (przed procesem pieczenia, gdy wykładacie mięsną masę do foremki) gotowane jajka (układacie

Pociąg Do Kuchni
Sernik "Złota Rosa" 144

Wielkanoc wprost nie może obyć się bez sernika! A ten zdecydowanie należy do naszych ulubionych :) Kremowa, delikatna masa serowa z nutką cytryny na kruchym spodzie z miękką pianką na wierzchu, na której tworzą się podczas studzenia piękne złote krople, niczym poranna rosa na trawie.... :) Mmmm, rozmarzyłam się :D Zakochacie się w jego smaku i wilgotnej konsystencji! Przepis jest sprawdzony, sernik

MyCookBook.pl
Biała kiełbasa pieczona w piwnym sosie 102

wyczuwalne), ale Mąż był wniebowzięty :) Także drogie Panie, jeśli chcecie sprawić kulinarną przyjemność swoim mężczyznom to zaserwujcie im białą kiełbasę gotowaną w piwie! Najlepiej oczywiście w ich ulubionym :) Na Wielkanoc jak znalazł! Składniki: 500 g surowej białej kiełbasy 500 ml piwa 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki mąki 4 łyżki masła sól pieprz przyprawa do zup olej Wykonanie: Piwo

MyCookBook.pl
Babka herbaciana z rodzynkami 103

natknęłam się na babkę herbacianą. Bardzo byłam ciekawa jej smaku, a dodatkowo zachęciła mnie prosta receptura i brak wyszukanych składników. I cóż mogę powiedzieć? Powinniście koniecznie upiec ją na Wielkanoc! Jest bardzo dobra, miękka, wilgotna z dużą ilością nasączonych w herbacie rodzynek. Sama herbata również jest wyczuwalna. Może to być znakomite ukoronowanie świątecznego śniadania. Jeśli chcecie, aby babka była jeszcze

MyCookBook.pl
Wielkanocne jaja na twardo z dodatkami 93

Wielkanoc nie może rzecz jasna zabraknąć gwoździa programu, a mianowicie: jaj! :) Prócz doskonale znanych jajek na twardo w majonezie, chciałam zaproponować Wam bardzo smaczną alternatywę z innymi dodatkami : łososiem, krewetkami i serem pleśniowym. Są banalnie proste w wykonaniu i wyglądają bardzo wykwintnie. Obiecuję, że zrobią furorę podczas świątecznego śniadania! Składniki: 12 jajek na twardo (po 4 jajka na 1 wariant

MyCookBook.pl
Babka drożdżowa! 97

Odkąd pamiętam na Wielkanoc piekło się w moim domu różnego rodzaju babki. Nigdy nie gościły u nas popularne mazurki. Ta tradycja jakoś nas ominęła, pozostawiając babkę! Najlepsza jest ta drożdżowa, bo puszysta i delikatna. Pełna jest słodkich rodzynek i pozostawia w ustach przyjemny, cytrynowy smak. Składniki: 1kg mąki tortowej 250g roztopionego masła 1 szklanka cukru 6 jajek + 1 żółtko 150g

Kuchnia Pani Wiosny
PIERÓG BIŁGORAJSKI 177

Rozkoszowano się jego smakiem na chrzcinach, ucztach weselnych, biesiadach świątecznych i okolicznościowych oraz na uczcie pogrzebowej. Nie obyły się bez niego wykopki ziemniaków. Wypiekano go na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Mniemano, że święta bez tej wspaniałości, to żadne święta. Obdarowywano nim kolędników. W dawnych czasach nazywano go biłgorajskim tortem, często był bogato dekorowany na wierzchu i zajmował centralne miejsce

Ciastka - domowe słodkości