Kolejne wspomnienie Wielkanocy. Szczerze mówiąc mazurek wcześniej jadłam tylko raz - standardowy, pszenny z masą kajmakową - jakie to było dobre! U mnie w domu mazurków się nie piekło, natomiast w tym roku Święta spędzałam już w nowym domu, z mężem:) Mazurek więc musiał być! ;) Ale czy da się upiec mazurek, który nie spowoduje nagłego wystrzału insuliny do krwi? Okazuje się
pyszne zdrowościswój bieg (raczej próba, bo z bieganiem to jeszcze miało mało wspólnego) zamknąłem w czasie mniejszym niż godzina, ale wróciłem ledwo żywy. Był Wielki Czwartek i zaraz zaczynała się Wielkanoc. Schody na Hradczanach - Praga 2014 Dlaczego o tym piszę? Bo kolejny dzień okazał się tragiczny. Nie przypominam sobie, żebyśmy stosowali jakąś rozgrzewkę przed i po. Po prostu najzwyczajniej w świecie
Bananowe Poleprzepis na pewno się tu znajdzie) no i oczywiście wspomniany już żurek. Prezentowany przeze mnie przepis to żurek na białej kiełbasie, jeden z kilku jakie robię. Bliżej Wielkanocy zaprezentuję Wam żurek na mięsie. Składniki: 2,5 litra zimnej wody 600 gramów surowej białej kiełbasy 300 gramów boczku wędzonego włoszczyzna jak do rosołu (oprócz kapusty) 5 średnich
Garniec Magalieprzyjaciół i rodzinę. Prezentuje się naprawdę doskonale, idealne jako torcik urodzinowy jak też na przyjęcie na świeżym powietrzu. Ze względu na kolor, pomyślcie również o tym przepisie na Wielkanoc. Ciasto z trawą i fasolą, jak określił je mój szwagier Zbyszek. :) Sekretem koloru ciasta nie jest barwnik, tylko ... szpinak. Przepis podany na okrągłą tortownicę o średnicy 25 cm. Składniki
Garniec Magalieprezent, dziękuję! ;) Moje odpowiedzi: 1. Śniadanie czy kolacja? Jedno i drugie, bardzo lubię jeść! ;) 2. Rzecz, która zawsze znajduje się w Twojej torebce? portfel ;) 3. Boże Narodzenie czy Wielkanoc? Boże Narodzenie 4. Twoja ulubiona pora roku? Lato 5. Twój ideał faceta? Ryan Gosling <3 6. Dom czy mieszkanie? Zdecydowanie dom 7. Twój ulubiony kosmetyk kolorowy? Soft Mat Lipcream
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćchciałabym robić, żeby praca nie była obowiązkiem lecz przyjemnością, ale chyba każdy o tym marzy? Przedstawiam Wam przepis na faszerowane jajka, które robi się u mnie w domu na Wielkanoc od wielu lat (oczywiście ja odchudziłam swoją wersję). Wszyscy się nimi zajadają ;) Zawsze przygotowuję je w ilościach hurtowych (dlatego, że są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu), ale tym razem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćWarstwowa sałatka śledziowa tradycyjnie pojawia się na stole dwa razy w roku: na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Ma w sobie jeden z ważniejszych dla mnie smaków: smak dzieciństwa. ;-) Choć jest pracochłonna, bo trzeba ugotować osobno buraki, jajka, wymoczyć śledzie to zapewniam, że jest warta całego tego zachodu. :-) Dla wielbicieli śledzi oczywiście! 2-3 filety śledziowe (u mnie z oleju
Szefowa kuchniChleb ziołowy ze specjalną dedykacją dla mojej siostry, która mnie wspiera w tym, co robię. Nie miałam okazji go spróbować, ale doszły mnie słuchy, że dobry. Upiekłam go na Wielkanoc, a po świętach powstała też wersja żytnia tego chleba, który też został szybko zjedzony. Nie pozostaje mi nic innego jak tylko przekazać przepis i polecić wypróbować. Na dwie nieduże blaszki
apetytnapieczenieDzięki uprzejmości fiirmy Tradismak jeszcze przed Wielkanocą stałam się właścicielką wspaniałego szynkowara "Singiel". To najmniejszy z proponowanych w ofercie urządzeń na około 850 g mięsa, ale nam w zupełności wystarcza. S zynkowar trafił do mnie z bagnetowym termometrem i pysznymi przyprawami do wykorzystania przy produkcji własnych wędlin. Jest wykonany ze stali nierdzewnej przez firmę
Gosia gotujeBabka jaką pamiętam z dzieciństwa gotowana w zamykanej formie w garnku z wodą co nadaje jej specyficzną, nieco zbitą konsystencję. To chyba danie, które najbardziej kojarzy mi się z Wielkanocą
Milion SmakówŻurek kojarzy mi się przede wszystkim z Wielkanocą. Co roku pojawia się u nas na rodzinnym stole. Mimo, że jest to danie typowo świąteczne, jest tak dobry, że warto go zrobić od czasu do czasu poza świętami. Ta wersja jest zrobiona całkowicie w domu. Od podstawy dania, którą jest zakwas do dodatków jak biała kiełbasa. Te przepisy też wkrótce pojawią
Milion SmakówTrudno sobie wyobrazić Wielkanoc w Polsce bez białej kiełbasy. Próbowałem wielu różnych kiełbas dostarczanych przez różnych producentów i mało jest takich, które mi naprawdę smakują. W mojej rodzinnej miejscowości kolejki po dobrą białą kiełbasę potrafią być jak za dawnych czasów ;) Warto więc poświęcić trochę czasu i zrobić ją w domu - ze sprawdzonych składników, z idealną dla siebie ilością przypraw
Milion Smakówsernik który pojawia się w moim domu zawsze na święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Bardzo cienki spód, puszysta masa serowa i brzoskwinie dla wzbogacenia smaku. Rozpływa się w ustach i błyskawicznie znika z talerzy
Milion SmakówWiadomo, że w Wielkanoc najważniejsze jest śniadanie. Jajka, biała kiełbasa, wędliny i babka są w zasadzie obowiązkowe. Można też pokusić się o dodanie do tego zestawu takiej właśnie wielkanocnej przekąski, która dobrze wpisuje się w tradycję tych świąt, a będzie ładną ozdobą stołu - no i oczywiście dobrze smakuje
Milion SmakówNajwięcej czasu zajmuje ugotowanie jajka na twardo, więc jeśli zostało wam jakieś z innego dania to tą przekąskę możecie zrobić dosłownie w kilka minut. Dobrze też sprawdza się na Wielkanoc
Milion Smaków