razu całe jajka. Niezależnie od tego babka i tak wyszła wspaniała, przy tym szybko się ją robi; gorąco polecam wszystkim i myślę, że będzie to idealna babka na Wielkanoc. Razem ze mną piekły: Ania http://kulinarnepasjeani.blogspot.com/ Karto_flana http://zkartoflanegopola.blox.pl/html Karolina http://aromatyczneinspiracje.blogspot.com/ albahaca! http://canihaveabite.blox.pl/html Kuchnia Pees
Kuchnia PrezydentowejNieco zapomniana przeze mnie zupa, do której wykorzystałam zrobiony na Wielkanoc zakwas na żur. Przy okazji gotowania którejś z poprzednich zup, przygotowałam zbyt dużo włoszczyzny, dlatego nadmiar zamroziłam w foliowej torebce i teraz były jak znalazł, nie musiałam obierać i ucierać świeżych warzyw :) Zalewajka Składniki: 15 dag startej na dużych oczkach tarki mrożonej włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por – ten drobno
Kuchenne zapiski Edytymiodowo-karmelowa~ Zapomniana...Ostatnio jedzona w czerwcu :o Jeszcze ten tydzień i mam ferie! :) Chociaż szczerze mówiąc to wolałabym je trochę później, bo następny wolny okres będzie dopiero na Wielkanoc tj. w kwietniu
breakfast of dreamsudokumentować i żebym zrobiłam zdjęcie i dodała na bloga, bo - cytuję - "w internetach muszą nasz piękny koszyczek zobaczyć" :D Pozdrawiam mamę i tatę jeśli to czytacie, haha! ♥ Radosnych Świąt Wielkanocy dla wszystkich czytelników bloga! Spędźcie dzisiejszy dzień miło, z rodziną :) Dużo zdrowia i radości wszystkim
breakfast of dreamspuree truskawkowym Dziękuję za wczorajsze słowa otuchy :) Żeby o tym wszystkim nie myśleć "zamknęłam" się w kuchni i upiekłam dwa serniki i ciasteczka :) Właśnie - jak Wasze przygotowania do Wielkanocy? U mnie będzie jeszcze na pewno jakiś wege pasztet, zastanawiam się też nad jeszcze jednym ciastem - babką, zobaczymy czy znajdę dzisiaj czas żeby ją upiec. Wam za to mogę polecić
breakfast of dreamskeczupem to czemu jej trochę tego nie urozmaicić? Może zatem, tak dla odmiany, jakieś faszerowane jajka zrobić? Dodatkowo tutaj jeszcze przyszedł mi na myśl mój prywatny interes. Bo Wielkanoc się zbliża i zaraz wszyscy na jajka tradycyjnie się rzucą. Więc może mój przepis komuś się przyda? Więc połączywszy interes prywatny z publicznym wziąłem się do roboty :) 6 jajek 2 łyżki
Marder&Marder Manufactureparę dni Wielkanoc czyli święto, w którym się jada jajka :) Zatem może przyda się wam ten szybki przepis. A skoro przepis szybki to i ja piszę szybko, bez zbędnych wstępów i historii. Bo w sumie pracy mam sporo i się spieszę trochę :) 8 jajek gotujemy na twardo i obieramy delikatnie. Z jednej strony ucinamy wierzchołek jajka tak żebyśmy mogli jajko
Marder&Marder ManufactureWielkanocy jeszcze chwila, ale biały barszcz można jeść nie tylko w trakcie świąt. Ta gęsta i sycąca zupa kojarzy mi się jednak przede wszystkim z pachnącymi świętami i wiosną :) Zapraszam Was dzisiaj na biały barszcz z jajkiem na twardo i białą kiełbasą. Składniki: ok 20dag łopatki wieprzowej 2 duże marchewki biała kiełbasa (surowa, ilość wg uznania) pietruszka 5 dużych ziemniaków
ChilliJemyNiewiele osób zdaje sobie sprawę z dobroczynnych właściwości tego zioła, wzrastającego o tej porze roku na wacie w niemal każdym domu. Tradycyjnie wysiewa się ją na Wielkanoc, dobrze jest jednak pamiętać o niej przez cały rok. Rzeżucha zawiera pewną ilość witamin A, B1, B2, E, PP, łatwo przyswajalnego jodu oraz chrom, potas, mangan, magnez i wapń. Szczególnie zalecana jest cukrzykom
Kuchenna Kontrrewolucyazapewne zauważyliście, nie podążam za blogowym kalendarzem świątecznym, tj. kiedy są święta Bożego Narodzenia nie zasypuję Was przepisami na 10 rodzai karpia, zupy grzybowej czy pierników. Kiedy za pasem Wielkanoc nie znajdziecie u mnie szerokiego wyboru żurków, mazurków i babek. A kiedy zbliża się Tłusty Czwartek nie zamykam się w kuchni i nie smażę tony pączków, za którymi nie przepadam
My simple kitchenPolskę duchowieństwo, postrzegając jajka jako atrybut magii pogańskiej, zabraniało ich jadania w dni świąteczne. Dopiero w 200 lat po wprowadzeniu chrzescijaństwa duchowieństwo zezwoliło Polakom na spożywanie jaj w okresie Wielkanocy, ale pod warunkiem, że jajka zostaną najpierw poświęcone w kościele. Z czasem uznano je za symbol zmartwychwstania, a barwienie ich, święcenie i obdarowywanie się nimi stało się zwyczajem wielkanocnym. Natomiast
My simple kitchenuwielbiam takie wypieki). Cóż więcej dodać? Szybka i prosta w przygotowaniu, smakuje nawet bez lukru i cukru pudru na wierzchu. Oryginalny przepis pochodzi z czasopisma Naj. Ciasta na Wielkanoc (nr 3/2000) i widnieje tam jako Babka pomarańczowa . Wersję z pomarańczami także robiłam, ale moim zdaniem cytrynowa i grejpfrutowa są o niebo lepsze. Polecam. Składniki: 250 g margaryny
My simple kitchenbabciny, lecz zapożyczony z innego bloga, ale wzbudza we mnie ten sam rodzaj nostalgii. Tak się jakoś składa, że najwięcej tego typu wypieków popełniało się u mnie nie przed Wielkanocą, lecz właśnie zimową porą. Kiedy śnieg prószył za oknami a krajobraz przybierał mroźne szaty. Wprawdzie w tym roku zimy coś nie widać ale babka jest :) Bardzo wilgotna (taka, jaką lubię
My simple kitchenCiasto bardzo dobrze się kroi i ładnie się prezentuje. Nie jest za słodkie, bo kwaśmy rabarbar niweluje smak słodkiej bezy i śmietany. Przepis pochodzi z czasopisma "Pyszne ciasta na Wielkanoc" nr 1/2012 i został przezez mnie nieco zmieniony :) Składniki na małą blaszkę Ciasto: 190 g masła 190 g cukru 6 żółtek olejek waniliowy 225 g mąki 3 łyżeczki proszku
My simple kitchensypialni (pod kolor ścian ) :) 5. A na obiados... pizza! :D 6. Jeden z przepięknych zachodów słońca uchwyconych z naszej kuchni :) (w rzeczywistości są one jeszcze piękniejsze :)) 7. Przed Wielkanocą :) Koszyczek ze święconką i dekoracja świątecznego stołu - baranek z ciasta :) 8. Goście idą, goście! - czyli weekendowa cukiernia :) 9. No i znowu te paznokcie...;) Tym razem w wersji "blue" :) 10. Czegóż
My simple kitchen