drodzy czytelnicy: Gdy nadejdą święta niech nadzieja i radość zastukają do Państwa drzwi, a Wielkanoc przyniesie pomyślność, szczęście i piękny uśmiech każdego dnia. Poniżej mój wielkanocny wianek zrobiony w jakieś 15-20 min. Trochę wstążki, drewniane jajka pomalowane na biało, reszta kupiona w markecie, klej i pinezki, no i oczywiście odrobinę chęci i taka to ozdoba zawisła na kominku
IMPRESJA SMAKUWielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a ja na nic nie mam czasu, pochłonięta sprzątaniem oraz sadzeniem roślin, postanowiłam zrobić szybki deser w przerwie świątecznej gorączki, między robieniem zakwasu, sadzeniem rzeżuchy, podlewaniem młodego jęczmienia, myciem okien i porządkowaniem w szafkach. Jeśli chodzi o przepisy świąteczne na blogu to niestety pojawią się dopiero jutro, postanowiłam zrobić mazurek, babkę trójwarstwową na parzę
zdrowa vege kuchniaPrzepyszny mazurek na Wielkanoc, mocno orzechowy, na delikatnie kruchym cieście. Przepięknie udekorowany warkoczem, kwiatami i listkami. Bardzo mi się podoba. W smaku jest słodki ale nie jest zbyt słodki jak to mazurki, bardzo orzechowy i kremowy z nutą cytrusową. Zapraszam! SKŁADNIKI: na ciasto: - 150 g mąki pszennej szymanowskiej - 75 g masła - 50 g cukru - 2 żółtka - 1/3 łyżeczki proszku
SMYKWKUCHNIZ okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych powoli przygotowuje menu śniadaniowe. W tym roku postanowiłam urozmaicić nieco smak chrzanu. Ostry przełamany słodkim... MNIAM! Składniki: 2 szklanki tartego
Tradycyjna KuchniaPrzepis regionalny, odnaleziony w starej książce kucharskiej. W sam raz na nadchodzące przedświąteczne dni. Składniki: ½ szklanki suszonych grzybów 2 marchewki 1 pietruszka 2 cebule 6 buraczków
Tradycyjna KuchniaSodra jest to potrawa regionalna znana w górach. Czasem nazwa ta służy do określenia zupy, a czasem do określenia chrzanu. Słyszałam obie wersje. U mnie
Tradycyjna Kuchniatort: aromatyczne, wilgotne ciasto o lekko cytrynowym aromacie; przełożone delikatnym kremem budyniowym, zwieńczone posypką z karmelizowanych migdałów i czekoladowych kamyczków Delecty. Taka babka sprawdzi się nie tylko w okresie Wielkanocy, będzie idealna wówczas, kiedy zechcesz powiedzieć: dziękuję, że jesteś... Upiekłam ją wg wytycznych Córci, specjalnie dla Babci! Tak to już musi być, że moja Mama nie może być z nami
6nieboJeszcze przed świętami wstawiam przepis na cytrynowe babeczki z lukrem. Szybkie, proste, cytrynowe w każdym calu! Bardzo wilgotne, mięciutkie i obficie oblane lukrem. Zdążycie je zrobić jeszcze na Wielkanoc! Polecam ;) Składniki: (na ok. 12 sztuk) Ciasto: 2 jajka 1/2 szkl oleju rzepakowego 200 ml mleka 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego 1 szkl cukru
Nastoletnie Wypiekaniewitaminowa, nic dziwnego to przecież symbol odradzającego się życia i sił witalnych. Długa lista zalet - tutaj - powinna Cię zachęcić, by włączyć ją do menu. Rzeżucha to jeden z symboli Wielkanocy i właśnie teraz sobie o niej przypominamy. Siejemy te maleńkie, niepozorne, zielone listki, by stanowiły ozdobę wielkanocnego stołu. Wysiewam rzeżuchę systematycznie już od połowy lutego i ląduje w śniadaniowych koktajlach
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!W zeszłym roku proponowałam Wam przygotować Wielkanocne babeczki z pomadą i bakaliami , moja tegoroczna propozycja to Wielkanocne babeczki z czekoladą i migdałami, w ich środku ukryta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię*składniki: 5 jajek 2 średniej wielkości liście jarmużu 4 plasterki dobrej jakości szynki 2 łyżki majonezu sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy
Domowy Smak JedzeniaJeżeli szukasz prostego przepisu na ciasto, innego niż te tradycyjne w okresie Świąt Wielkanocy, to mamy coś dla Ciebie. Ciasto czekoladowe to moje pierwsze ciasto w życiu :-) Sądząc po tym, jak inni w Ciasnej Kuchni się oblizywali, wnioskuję, że nie wyszło tak źle. Ciasto jest mocno czekoladowe – wszystko za sprawą gorzkiej czekolady 90%, której użyłem z prostego względu
Ciasna Kuchniaskładniki na ciasto kruche: 200 g mąki 30 g cukru pudru 100 g masła 3 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy
Domowy Smak Jedzeniadekorowania stołów na świąteczne okazje. Warsztaty dekorowania stołów na świąteczne okazje W ubiegłą sobotę miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w warsztatach dekorowania stołów na świąteczne okazje. Z okazji nadchodzącej Wielkanocy, to właśnie te święta były mottem przewodnim warsztatów. Spotkaliśmy się w warszawskim salonie House&more, który mieści się przy ul. Burakowskiej 4 A. Organizatorkami warsztatów były dwie przeurocze
Kulinarne przygody Gatitybabki, babeczki, a także serniki, makowce i inne wypieki, które mam nadzieję umilą Wam ten wspólny, rodzinny czas świętowania. Aby przejść do zbioru przepisów kliknijcie w tu -> SŁODKA WIELKANOC - ZBIÓR PRZEPISÓW
Słodkie okruszki