Jajeczka faszerowane przeważnie robię na Wielkanoc, bo to praktycznie same jajka, dziś też chce wam pokazać jak zrobiłam jajeczka które urozmaiciłam plastrami z piersi z kurczaka i do tego podsmażane buraczki z czosnkiem. Składniki na 4 porcję; jaja 6 szt masło 70 g musztarda sarepska 2 łyżki sól i pieprz do smaku pierś z kurczaka ugotowana w rosole
Różowa kuchniaWielkanoc-więc robię galantynę. W szynkę zawijam szparagi, jajko, sałatkę warzywną....każdego roku to samo. Postanowiłam,że w tym roku będzie inaczej. Szparagi pozostają,bo zagrożono mi w domu strajkiem-ale jajko i sałatka wysiadają z mojego świątecznego menu. Postawiłam na pastę serową. Można ją zawinąć w szynkę lub liść sałaty-druga opcja bardziej przypadła mi do gustu. SKŁADNIKI
Kopystką po garachpisanie i w sumie nie wiem czy się to zmieni. Powoli idzie wiosna i wieczorami zamiast przy "garach" mam nadzieję moczyć nogi na plaży. Z drugiej strony na Wielkanoc wypada coś ugotować... Dziś bedzie wpis o niczym innym a naszej polskiej pysznej kszance: Kaszanka to mega proste danie , podobnie jak jajecznica. Przepis nie wymaga chyba zbednego
Lubczyk i WaniliaPrzepyszna babka, jak puszek. Jest to następny przepis pokoleniowy którym chcę się z Wami podzielić. Przepis na wykonanie w thermomix na dole Wykonanie – masło utrzeć
Kuchnia PokoleńZapraszam do oglądania i pobierania najnowszego wydania magazynu "Życie ze smakiem". Jak zawsze znajdziecie w nim sporo smacznych przepisów i porad. Tematami głównymi są śniadania i zbliżająca się Wielkanoc. Do naszego zespołu dołączyła Emilka, jedna z najmłodszych blogerek . Emilka ma 14 lat, przecudnie fotografuje rzeczywistość i jest bardzo zdolną dziewczyną. Współpracowało się nam tak dobrze, że łatwo było zapomnieć
Codzienna kuchnia niecodziennaWielkanoc coraz bliżej, na stołach pojawią się wszelkiej maści baby, babeczki i babki drożdżowe. Może dla odmiany zaserwować babkę jogurtową ? Jej przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu niż tradycyjnych babek drożdżowych, można ją wzbogacić przeróżnymi dodatkami np. skórką cytrynową lub pomarańczową, rodzynkami, drobno posiekaną czekoladą lub suszoną żurawiną, polać polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem Składniki jako miarki używałam szklanki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabędą posiłki, które swym wyglądem i smakiem przywołują wiosnę. Z wiosną kojarzy mi się zieleń, czyli w kuchni pachnący wiosną koper czy natka pietruszki. Oprócz tego wiosną jest Wielkanoc, czyli na stole jajka z przeróżnymi farszami. Ja dla odmiany połączyłam to, co najlepsze i najzdrowsze, czyli koper, natkę pietruszki, rybę i jaja. W moim domu bardzo lubimy rybę
Kuchnia PaulettesDziś Środa Popielcowa. Dla katolików to święto, które rozpoczyna okres. Okres czuwania przed nadejściem Wielkanocy. Za 40 dni będziemy przeżywać śmierć Chrystusa. Dziś, w Środę Popielcową oprócz posypania głowy popiołem katolicy mają poważny orzech do zgryzienia... Co jeść? Zwyczaj nakazuje: 2 posiłki lekkie i 1 do syta. Dziś, tak jak Wielki Piątek obowiązuje post od pokarmów mięsnych. Niżej
Gotuję Testujęgarstka zieleniny (koperek lub pietruszka). Jeden z najprostszych posiłków, które zdrowo nasycą w postny dzień. Pamiętam ten smak jeszcze z dzieciństwa. Nieodzownie kojarzy mi się z oczekiwaniem na Wielkanoc. Kiedyś królowała w naszym domu wersja bez jabłka i jednak ze śmietaną. Teraz danie odświeżone prze dodanie jabłuszka i zastąpienie śmietany jogurtem. Pyszne, lekkie, zdrowe, sycące. W sam raz na wielkopostne
Kuchnia po mojemuJuż jutro marzec, popielec i początek wielkiego postu. Jak ten czas leci...Jeszcze miesiąc temu miałam w domu choinkę a tu już post, ani się obejrzymy a będzie Wielkanoc :-) ale do rzeczy :-) ostatnio naszła mnie ochota na obwarzanka, spróbowałam zrobić i wyszło bardzo zadowalająco. wiadomo-nie wyszło identycznie jak tradycyjny obwarzanek ale brat mówi, że te oje są nawet lepsze
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokutakiej wersji funkcjonuje do dziś. Semlor jest typowym przysmakiem w tłusty wtorek ale w sklepach pojawiają się tuż po Sylwestrze i można je kupować właściwie aż do Wielkanocy. Bułeczki są cudownie puszyste, a wypełnienie rozpływa się w ustach. Najfajniejsze jest jednak to, że są naprawdę proste w przygotowaniu, a podczas ich pieczenia kuchnia w najciemniejszych zakamarkach wypełnia się zapachem kardamonu
Kuchnia w Słońcu Skąpanasię obejrzeliśmy jak karnawał dobiegł końca. Jeszcze tylko ostatki i zaczniemy myśleć o Wielkanocy. Ostatki nazywane są także śledzikiem, a więc i dań ze śledzia nie powinno zabraknąć , prawda? 😊 Specjalnie z tej okazji przygotowałam dwa dania ze śledziami. Pierwsze były śledzie z cebulą i suszonymi pomidorami , które w naszym domu okazały się prawdziwym przysmakiem. Dzisiaj prosta sałatka z ogórkami kiszonymi
Codzienna kuchnia niecodziennaprozdrowotne dżemy Łowicz, w tym Dzika Róża, życie stało się prostsze i można się nią zajadać codziennie, nie tylko przy okazji pączków na tłusty czwartek lub różanego mazurka na Wielkanoc ;) Czas przygotowania: 35 minut + 2-10 godz. moczenie mąki Porcje: 2 Stopień trudności: łatwy Forma: 30 cm Składniki: Farinata 100 g mąki z ciecierzycy
SzczyptaSmaQ