Dzięki koleżance stałam się właścicielką książki, która była w tym roku wydawana w Lidlu za uzbierane znaczki przed Wielkanocą. Zaraz po otrzymaniu przejrzałam ją i znalazłam wiele fajnych przepisów. Postanowiłam wypróbować jeden z nich, który wydał mi się bardzo intrygujący, bo nie codziennie robi się ciasto z kaszą gryczaną. Efekt jest bardzo zadowalający i pewnie jeszcze nie raz je będziemy
Państwo Wojtczuk gotujączym nie chciałam czekać ani sekundy dłużej :) Czy jest wart zainteresowania teraz, kiedy po świętach zostało już tylko wspomnienie, a co niektórzy zastanawiają się już, co przygotują na Wielkanoc...?! Mam nadzieję, że zapiszecie go i skorzystacie w stosownej chwili, a takich w okresie karnawału nie powinno brakować 😊 Wszak wiecie, że rybka pływać lubi 😋 Łosoś jest delikatną rybką
Kuchnia w czekoladzieOczyszczająca zupa z kapusty. Edyta Guhl. Zawsze przed Wielkanocą staram się pościć i choć może rezygnacja z mięsa nie jest dużym wyrzeczeniem, bo mięso mi nie smakuje, to trudniej jest zrezygnować z cukru, slodyczy, czy ukochanej kawy. Przy moim niskim ciśnieniu brak kofeiny kończy się chodzeniem po ścianach i ciagłym przysypianiem. Próbowałam zastąpić ją colą, ale jaki to post
dolcevitainmykitchenchcę zostawić Was bez nowego przepisu. Na naszym świątecznym stole na pewno pojawi się babka, sernik i obowiązkowo bułki z jabłkami, które może nie bardzo pasują do Wielkanocy, ale tak bardzo mi posmakowały, że muszę poczęstować dalszą i bliższą rodzinę
dolcevitainmykitchenWesołych Świąt. Edyta Guhl. Przerwa wielkanocna Z okazji zbliżającej się Wielkanocy nastapi około 2-tygodniowa przerwa na blogu. Wszystkim czytelnikom życzę dużo radości, spotkan z rodziną, zdrowia, siły i mądrości, a także głębokiej zadumy nad tajemnicą Zmartwychwstania. Wesołych Świąt! Wasza Edyta Wesołego Alleluja. Edyta
dolcevitainmykitchenblogach rządzą jajka, babki, mazurki - a to oznacza, że do Wielkanocy zostało już bardzo mało czasu. Nawet pogoda zdaje się zdecydowanie zwiosenniała i drugi dzień darzy nas pięknym słońcem. Skoro już mowa o jajkach, to dziś proponuję jajeczną pastę. Cóż może być prostszego, niż rozdrobnione jajko wymieszane z majonezem? Pokusiłam się nieco urozmaicić tę podstawową wersję i dodałam orzechy, które
Obiad gotowyMuszę się pożalić - mój zakwas padł:( Staruszek miał już chyba z 8 lat, choć w przypadku zakwasu to szczenięcy wiek. Ale nie dopilnowałam, mea culpa... To było tuż po Wielkanocy, zajęta przygotowaniami do Świąt zapomniałam go dokarmić, a on, biedaczek, stał sobie cicho w lodówce i czekał, a gdy przypomniałam o nim, zobaczyłam na powierzchni plamki, jakby pleśń. Nie jestem
Obiad gotowyCześć Kamizelkę dla mamy skończyłam (no prawie skończyłam, bo zostały jeszcze guziki do doszycia :)) jeszcze przed Wielkanocą. Może nie wyszedł idealnie, ale jest znośnie. Zwłaszcza, że wprowadziłam sporo zmian. Kamizelka nie ma rękawów, ale ma za to kieszenie. :) Zdjęcia może niezbyt ładne, ale na mnie kamizelka jest za mała (w końcu była robiona nie dla mnie) a mama unika zdjęć
blog.moje-pasje.infoktórych są wykonane zadowolą najwybredniejszych. Niezależnie od tego jakimi kryteriami się posługujemy. U mnie po świętach została, klasycznie, biała oraz posiłkowałem się parówkami :) Kiełbasy takie są zazwyczaj w Wielkanoc gotowane, a podsmażenie spowoduje, że otrzymają nowe życie. Składniki: - kiełbasy, które zostały nam ze świąt - małe cebule - podłużne bułki Wykonanie: Kiełbasy i cebulę pokroić w plasterki. Nadziać na patyk i podsmażyć
Kryzysowa Książka Kucharskasałatka jarzynowa . Tym razem jednak tradycji stało się zadość i na moim stole wylądowała typowa "jarzynówka" z majonezem . Nie wyobrażam sobie Świąt bez tej potrawy. Czy to Wigilia, czy Wielkanoc, zawsze musi znaleźć się w moim jadłospisie w tym czasie. Choć jej krojenie jest zdecydowanie nużące - Nic to! Pana Męża zawsze włączam w tę fazę przygotowywania :P - to efekt wart
Grunt to przepis!Pasztet to danie, które w moim domu kojarzy się ze świętami, zwłaszcza Bożym Narodzeniem, choć na Wielkanoc także ląduje na naszym stole. Specjalistą od mięs w rodzinnym domu jest mój Tato, który macerował mięso w mleku, winie, dziwnych mieszankach przypraw, potem rolował i piekł. Efekt tych magicznych zabiegów był… magiczny! Tym bardziej zasługuje na osobny wpis na blogu. proszę
Szybko Tanio Smacznienajbardziej podoba :). Moje bożonarodzeniowe ulubione smaki to: - bakalie - mak - świąteczne ciasteczka. Ok. Powiecie, a gdzie sernik? Sernika nie ma, gdyż u mnie w domu sernik zawsze szykuje się na Wielkanoc. Oczywiście jeśli chcecie to polecę Wam sernik krakowski - tradycyjny, kremowy na delikatnym kruchym cieście. Moje makowe propozycje: Babka piaskowo-makowa Gwiazda drożdżowa z makiem Choinka makowa z ciasta francuskiego Babka
Mania WypiekaniaSałatka kojarząca się z Wielkanocą, bo smakuje jajkami i chrzanem:). Nic nie stoi jednak na przeszkodzie by zrobić ją na Boże Narodzenie ! Kurczaka można z powodzeniem zastąpić dowolną szynką. Ostrość można dowolnie regulować dodając mniej lub więcej chrzanu. 500g filetów z kurczaka 6 jajek 1 puszka kukurydzy 300g sera żółtego 1 pęczek szczypiorku 5 łyżeczek chrzanu 2-3 łyżki majonezu
Szefowa kuchnitaka wersja typowo bożonarodzeniowa, a wcale nie jest powiedziane, że tylko na te święta się sprawdzą. Wystarczy zastosować inny kształt i z powodzeniem możemy tworzyć dekoracje na Wielkanoc. I nie tylko na święta! Sprawdźcie moje propozycje! Ozdoby z suchej porcelany mogą stanowić niepowtarzalną dekorację, a zastosowań jest naprawdę cała masa! Oto kilka moich propozycji: Zawieszki na choinkę jako samodzielna
Kolorowy PrzepisownikPyszny makowiec, który odkąd pamiętam był przygotowywany u nas w domu na każde święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Skąd dokładnie pochodzi przepis tego nie wiem, ale zawsze przygotowywała to ciasto babcia, potem mama a rok temu ja upiekłam je po raz pierwszy. Ponoć już prababcia je piekła. To jedyne ciasto u nas w domu z taką "tradycją". Choć lubię eksperymentować
Ze smakiem i z pasją