Wielkanoc coraz bliżej. Dziś przygotowałam dla Was migdałowe mini babeczki, które doskonale nadają się do koszyka ze święconką a także jako dekoracja stołu wielkanocnego. Szybkie i łatwe w przygotowaniu, nadają się również na co dzień do kawki :) Do mini babeczek wykorzystałam masło migdałowe prażone od Primavika . Masło to doskonale nadało się do babeczek, delikatnie wyczuwalny jest
Zrób to smaczniewyczuwalną nutą cebulową. Dzięki powolnemu duszeniu cebula pozbawiona jest tu swojej ostrości - staje się łagodna i słodkawa. Jestem przekonany, że ten przepis doskonale sprawdzi się w czasie zbliżającej się Wielkanocy. Sos jako dopełnienie pieczeni na świątecznym stole? Jako dodatek do białej kiełbasy? Zdecydowanie tak! Składniki: 2 średnie cebule 3 łyżki masła 2 kromki chleba tostowego bez skórki 300 ml śmietanki
zadanie-gotowanieDzisiaj chciałam Wam przypomnieć, że w w prawej szpalcie bloga znajdziecie wielkanocne inspiracje z bloga Czerwień i błękit w zakładce Wielkanoc w kategorii Wielkanocne ciasta . Trochę się przez te prawie 8 lat uzbierało. Znajdziecie tam mazurki, babki, ciasteczka, serniki i ciasta przekładane. Na pewno znajdziecie coś pysznego dla siebie. Zapraszam serdecznie
Czerwień i błękitktóre robiła mama do kotletów mielonych. Jako dorosła kobieta odkryłam, że gdy się je upiecze stają się esencją smaku, słodyczą samą w sobie. Teściowa przekonała mnie, że na Wielkanoc nie ma jak barszcz z buraczanego zakwasu z pożywną wkładką... "Warzywo" Dominiki Wójciak sprawiło, że z pieczonych buraków zrobiłam kopytka :) Przepis mnie zainspirował. Dokonałam kilku zmian przed i paru
Dzieje kuchennej WiewióryWielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc będzie kilka wpisów na baby, babeczki, serniki i mazurki. Część z pomysłów to tradycyjne, konwencjonalne receptury, a część to zupełne nowości (wiem jednak, że jeśli chodzi o wypieki świąteczne to nie każdy lubi eksperymenty). Dziś przepis jeszcze nie do końca wielkanocny, choć takie murzynkowe babeczki można upiec do koszyczka. Robiłam je w dwóch wersjach
Słodkie inspiracjeżurek na wędzonce z białą kiełbasą i jajkiem na zakwasie, który nadaje mu charakterystyczny, kwaskowaty, wyjątkowo intensywny smak a dodatkowo jest gęsty i znakomicie doprawiony to tradycyjna zupa na Wielkanoc, polecam jej przygotowywanie również wtedy, gdy najdzie nas ochota na smaczne i pożywne danie. składniki na 3 porcje włoszczyzna ( 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera i pora ) 2 ząbki
Smakowite Daniabliżej i każdy z Nas pomału szykuje swoje wnętrza i swoją kuchnię na powitanie tego magicznego czasu. Wiele z Was pewnie zastanawia się jak udekorować stół na Wielkanoc, ja tez co roku mam ten sam dylemat. Zazwyczaj w moim domu nie ma intensywnych kolorów, panuje stonowana kolorystyka, która ma wyciszać i działać relaksującą. Ale w czasie Świat Wielkiej Nocy
SMYKWKUCHNIterenach Polski cebula jest warzywem bardzo popularnym i jej przygotowanie stało się chyba sportem narodowym, sądząc po ilości przepisów z cebulą. Przeglądałam ostatnio notesy rodzinne (szukałam przepisów na Wielkanoc, które ... [Read more
Gotuj z Blue RavenDziś mam dla Was przepis na babkę cytrynową. W sam raz - zdążycie go wypróbować przed Wielkanocą :) Oryginalny przepis był na bazie mąki pszennej, ale zamieniłam na zdrowsze odpowiedniki. Zmniejszyłam też ilość cukru, ale i tak babka wyszła słodka i pyszna. Ważne przez przystąpieniem do pieczenia - wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową! Składniki: 250 g masła 150 g cukru 4 jajka
Mama z Motylemmojego ogródka. Masa serowa z tego przepisu jest idealna, aksamitna i gładka, bo przygotowana na bazie sera ricotta i śmietanki 30%. Piotrek stwierdził, że mam identyczny przygotować na Wielkanoc bo jest bardzo, bardzo smaczny. Sernik wyszedł równy, gdyż tylko minimalnie opadł. Konsystencja tego pieczonego sernika jest zwarta i lakko kremowa, jak w sernikach na zimno, doskonale nadaje się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZbliża się Wielkanoc i nie byłabym sobą, gdybym odpowiednio wcześniej nie zaczęła proponować Wam ciekawych przepisów, do wykorzystania z okazji tego święta, ale oczywiście nie tylko. Zastanawiałam się czego nie może zabraknąć na tradycyjnym Wielkanocnym stole i przyszło mi do głowy wiele potraw, ale wydaje mi się, że jajko nie ma w tym zestawieniu konkurencji! W końcu jest poniekąd symbolem
Pichceniomaniadeserze, ale już od jakiegoś czasu miałam ochotę na sernik. Nie wiem jak wam, ale mi się serniki zawsze kojarzyły z niedzielą u babci lub ewentualnie świętami. No właśnie wielkanoc za pasem, więc może się skusicie? Sernik miał być pieczony w kąpieli wodnej, ale że się tego trochę obawiam więc zdecydowałam się na półśrodek Nalałam wodę do największej foremki
Relaxtimeprzepis na babkę budyniową na jogurcie. Jej strukturę urozmaiciłam, dodając siekane migdały. Dzięki jogurtowi, jest wilgotna i długo zachowuje delikatność. Idealna na Wielkanoc i dzień powszedni. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 budynie waniliowe bez cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego 50 g siekanych migdałów blanszowanych (polecam bakalie Skworcu ) 4 jajka szczypta soli
Smak mojego domuprzekąska szybka i efektowna, zrobicie ją niemal błyskawicznie z kilku składników , czas chłodzenia godzina, ale radzę potrzymać całą noc w lodówce. Obowiązkowo w naszej terrinie występuje symbol Wielkanocy- jajo. Kolorowe warzywa to żywy akcent – ta przekąska to ozdoba wielkanocnego stołu. W mojej terrinie zielony groszek nie rozłożył się równomiernie, stąd nie widać go w pierwszym plastrze, możecie zwiększyć jego
Z Kuchni Do Kuchni