przepisy na śledzie - 3000 przepisów (strona:19/200)

śledzie matiasy na pikantnie ze śmietaną... 159

Składniki: 4 filety matiasy, 1 mała papryczka chilli, 1 łyżeczka cukier, 1 łyżeczka ocet winny,1 cebula biała, 200 ml śmietana gęsta matiasy bez moczenia tylko

W Mojej Kuchni Lubię
śledzie matiasy ze śliwkami suszonymi, czerwoną cebulą i pieprzem kolorowym... 244

Składniki: 6 sztuk matiasy filety, 2 sztuki cebula czerwona, 3/4 szklanki śliwki suszone, - do smaku pieprz kolorowy ziarnisty, 1 łyżka cytryna sok, - ile potrzeba olej rzepakowy

W Mojej Kuchni Lubię
Lubelski kociołek: Sałatka buraczana ze śledziami 225

Dzisiaj trzecia edycja Lubelskiego kociołka czyli gotowania lubelskich blogerek kulinarnych. Tematem tej edycji są: buraki. Dla mnie wbrew pozorom zadanie ciężkie, a myślenie nad nich zajęło

Pasja Smaku
Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą 151

Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą – to jedno z podstawowych dań świątecznych, pasujące zarówno na specjalne okazje jak i typowe spotkania ze znajomymi, bardzo proste w przygotowaniu, i szybkie w wykonaniu, a na pewno zaspokoi podniebienia niejednego amatora rybnych przysmaków. Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą Składniki na 4-6-porcji: 500g śledzi solonych(...)matiasów 100g śliwki suszonej 500g cebuli 70g oleju rzepakowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich Szczypta świeżo zmielonego pieprzu. Sok z cytryny Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą Przygotowanie: Śledzie zalewamy wodą i moczymy co najmniej 2-3 godziny, w zależności od tego jak bardzo są słone, w tym czasie co najmniej dwukrotnie zmieniamy wodę na świeżą, następnie odcedzamy i tniemy

Księga-Smaku
Rolada buraczkowa ze śledziami 321

Rolada buraczkowa ze śledziami to moje tegoroczne odkrycie. Połączenie buraków i śledzi jest bardzo popularne dlaczego więc nie zestawić tego w nieco inny, bardziej elegancki sposób? Być może zachęcę Was tym przepisem na śledzie w innej odsłonie i będzie to wasza JEDNA Z DWUNASTU potraw na wigilijnym stole? Ja wiem jedno-rolada buraczkowa ze śledziami, na moim stole wigilijnym znajdzie(...)się na pewno. Biszkopt buraczkowy, kremowy serek doprawiony ziołami i ogórkiem kiszonym oraz dobrej jakości śledzie to gwarancja dobrego smaku i sukcesu kulinarnego. Roladę można przygotować dwa dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Nadzienie nabierze koloru od buraczków, a smaki się ze sobą dobrze zgrają. Jeżeli tak jak ja nie wyobrażacie sobie Wigilii bez dań rybnych to zapraszam po kilka

Pieguskowa Kuchnia
Śledź w curry – duńskie Smørrebrød ze śledziem 255

wiem jak Wy, ale ja za każdym razem na przepis pod tytułem „śledź po japońsku” patrzę z obrzydzeniem i zażenowaniem – żaden Japończyk nie zjadłby tak podanej ryby, ja też nie zamierzam. Ale połączenie Danii i złotego curry nie dziwi – duńskie imperium kolonialne obejmowało od roku 1620 również Indie (Tranguebar, obecne Tarangambadi). Cenne dalekowschodnie przyprawy są Duńczykom znane od wieków(...)chętnie w duńskiej kuchni wykorzystywane. Jedną ze świątecznych potraw, serwowaną na bożonarodzeniowy lunch, jest w Danii „Karrysalat” – sałatka z curry podawana na otwartych kanapkach ze śledziem. Tak właśnie orient spotyka się ze śnieżną i zimną północą. Pysznie!   Tą sałatkę śledziową Duńczycy podają na ciemnym żytnim chlebie, podzielonym na małe kromeczki – na kęs lub dwa. Świetna przystawka do zimnej wódki

Karo in the Kitchen
Śledzie po sułtańsku – Śledzie z rodzynkami 269

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na śledzie z rodzynkami – po sułtańsku, śledzie są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takich śledzi (w co wątpię), to polecam wypróbować przepis. Do przygotowania śledzi będziemy potrzebowali: 400 g filetów śledziowych a`la Matias – solonych około 100 g rodzynek 250 g cebuli 100 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka miodu(...)smaku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Śledzie po sułtańsku Przygotowanie: Filety śledziowe są słone, dlatego przed przygotowaniem sałatki płuczę je w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Cebulę kroję w cienkie półplasterki (piórka). Następnie cebulę

Uwaga Babcia Gotuje
Rolmopsy ze śledzia z suszonymi śliwkami 121

mają sprawić, że będziemy przyjemnie najedzeni, schudniemy i do tego pobudzimy produkcję hormonów szczęścia. Bo są przecież potrawy, po których jest nam od razu lepiej np. czekolada, awokado czy … śledź. A że z nich najbardziej dietetyczny jest śledź, to dziś będą rolmopsy z suszonymi śliwkami. #WyhaczRybkę ! Moja wersja rolmopsów jest dużo szybsza niż tradycyjna. Ponieważ teraz spokojnie można kupić już(...)gotowe śledzie, których nie trzeba moczyć, nie zepsujemy sobie humoru wykonywaniem bezsensownych czynności. Tradycyjny przepis na rolmopsy zakładał moczenie śledzi, które potem nie miały żadnego smaku, więc trzeba było je solić i moczyć w jakieś dziwnej zalewie mocno octowej, w której to rozpadały się na kawałki. My pomijamy te etapy i możemy od razu cieszyć się pyszną rybką, która

Ugotowane pozamiatane
Pyszne Śledzie z Papryką i Śliwkami 246

Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne śledzie z papryką i śliwkami. Śledzie są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania śledzi będziemy potrzebować: 500 g filetów śledziowych a`la Matias - solone 125 ml oleju 2 cebule (około 200 g) 1 papryka czerwona (około 200 g) około 10 szt śliwek wędzonych (bez pestek) 2 łyżki(...)żurawiny około 70 g pomidorów suszonych 4 łyżki czerwonego octu winnego (jabłkowego) lub białego pieprz do smaku Link do filmu z przygotowania: Śledzie z papryką Przygotowanie: Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Przygotowanie pozostałych

Uwaga Babcia Gotuje
Tatar ze śledzia na pumperniklu 252

Tatar ze śledzia na pumperniklu to idealna przystawka, która znalazła się we wpisie „ Sylwestrowe menu – top lista „. Śledzie w każdej postaci doskonale nadają się do podania na Sylwestra, tym razem proponuję je przygotować w formie mini kanapeczki, czyli tartinki z tatarem ze śledzia. Tak przygotowany tatar ze śledzia polubi każdy! Tatar ze śledzia na pumperniklu często przygotowuję(...)tatara zawsze używam ciemnego, okrągłego pumpernikla, ze względu na jego strukturę, dzięki której nie rozmięka tak szybko, to idealny przykład przystawki typu finger food. Jak przygotować pyszny Tatar ze śledzia na pumperniklu? Składniki: 2 podwójne marynowane filety śledziowe wraz z marchewką i cebulką 1 duży ogórek konserwowy, może być kupny jak nie macie domowych 😉 1 czerwona cebulka 2 łyżeczki majonezu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledzie z żurawiną i marynowaną cebulką 199

Śledzie z dodatkiem żurawiny zrobiłam trochę inaczej niż podaj większość przepisów. Użyłam solonych śledzi, a nie marynowanych. Kwaśnym akcentem jest tu cebulka, którą zamarynowałam w occie winnym. Udało mi się dobrać składniki w taki sposób, że żaden z nich nie dominuje. Lekko słone śledzie, kwaskowa cebula i słodka żurawina pasują do siebie wyśmienicie. Dodatek różowego, młotkowanego pieprzu dodaje ciekawy efekt(...)osoby, które jadły śledzie zachwycały się jego smakiem. Do tych śledzi zamiast żurawiny można użyć suszonych lub wędzonych śliwek. Składniki: 0,5 kg śledzi (solone, bez skóry) 3 duże cebule 1/3 szkl. suszonej żurawiny 1-2 łyżki suszonego majeranku ok. 1 szkl. lub więcej oleju rzepakowego lub słonecznikowego pieprz różowy lub czarny, świeżo mielony lub młotkowany - w ilości jaką lubicie

Codziennik Kuchenny
Śledzie w czosnkowym sosie 157

Śledzie w mocno czosnkowym sosie. Nie muszą długo się przegryzać, wystarczy noc. Nie robiłam dużej porcji, dwa filety wystarczają u nas dla 2 - 3 osób, ale ilość składników w przepisie, bez problemu można zwiększyć. Polecam, gdyż to dobry sposób na śledzie "w ostatniej chwili" Inspiracja "Śledzie"  - Małgorzata Caprari Jeżeli lubicie śledzie, zajrzyjcie też do pozostałych, śledziowych przepisów: Śledzie(...)cebulką klasyczne Śledzie z żurawiną Rembertowskie śledzie majerankowe Śledzie korzenne z suszonymi śliwkami śledzie korzenne z pieprzem zielonym, kaparami i oliwkami składniki: ok 250 g filetów śledziowych (u mnie 2 filety) - użyłam filetów śledziowych a'la matias  sos: 1/4 szklanki śmietany 18% 1/4 szklanki dobrego majonezu 2 spore ząbki czosnku ( po jednym na filet) łyżka posiekanej zieleniny - natka pietruszki

Stare Gary
Śledzie z suszoną śliwką i żurawiną 145

jakiegoś smaku wywołuje u Was ślinienie? Ale nie takie z cyklu „zjadłabym”, tylko takie z cyklu „O matko! Brad Pitt! Nagi! I idzie do mnie!”. Ja tak mam ze śledziami. Nie wiem nawet, czy słoik dobrych śledzi nie wygrałby z gołym Bradem Pittem? Chyba by wygrał. Sorry Brad. Dobry śledź jest dobry i żadna siła ani goły facet tego(...)zmieni. Śledź jest dobry na kaca, na przystawkę, na obiad, na deser też. Znaczy z tym deserem to się zgodzą tylko panie w ciąży i głębokim PMS-ie. Panowie mogą mieć obiekcję. Najcierpliwszy bez mrugnięcia okiem zniósł moje spożywanie śledzia z białą czekoladą i borówkami, stąd wiem, że to ten jedyny (lizu lizu przed świętami ). Myślałam, że większość kombinacji śledziowych

ladykitchen
Śledzie w Śmietanie (a'la Lisner) 379

Śledzie w śmietanie z dodatkiem cebulki, ogórków konserwowych i jabłka to śledziki stworzone na wzór popularnych śledzi Lisnera. Te domowe są bardzo zbliżone w smaku do tych zakupionych w sklepie, a na pewno zdrowsze i co najważniejsze - wiemy co jemy. Śledzie w śmietanie to idealny zakąska na święta, przyjęcia lub zwyczajna przekąska podczas dnia. Śledzie w Śmietanie (a'la Lisner(...)Składniki: ok. 500 g śledzi typu matjas 2 łyżki oleju 2 cebule 2 średnie ogórki konserwowe 1 małe jabłko ok. 2 łyżki octu sok z połowy cytryny 500 g kwaśnej śmietany 12% lub 18% ok. 4 łyżki majonezu szczypta cukru pieprz szczypta soli (lub pominąć jeżeli śledzie były bardzo słone)  Śledzie w Śmietanie (a'la Lisner)  - Sposób przygotowania

Słodka Strona
Śledź w śmietanie z jabłkiem 153

Śledź w śmietanie z jabłkiem Trochę nie dowierzam, że właśnie przedstawiam Wam jeden z moich najgorszych koszmarów kulinarnych. Śledzie w śmietanie. To danie podawane w szkolnej stołówce sprawiło, że przez wiele lat nie ruszałam śledzi. Tamte były okropne. Do dziś na myśl o zestawie śledź w śmietanie i gorące ziemniaki puchnie mi gardło. Serio. Na obiady chodziłam z koleżanką, która(...)śledzi miała podobny stosunek. Niestety panie kucharki nie pozwalały nam odejść od stolika bez pustego talerza. Nie wiedziały, że dziecięca kreatywność nie ma sobie równych i śledzie lądowały w jednym kubku, przykryte drugim lub pod ceratą na stole... Od tamtej pory nie zjem takiego śledzia w jednym całym kawałku. Musi być pokrojony. I absolutnie żadnych gorących ziemniaków. Już kiedyś pisałam

Pełny talerz

Proponowane wyszukiwania