Jest sezon, są śledzie! Udało mi się kupić świeżego wędzonego śledzia. A śledzik, wiadomo zdrowy, tłusty, trzeba jeść. Wszystko spoko, gdyby nie te ości, obieram, obieram, końca nie widać. Cierpliwości mi zabrakło... i dobrze bo zrobiłam pyszną pastę z wędzonego śledzia z chili, smaku dodały jeszcze kwiaty szczypiorku, mają bardzo fajny czosnkowo - cebulowy smak i są śliczne. SKŁADNIKI NA OKOŁO(...)KANAPEK : - 1 duży, wędzony śledź - 2 ząbki czosnku - pół ostrej papryczki chili - 2 łyżki gęstego majonezu - 1 łyżka musztardy - kilka łodyg kwiatów szczypiorku ZACZNIJ OD ŚLEDZI A , obierz ze skóry, odetnij ogon, pozbądź się większych ości, ja nie obierałam jakoś super dokładnie, przez maszynkę do mielenia mięsa przepuściłam śledzia dwa razy, zadnej ości nie było, OBIERZ CZOSNEK I OCZYŚĆ
Kuchnia bezglutenowa Lolizasadzie śledzie mogłabym jeść codziennie, oczywiście do czasu. A to z prostej przyczyny. Po pierwsze, bo bardzo je lubię. Po drugie, bo jest wiele możliwości ich przygotowania. No i po trzecie, ze względu na walory zdrowotne. Śledzie wpływają na nastrój, zwiększając poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację, są bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów. Śledzie w sosie jogurtowo(...)czerwony ziarnisty * Miechunka jadalna (peruwiańska) to egzotyczna roślina, której wartości odżywcze i właściwości zdrowotne docenili już Inkowie, przez których była nazywana „złotą jagodą” – więcej informacji - KLIK . Śledzie moczymy w zimnej wodzie (ok. 30 min). Cebulę kroimy w drobna kostkę, sparzamy wrzątkiem na sitku (straci ostrość), a następnie hartujemy, przelewając zimną wodą. Zostawiamy na sitku do odsączenia. Jabłka
mojewypiekiinietylkorzeczy za człowiekiem chodzą. Krok w krok. Aż słychać głośne tupanie. Nie dają spokoju, męczą, zaprzątają myśli, podsycają wyobraźnie i wrzeszczą "zrób to!". I tak się ostatnio darły... ŚLEDZIE. Ale nie byle jakie! Nie jakieś tam koreczki czy inne filety w sałatce. Nie, nie. Nam się zamarzyły niezwykłe-zwykłe śledzie w cebulce, solone, podawane w prymitywnym słoiku (który zresztą(...)lepsze. O ile postoją... A do nich nic nadzwyczajnego a jednak wspaniałego - łatwiutka, szybciutka sałatka paprykowa z ogromną ilością czosnku. Teraz już wiemy, za nami nie chodziły śledzie - chodził za nami genialny plan. Pyszności wyszły wyśmienicie. ŚLEDZIE: - 1 kg śledzi solonych (płaty bez skóry) - 2 kg cebuli (biała i czerwona pół na pół) - pół szklanki oleju
Wypisz WymalujŚledzi nie jadam! Po prostu ich nie lubię, bleee. A chyba nawet nigdy ich nie próbowałam? Wyglądają nieciekawie, więc pewnie też tak smakują (to jest moje wytłumaczenie). Ale święta to czas kiedy wszyscy gromadzą się przy świątecznym stole, czyli też śledziowi smakosze. Także ten przepis jest specjalnie dla Misia. Przepisów na śledzie jest od groma i ciut, ciut(...)niezliczone strony na blogach kulinarnych w poszukiwaniu przepisu doskonałego, doszłam do jednego konstruktywnego wniosku: z czym by one nie były podane, zawsze są na surowo. Najpopularniejsze są chyba śledzie po kaszubsku i mój przepis trochę je przypomina. Jednak nie chciałam, by pływały one w sosie pomidorowym jak ryba po grecku, więc koncentrat zastąpiłam suszonymi pomidorami. Oto mój świąteczny śledzik
bastalenawystarczy trochę czasu i dobrej jakości składniki. Polecam Wam także: – barszcz wigilijny z suszonymi grzybami – wigilijne uszka z suszonymi grzybami – zakwas z buraków na barszcz – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie(...)śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 60 minut Składniki ciasto: – 30 g suszonych grzybów – 300 g kapusty kiszonej – ½ cebuli – sól – pieprz Przygotowanie : Grzyby namaczaj w gorącej wodzie co najmniej przez całą noc. Następnie gotuj je w wodzie ok. 10-15 minut, aż zmiękną. W czasie gotowania grzybów przygotuj pozostałe składniki. Cebulę drobno
nietylkopasta.plŚledzie białe Jasia to aromatyczne rybki schowane pod pierzynką ze słodkiej cebuli i rodzynek zalane czosnkowym sosem. Przepis na białe śledzie Jasia pochodzi z zeszytu mojej mamy Ewy, teściowej. Tak przyrządzone śledziki goszczą na naszym stole raczej zimą. Zdecydowanie kojarzą mi się z Wigilią kiedy to ” ryba ma swoje 5 minut”. Śledzie mają intensywny smak dzięki(...)zalewie, w której są moczone całą noc. Białe śledzie Jasia 2017-12-06 23:00:24 Write a review Save Recipe Print Ingredients 5-6 płatków śledziowych 2 średnie cebule 3 łyżki cukru ZALEWA 2 szklanki wody 3/4 szklanki octu 10% 2 łyżki cukru ziele angielskie, liść laurowy SOS CZOSNKOWY mały jogurt naturalny 2 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu
Rusty Forkgrzyby dodaje się także do czerwonego barszczu, zatem smaki łączą się ze sobą. Polecam Wam także: – barszcz wigilijny z suszonymi grzybami – zakwas z buraków na barszcz – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie(...)śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 60 minut Składniki ciasto: – 250 g mąki pszennej: typ 450 do 550 – 30 ml oleju roślinnego (rzepakowy, słonecznikowy) – pół łyżeczki soli – 100 ml wody o temperaturze 70-80 st C (jeśli nie macie w czajniku opcji ugotowania wody o tej ciepłocie ugotujcie tradycyjnie i przestudźcie przez 3-4 minuty) Składniki
nietylkopasta.plŚledzie większość osób kojarzy z płatami w zalewie bądź w oliwie, w sałatkach, rolmopsach itp. Tym razem przedstawiam Wam śledzia w zupełnie nowej odsłonie – marynowanego w ziołach a następnie pieczonego w piekarniku. Nie każdy przepada za smakiem śledzi bo jest dość specyficzny, ale naprawdę warto przemycić je do swojej diety, ponieważ mają wiele właściwości zdrowotnych. Składniki: 6 świeżych płatów śledzi(...)łyżek oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 1łyżeczka posiekanego koperku 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki tymianku 1 mała papryczka chilli 1 limonka (skórka obtarta) świeżo mielony pieprz sól himalajska Śledzie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Papryczkę chilli umyć dokładnie i drobno pokroić. Limonkę wyszorować w gorącej wodzie, wysuszyć a następnie zetrzeć skórkę. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Dodać sól
Ola la LCHFAromatyczne i bardzo smaczne śledzie korzenne, idealne na przystawkę nie tylko od święta. Taki śledź nie jest zbyt popularny, ale warto czasami wypróbować inny smak śledzia. Tak przygotowany śledź na pewno, będzie cieszyć się powodzeniem na każdym stole. Jego smakiem powinny zachwycić się osoby, które lubią korzenne przyprawy. Składniki: 4 płaty śledziowe bez skóry typu matias 1 duża cebula Marynata(...)wkładać najpierw przyprawy w całości, a pod koniec mielone. Połączyć musztardę, sos sojowy, otartą skórkę z cytryny (tylko żółtą część), wyciśnięty sok z cytryny, miód i przyprawy oraz olej. Śledzie sprawdzić, jeśli są bardzo słone, to moczyć je w zimnej wodzie przez około 2 godziny (w zależności jak bardzo są słone). Po moczeniu śledzie odsączyć, osuszyć i pokroić na kawałki
Kuchcik gotujeWtedy też przygotowujemy różne smakołyki i żegnamy karnawał, witając tym samym postnego śledzika. Na tę okazję i na jutrzejszą sucha środę przygotowałam dla Was zbiór moich przepisów ze śledziem w roli głównej właśnie. Zobaczcie jak może być pysznie. U mnie śledzik, tylko z Seko. Najlepszymi rybkami jakie jadłam ;) Składniki: filety śledziowe solone a'la matias(...)talerz wykładamy wszystkie składniki pomieszane ze sobą( oprócz jajek) . Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą, polewamy nim sałatkę, mieszamy.N akoniec wykładamy jajka pomiędzy sałatkę. Inne pomysły na śledzia: * ŚLEDŹ W OLEJU Z CEBULKĄ, ŚLEDŹ Z ZIELONYM GROSZKIEM * SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z POMARAŃCZAMI * TATAR ZE SLEDZIA * SLEDZIE POD PIERZYNKA, ŚLEDZIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI * OCTOWE ROLMOPSY * ŚLEDZIE W ŚMIETANIE * SAŁATKA ŚLEDZIOWA
Z Majeczką w kuchniWłaściwie to ja nie bardzo lubię śledzie... nie jestem w stanie zjeść takich w oleju z cebulą, które tradycyjnie robiło się w moim rodzinnym domu, ani w śmietanie, ani w wielu innych wersjach. Tak naprawdę to jem tylko śledzie po kaszubsku (najchętniej nad Bałtykiem;) oraz śledzie z cebulą i rodzynkami mojej teściowej. I właśnie te ostatnie postanowiłam(...)roku zrobić samodzielnie. Nie jest to trudne zadanie, ale wymaga cierpliwości. Śledzie najpierw moczy się w wodzie, później w octowej marynacie, a na koniec dodaje się cebulowo-rodzynkowy sos. Takie danie nie tylko świetnie smakuje, ale też pięknie i odświętnie wygląda na wigilijnym stole. Składniki: 8 filetów śledziowych a la matias (w zalewie solnej) 2 szklanki wody 0,5 szklanki
Kulinarne InspiracjeAromatyczne i bardzo smaczne śledzie z suszonymi pomidorami i cebulką, przesiąknięte aromatem bazylii i gorczycy. Jeśli ich jeszcze nie jedliście, serdecznie zachęcam do spróbowania, na pewno nie będziecie rozczarowani ich smakiem. Do przygotowania takich śledzi, można wykorzystać dostępne w sklepach gotowe pomidory suszone ze słoiczka już z oliwą lub użyć suszonych z torebki. Pierwsza opcja zajmuje mniej czasu, gdyż(...)Udanym eksperymentem było również zestawienie w jednym daniu oliwy z oliwek, w której moczyły się pomidory, oleju rzepakowego, na którym podsmażałam cebulę i oleju konopnego. Takie połączenie sprawiło, że śledź stał się bardzo aromatyczny i delikatny w smaku, śmiało mogę go polecić. Takie śledzie najlepiej przygotować wcześniej, co najmniej 2 - 3 dni przed podaniem, gdyż dopiero wtedy nabierają odpowiedniego smaku
Kuchcik gotujeDzisiejszy przepis na śledzie w zalewie octowej, to świetna baza do wielu pysznych przekąsek. Możecie takie śledzie podać w ulubionym, dowolnym sosie, czy ze śmietaną Składniki na śledzie: 1,2kg świeżych tuszek śledziowych 650ml wody 300ml octu 1 duża cebula 1 marchewka 4 czubate łyżki cukru 2 płaskie łyżki soli po łyżeczce ziaren gorczycy i ziaren pieprzu po 5 liści(...)laurowych i ziela angielskiego Przygotowanie śledzi: Świeże śledzie, wypatroszone, bez głów i kręgosłupów, myjemy dokładnie i osuszamy. Wodę zagotowujemy z cebulą, marchewką, cukrem, solą, ziarnami gorczycy i pieprzu, oraz liśćmi laurowymi i zielem. Gotujemy całość kilka minut, a kiedy lekko przestygnie, dolewamy ocet. W dużym słoiku układamy dość ciasno śledzie, naprzemiennie z cebulą i marchewką. Zalewamy wszystko przygotowaną wcześniej zalewą
NiePieprz.plŚledź - bardzo popularny w zastosowaniach kulinarnych od wielu wielu lat. Między innymi dlatego, że łatwo się przechowuje po zasoleniu. Jest wiele sposobów na śledzia - może być spożywany w stanie świeżym, wędzonym, po zamrożeniu, w postaci konserw i marynat. Nie od dziś króluje na naszych stołach w Święta Bożego Narodzenia. Przyrządzam je nie tylko(...)święta, także w Wielkanoc, czy inne rodzinne okazje, w których wspólnie biesiadujemy przy stole. W moim rodzinnym domu w każdą Wigilię, oprócz tradycyjnych dań królowały i królują nadal śledzie pod pierzyną, śledzie po żydowsku z marynowaną cebulką, papryką i tymiankiem. Ostatnio dodaliśmy do menu śledzie z zasmażanymi pieczarkami i chili. Palce lizać! Śledzia możemy połączyć z marynowanymi grzybami
Zasmakuj KuchniSałatki śledziowe na Kresach Wschodnich były i nadal są bardzo popularne. Śledziom zwykle towarzyszą jabłka oraz różne warzywa, przede wszystkim korzeniowe. No i obowiązkowo sałatka musi być na majonezie ;) Ten rodzaj sałatek przygotowywany był nie tylko ze względu na brak dostępności mięsa, czy też wysoki jego koszt, ale też ze względu na postny charakter śledzi, dzięki czemu sałatki były odpowiednie(...)kaparami. Smaki te doskonale się komponują, tworząc smaczną, niebanalną sałatkę. Może w najbliższe Święta Wielkanocne podacie bliskim coś nowego? Polecam :) Przepis pochodzi z książki „Kuchnia kresowa”. Składniki: kilka śledzi w occie 1 puszka czerwonej lub białej fasoli 1 kwaśne jabłko (jeśli nie macie słodkie jabłka dodatkowo dodajcie sok z ćwiartki cytryny) 1 cebula 2 łyżki kaparów 1 łyżka miodowej musztardy
Trzeci talerz